Opel licht line-up van de toekomst toe

opel 2020 modellen

De nabije toekomst trouwens, want Opel zal tegen 2020 acht frisse modellen in haar line-up hebben staan. Al gaan er ook enkele modellen op het kapblok. Welke Opels je binnenkort bij de dealer tegen kan komen... en welke niet meer?

Het Opel onder de PSA-vleugels valt stilaan op zijn plooi. De grote knopen zijn doorgehakt - het bedrijf is zelfs voor het eerst in jaren winstgevend - en de lijnen voor de toekomst hebben stilaan vorm gekregen. Die toekomst is relatief nabij, want Opel (lees: eigenlijk moederbedrijf PSA) wil zo snel mogelijk af van de GM-onderdelen. Waardoor de line-up van het Duitse merk aan een sneltempo in het nieuw zal gestoken worden. Spijtig genoeg overleeft niet elk model de adoptie door de Fransen. Wat we tegen 2020 mogen verwachten?

Starten met de basis

Beginnen doet Opel volgend jaar al met een nagelnieuwe Corsa. De huidige generatie mag dan nog maar vier jaar oud zijn, de fundamenten hebben hun roots in 2006. GM zag namelijk het nut niet om zwaar te investeren in een nieuw onderstel voor de kleine auto. Bij PSA zijn de compacte auto's echter koning, waardoor Opel de beschikking krijgt over het hypermodern CMP-platform. Dat platform debuteerde onder de DS 3 Crossback en komt op termijn ook naar de Peugeot 208 en co.

opel 2020 modellen

Een platform dat trouwens in eCMP-versie klaar is voor elektrificatie. Waardoor - verrassing - er in 2020 een elektrisch Corsa op de markt komt. Met hoogstwaarschijnlijk 50 kWh aan batterij en een range van zo'n 300 kilometer. Daarnaast komt in 2020 de nieuwe Mokka X te staan. Op dezelfde fundamenten maar dan met een crossover smaakje. Ook elektrisch? Niet officieel aangekondigd maar zonder twijfel realiteit.

De updates

Naast nieuwe modellen plot Opel ook een reeks updates voor bestaande rakkers. Zo zal de Insignia tegen 2020 een facelift krijgen waarbij hoogstwaarschijnlijk de Franse technologie binnensijpelt. Denk aan het infotainmentsysteem en natuurlijk ook de motoren. Losscheuren van GM, dat is het doel van Opel binnen korte tijd. Want licenties betalen kost handenvol geld.

opel 2020 modellen

De Grandland X, die krijgt dan weer een plug-inversie. Daarbij heeft Opel twee mogelijkheden; een systeem met twee elektromotoren en 300 pk of eentje met 225 pk en één elektromotor vooraan. Beide systemen van de PSA-groep gebruiken een 1.6-liter turbobenzine. Dewelke Opel juist gaat gebruiken is momenteel nog niet gekend.

Busje komt zo

Ook voor zelfstandigen goed nieuws, want Opel zal volgend jaar al haar Vivaro bestelwagen vervangen. Momenteel deelt die nog zijn fundamenten met de Renault Traffic, onacceptabel voor PSA natuurlijk met Citroën, DS en Peugeot in de portefeuille. De nieuwe Traffic zal dan ook gebaseerd zijn op de Citroën Jumpy die op zijn beurt de techniek deelt met de Peugeot Expert en de Toyota ProAce.

opel 2020 modellen

Omdat Opel zichzelf het doel vooropgesteld heeft om van al haar modellen een versie met stekker aan te bieden tegen 2024 zal de Vivaro een jaartje na zijn lancering een elektrische variant krijgen. Kwestie van je online aankoop in alle stilte tot aan je voordeur te krijgen. De lancering zal waarschijnlijk plaatsvinden met de elektrificatie van zijn broertjes Jumpy, Expert en ProAce.

Streep erdoor

Een reorganisatie zonder slachtoffers? Een utopie. Waardoor ook in de line-up van Opel enkele modellen sneuvelen. Tegen 2019 zullen we al drie slachtoffers kunnen noteren. Te beginnen met de Cascada, een cabrio die altijd wat een vreemde eend in het gamma was. Zo stond hij onderhuids op een al verouderd platform (lees: dat van de vierkante generatie Astra) en beschikte hij over weinig kwaliteiten om op te kunnen boksen tegen de concurrentie.

opel 2020 modellen

Kon eveneens niet opboksen tegen de concurrentie en gaat er dus derhalve uit: de Adam. De compacte hippe vogel moest een serieuze hap uit de verkoop van Fiat's 500 en zelfs Mini's nemen maar kwam niet verder dan wat kruimeltjes op te eten die van de taart waren gevallen. Tenslotte moet ook de Karl op de schop. Al is de reden daarvoor duidelijk, want in essentie is dit een gemaskeerde Chevrolet Spark. Een door en door GM-product dus en dat wil het nieuwe Opel niet meer in haar gamma.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
andre123 11:53
afbeelding van andre123

eindelijk verlost van de wurgende gm genen ziet de toekomst van opel er al een pak beter uit.
ben alleen benieuwd naar de reactie van de klanten wanneer ze gaan inzien dat hun opel helemaal niet zo duits is

Olivier Van eyken 08:57
afbeelding van Olivier Van eyken

Alleen spijtig dat er weer geen woord gerept word over een sporttieve versie van de astra ( gsi opc)

Niels Va 16:49
afbeelding van Niels Va

En wat met opels’s CNG wagens ? Ik denk dan aan de Astra, combo en Zafira, de technologie de ze bij fiat zijn gaan halen vermoed ik. Nu ze bij PSA horen, zal dit ook wel wegvallen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws