Chinese BYD wil Europese productie: plannen voor EV-fabriek in Hongarije

BYD productie Europa 2023

De Chinese EV-merken vliegen je tegenwoordig om de oren maar als je er eentje van moet onthouden, is het misschien wel BYD. Zij zijn inmiddels in de meeste Europese markten mooi vertegenwoordigd, maar sommige van die markten zijn niet heel ontvankelijk voor in China gebouwde EV’s… Dus daar gaat BYD iets aan doen.

Het is een steeds controversiëler thema in de autosector: de invloed van China. Zo wordt onze markt niet alleen overspoeld door nieuwe, Chinese merken met een gamma vol EV’s die vaak aanzienlijk goedkoper zijn dan bij inheemse concurrenten, maar trekken die inheemse concurrenten zelf ook steeds vaker naar China voor hun productie. De Europese Unie trok daarom al aan de alarmbel en sommige lidstaten, zoals Frankrijk en Italië, trokken hun EV-subsidies al in voor modellen die in China gebouwd werden. Daar vallen dus ook de modellen van BYD onder, of toch voorlopig nog.

Chinees maar made in Europe

BYD heeft namelijk de goedkeuring gekregen om zijn eerste Europese autofabriek te bouwen. Die moet in het zuiden van Hongarije komen te liggen, in Szeged. In het noorden van datzelfde land heeft BYD trouwens al langer een fabriek voor bussen maar de nieuwe fabriek gaat zich specifiek gaan toespitsen op de elektrische auto’s en hun batterijpakketten voor de Europese markt. Dat zijn er inmiddels al heel wat want met de Atto 3, de Han, de Tang, de Dolphin, de Seal en de Seal U in de catalogus wist BYD vorige maand alleen al zo’n 13.000 EV’s te verkopen op het Oude Continent.

BYD productie Europa 2023

Voorlopig geeft BYD nog niet aan wanneer de fabriek klaar moet zijn, alleen dat ze voor duizenden nieuwe jobs in de omgeving zal zorgen. Dat brengt alvast een moreel dilemma aan het licht in een tijd waarin Chinese auto’s vaak nog met enige vijandigheid bekeken worden… Want is dat nog wel terecht indien ze gewoon in Europa gebouwd zijn?

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
suskewiet 21:58
afbeelding van suskewiet

als we nu ook nog in europa gaan graven naar grondstoffen voor batterijen dan gaan we pas echt kunnen vergelijken hoeveel beter de EV is voor de planeet

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws