Rijtest: Kia Cee'd SW 1.6 CRDi EcoDynamics

Rijtest Kia Cee'd SW 1.6 CRDi EcoDynamics

What’s in a name? That which we call a rose, by any other name would smell as sweet; Shakespeare liep zijn tijd ver vooruit. Want anno 2010 worden de marketingpraatjes meer dan ooit naar onze hoofden gegooid. Ze geven het allemaal een eigen naam, maar op zich is het allemaal hetzelfde, ook hier. Want noem het zoals je wil, het is een break. Ook deze Sporty Wagon.

We gingen op stap met de Cee’d SW die het moet opnemen in een fel bevochten segment. Desondanks houden de Koreanen bij Kia het op zich allemaal zeer braaf. Nooit grootse veranderingen, wel druppelsgewijs de huidige trends volgen. Om die huidige trends te volgen, kozen ze bij Kia voor een Europees centrum. Een gloednieuw ontwikkelingsbureau in Duitsland is alvast een uitstekende stap om de Europese markt te blijven verkennen. De productie ervan gaat nog steeds door in SlovaKIA, in het Nederlands gewoon Slovakije.

Rijtest Kia Cee'd 1.6 CRDi EcoDynamics

Het breaksegment zit eivol. Je kan als consument kiezen uit een resem Duitsers, Amerikanen, Japanners, Koreanen, Tsjechen, noem maar op. Uitpakken met een laag verbruik is vandaag al achterhaald, uitpakken met dikke garanties met een lage aankoopprijs daar in tegen, kan nog wel als troef gelden. En dat zag Kia als eerste. Sinds kort geven ze bij Kia zeven jaar garantie op al hun modellen, ofwel de eerste 150.000 gereden kilometers.

Rijtest Kia Cee'd SW 1.6 CRDi EcoDynamics

Om zulk een garantie te geven moet je als constructeur wel heel stevig in de schoenen staan. En terecht, zo blijkt. Want niet alleen de motor is uitermate vlot, ook het interieur slaagt met onderscheiding. We zien daarom geen grote klasse, en ook uren staren naar de middenconsole zit er in deze cee’d SW niet in. Je bedient echter wel stevig gemonteerde knoppen, hebt de beschikking over een USB- en iPod-aansluiting en een correct instrumentenpaneel. De grootste meter staat in het midden en geeft de snelheid aan. Links daarvan zien we de toerenteller, uiterst rechts het brandstofpeil dat je de eerste 200 kilometer amper ziet slinken. Tussen alle tellers bevindt zich nog een klein digitaal schermpje. Belangrijkste item daarop is de schakelindicator. Vanaf 2.000 toeren zal hij je vriendelijk vragen een versnelling hoger te schakelen. Ga je onder de 1.000 toeren, dan heeft hij graag dat je even terugschakelt. De schakelindicator uit zich enkel visueel. Geen storende piepjes of trillingen dus om je kost wat kost te laten schakelen. Je hebt nog steeds alles zelf in de hand.

Rijtest Kia Cee'd SW 1.6 CRDi EcoDynamics

Ook verder is het interieur correct, zonder mooi te zijn. Aan ruimte alvast geen gebrek en bij deze dus een duim omhoog. Met de achterbank opgesteld heb je in je koffer de beschikking over 534 liter. Leg je de achterbank plat, dan kan je voor 1.664 liter inladen. Daarnaast bieden er zich onder de bekleding in de koffer nog enkele kleine en handige opbergvakjes.

Eens thuis heb ik voor de eerste maal tijd eens goed te kijken naar dat waar ik de laatste twee uur fileleed mee deelde. Het nieuwe snoetje herkennen we al snel. Ook de Venga kreeg dezelfde grille met de leuke chrome omlijsting. Mooi, jong en onderscheidend van de concurrentie. Verder rijken de koplampen tot hoog op de motorkap. Hetzelfde geld voor de achterlichten, die ook hier zeer hoog oplopen. De titel Sporty Wagon vertaalt zich echter niet in de designtaal, wel onder de kap. Want hoewel we met de EcoDynamics-variant op stap gingen, doet de 1.6 CRDi wel heel goed zijn werk. Ik reed eerder met de Volkswagen Golf Variant, en de gelijkenis tussen beide op vlak van vlotheid is wel heel groot. Dikke pluim dus voor Kia. Op papier klinkt hij echter zeer saai. Een 1.6 CRDi viercilinder die met zijn 115 pk en 255 Nm koppel de sprint naar 100 afwerkt in 11,7 seconden en een topsnelheid van 188 km/u kent. Voor het schakelwerk spreken we de zesbak aan, een vlotte versnellingsbak die tijdens onze testrit geen steek liet vallen.

Rijtest Kia Cee'd SW 1.6 CRDi EcoDynamics

Het gemiddeld verbruik volgens de constructeur zou 4,5 liter bedragen. Als Autofan weten wij uiteraard dat je daar al snel een liter of twee mag bijtellen. Wij klokken af op gemiddeld zes liter, wat nog steeds prima is. De CO2-uitstoot van de Eco-SW bedraagt 119 gram per kilometer. Dat is zeker te danken aan het automatisch Start/Stop-systeem waardoor de motor automatisch stilvalt, bij stilstand. Zodra je de koppeling opnieuw induwt, start de motor op en zet je je rit gemoedelijk verder. Wel jammer dat hij niet 4 gram minder uitstoot, dan had hij in aanmerking gekomen voor een overheidspremie van 3%.

Rijtest Kia Cee'd SW 1.6 CRDi EcoDynamics

De instapper voor de Kia Cee’d Sporty Wagon is de 1.6 CRDi met 90 pk voor 18.990 euro. Ga je zoals ons op stap met de 115 pk-variant, dan leg je minimum 21.790 euro op tafel. De topvariant is de Executive ISG EcoDynamics en die betaal je 24.490 euro. Verder heb je nog benzinemotoren met 115 of 144 pk ter beschikking.

Als conclusie wil ik duidelijk maken dat we enorm verrast waren door de vlotheid van de motor. Elke versnelling laat zich tot haar toeren trekken. Daarnaast is de zesde en laatste versnelling een droom wanneer je lange afstanden moet afleggen. Op motorisch vlak zit hij dus top. Een mening over de looks kunnen jullie zelf vormen aan de hand van de foto’s. Wij waren alvast overtuigd van het exterieur. Binnenin is kwaliteit troef.

Tekst: Pieter Aertgeerts
Foto's: Nathan Gevers
Met dank aan Kia Belgium

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
joost 16:12
afbeelding van joost

ziet er een mooie wagen uit. geen foto's van het interieur ? (bedoel dan : koffer, zetels?)

Pieter Aertgeerts 16:22
afbeelding van Pieter Aertgeerts

<p>Geen eigen foto's, maar ik zocht er alvast twee op voor je</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><img src="/sites/default/files/imce5/kiaswinterieur1.jpg" width="675" height="433"></p>
<p><img src="/sites/default/files/imce5/kiaswinterieur2.jpg" width="675" height="506"></p>

Jolanda Sneu 21:32
afbeelding van Jolanda Sneu

Goede auto!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws