Rijtest + video: Mercedes-AMG A 45 S 4Matic+ (2020)

Mercedes-AMG A 45 S 2020 rijtest Autofans

Net als de wapenwedloop tussen de wereldmachten tijdens de Koude Oorlog destijds gaat ook die tussen de hot hatches onverminderd door. De strijd is zodanig hard dat we vandaag al spreken over hyperhatches, en ook die moeten steeds sterker, sneller en agressiever. De huidige leider? De Mercedes-AMG A 45 S.

De gele pocket rocket heeft met 421 pk in zijn S-versie namelijk de krachtigste productieviercilinder in het vooronder, en maakt daarmee het schisma tussen de hot hatches en de hyperhatches definitief. Aan de ene kant heb je de rijdersmachines van om en bij de 300 pk, zoals de Renault Mégane RS Trophy-R, de Ford Focus ST en uit eigen stal de Mercedes-AMG A 35. Aan de andere kant zijn er de nucleaire pk-bommen met 400 pk en meer, zoals de Audi RS 3 en deze A 45 S.


Check hier onze video:


Het is trouwens geen toeval dat Mercedes alle flanken dekt, met zowel een A 35 als een A 45 en A 45 S. De A-Klasse is sowieso al een moneymaker, en de vorige A 45 – toen nog geschreven als “Mercedes A 45 AMG” - was dat verrassend genoeg ook. Verrassend voor Mercedes alleszins: Stuttgart verkocht het dubbele van het oorspronkelijk geplande aantal A 45-exemplaren.

Mercedes-AMG A 45 S 2020 rijtest Autofans

De nieuwe generatie A 45 moest daarom goed zijn, en dus had Mercedes tijd nodig. In de tussentijd werd het wachten verzacht met de Mercedes-AMG A 35. Die moet beantwoorden aan de vraag van klanten die wel houden van de uitstraling van een AMG maar niet zozeer nood hebben aan een hardcore rijdersauto en dus wel wat meer comfort willen.

Exponentieel

Een interessante businesscase ook voor andere modellen op basis van het A-KIasse-platform, en daarom is het aantal AMG-modellen bijna exponentieel toegenomen. Je hebt dus niet alleen een A 35, 45 en 45 S bij deze A-Klasse, maar ook bij de CLA. De A-Klasse Berline en de GLB doen het vandaag met een 35, en reken maar dat de GLA er binnenkort ook zo’n variant bij krijgt.

Maar terug naar deze Mercedes-AMG A 45 S. Die heeft een handgemaakte viercilinder onder de kap – met handtekening van de maker – en werd met bijna overdreven oog voor detail ontworpen. Het blok is gedraaid voor optimale luchtin- en –uitlaat, en ook de koeling en interne wrijving ontsnapten niet aan de aandacht van de ingenieurs uit Affalterbach. Daardoor produceert deze maar liefst 421 pk en 500 Nm. Dat vermogen gaat via een AMG Speedshift-versnellingsbak met dubbele koppeling en acht verzetten naar de vier wielen. 0-100? 3,9 seconden. Topsnelheid? 270 km/u.

Mercedes-AMG A 45 S 2020 rijtest Autofans

Wie het toch net dat graadje minder extreem wil, kan het S-achtervoegsel achterwege laten en kiezen voor de ‘gewone’ A 45. Die is met 387 pk en 480 Nm (en een sprint naar 100 in 4 seconden en top van 250 km/u) nog steeds sneller dan de vorige A 45, maar wij durven te wedden dat het merendeel van de huidige kopers de meerprijs voor de S oplegt.

Drift-modus

Temeer omdat die standaard is voorzien van een Drift-modus. Net als de vorige Ford Focus RS is de A 45 S immers in de basis een voorwielaandrijver die een deel van zijn vermogen naar de achterwielen kan sturen, en dan nog eens vermogen naar elk wiel afzonderlijk. In bepaalde omstandigheden, zoals de Drift-modus, gaat het volledige vermogen naar de achterwielen.

Mercedes-AMG A 45 S 2020 rijtest Autofans

Het maakt van deze Mercedes-AMG A 45 S een auto met veel gezichten, die allemaal bepaald worden door de rijmodi en parameters die je kiest of zelf instelt. En dat zijn er heel wat: gasrespons, schakeltijden, geluidsbeleving, ESP-ingrijpen, koppelverdeling enzovoort. Of je er braaf en gemoedelijk mee op de snelweg rijdt, of gretig aan het gas en scherp op bochtige achterafwegen of circuit: het gaat probleemloos.

Het extreme kantje in de vorm van de piekerige turbo en de radicale ophanging van de vorige A 45 is in deze generatie meer afgevlakt, net als de geluidsbeleving. Die wordt vooral digitaal versterkt, al valt er aan de buitenkant ook nog wel genoeg te beleven. De wat meer lineaire vermogensopbouw zorgt ervoor dat deze A 45 meer een point-and-shooter is dan zijn voorganger: mikken, insturen, gas vloeren en vasthouden. Een moderne prestatiewagen met limieten die verder liggen dan de jouwe dus.

Mercedes-AMG A 45 S 2020 rijtest Autofans

Zijn er minpunten aan deze A 45 S? De versnellingsbak mocht in automatische stand iets alerter reageren, maar dat is een knelpunt bij heel wat moderne auto’s en kun je overriden met de schakelpeddels. En dan is er nog de prijs natuurlijk: met 68.607 euro kost deze A 45 S 4.000 euro meer dan de gewone A 45 en zowat 17.000 euro meer dan de A 35. De A 45 S kost zelfs 3.000 euro meer dan de BMW M2 Competition.

Conclusie

Maar met die laatste begeef je je terminologisch weliswaar buiten het hatch-terrein, waardoor deze Mercedes-AMG A 45 S als hyperhatch bijna op eenzame hoogte staat. Wat hij inboet aan karakter maakt hij goed aan prestaties, waardoor we benieuwd zijn hoe Audi dit vertoon aan slagkracht met zijn toekomstige RS 3 wil beantwoorden.

Specificaties

Motor

2.0 turbobenzine, vier-in-lijn

Vermogen

421pk

Koppel

500 Nm

Overbrenging

8-traps, dubbele koppeling

Aandrijving

vierwiel

Topsnelheid

270 km/u

Prijs testwagen

€ 85 329.20

Prijs basismodel

€ 68 607.00

0 tot 100 km/u

3.90 sec

Gemiddeld testverbruik

10.10 L/100km

CO2-uitstoot

189 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws