Officieel: Nieuwe Kia Rio speelt het veilig (2016)

kia-rio-officieel_01

Kia is klaar met haar vierde generatie Rio, zowat de underdog van het B-segment. Net zoals voordien spelen ze met de compacte hatchback op klanten die voor veilig gaan.

Want wees eerlijk, je kan moeilijk spreken van een uit de band springend design. Al gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat dit sowieso een zeldzaamheid is in het B-segment waar gerief zoals de Renault Clio, Volkswagen Polo en Opel Corsa de plak zwaait. Nummertje vier van de Rio pocht evenwel met gegroeide proporties; 5 milimeter breder en 15 milimeter langer waarvan 10 mm integraal naar de wielbasis gaat (lees: meer ruimte voor inzittenden). De daklijn, die wordt dan weer met 5 milimeter ingetrokken om het bolle gevoel te verkleinen.

kia-rio-officieel

De Rio moet vooral een wereldauto zijn, vandaar ook dat het ontwerp schipperde tussen designteams in Zuid-Korea, de VS en Duitsland. Vooraan de bekende tijgerneusgrille, achteraan moet vooral de rechtgetrokken C-stijl met de aandacht lopen. De achterlichten, die lijken dan weer uit hetzelfde brein te komen als die van de Hyundai i20. Al bij al aardig, zonder te polariseren. Daarvoor hebbend de Kia-boys en -girls de Niro en Sportage in de verkooplijsten staan.

Het zweeft

Buitenaf wat braaf, binnenin ziet het er - afgaande op de foto's - uit als het knapste interieur dat je kan krijgen op een B-segmenter. Met een fraai vormgegeven stuur, opgefriste instrumentencluster en een dashboardopbouw dat met diepte werkt. Citroën Cactus-gewijs zweeft het infotainmentscherm - human-machined interface zoals ze het bij Kia noemen - als spreekwoordelijke kers op de dashboardtaart.

kia-rio-officieel

Verdere details houdt Kia nog achter de schermen. Kwestie van er zeker van te zijn dat journalisten massaal afzakken naar hun stand op het autosalon van Parijs. Want daar zal hij eind deze maand onder de spotlight worden gezet.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Hans Worst 23:40
afbeelding van Hans Worst

Oei, ik dacht eerst een plaatje van een Hyundai i20 te zien

Wim 10:38
afbeelding van Wim

ik vind nu niet dat ze hard op elkaar lijken, beide mooie designs

Alfred 12:21
afbeelding van Alfred

KIA doet het ook goed; dat interieur is dag en nacht verschil met de huidige versie! Benieuwd hoe kaal hun instapper wordt en hoe hun prijszetting zal worden. De volgende hier gaat met 99% zekerheid een KIA of Hyundai worden met hun nieuwe stijlen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws