Vijf jaar geleden had Mercedes het idee om haar Formule 1-motor in een straatlegale sportwagen te proppen. Een technisch huzarenstuk dat de ingenieurs zonder twijfel grijze haren gaf. Het eindproduct is echter hier: de Mercedes-AMG One is een 1.063 pk sterke hypercar met een Formule 1-motor aan boord.Oh you silly Germans
Bestaat er zoiets als té laat aankomen op een hypercarfeestje? In onze ogen alvast niet. Bestaat er zoiets als een overaanbod aan hypercars? Zonder twijfel! Waardoor je deze Mercedes-AMG One zou kunnen afschrijven als de zoveelste investerings-auto met meer dan 1.000 pk aan boord. Zonde, want de technologie aan boord is op z'n minst uitzonderlijk te noemen.
F1 voor de weg
Want je hebt natuurlijk je Astons, je Lamborghini's en je Pagani's maar wat die niet aan boord hebben... is een volbloed F1-motor! Dat is wel het geval in deze One. Want pal achter de chauffeur schuilt een petieterige 1.6-liter V6 die met plezier richting de 11.000 toeren knalt en onderweg ook nog even 574 pk weet op te wekken. Met de hulp van 2 elektromotoren op de vooras (+ 1 op de krukas en elektrisch aangestuurde turbo) wordt het vermogen opgevoerd tot 1.063 pk. Kracht die via een nieuw ontwikkelde geautomatiseerde zevenbak richting de vier wielen gaat.
De cijfertjes dan? De net geen 1.700 kilogram wegende hypercar heeft 7 seconden nodig om... de 200 km/u aan te tikken! Een tripje richting honderd doet 'ie in 2,9 seconden terwijl je dan weer binnen de 15,6 tellen de 300 km/u aan kan tikken. Voor je countert door te zeggen dat elektrische auto's zoals de Tesla Model S Plaid sneller zijn: vergeet niet dat deze One werd ontwikkeld om circuitrecords te verpulveren. En op de meeste circuits kom je geen stoplicht tegen om je naast de getunede Volkswagen Golf GTI van achterbuur Kenny te parkeren.
Vorm volgt functie
Het design van de One is alvast geen verrassing meer. De conceptwagen zag tenslotte al in 2017 zijn debuut en de productieversie gaat zo goed als onveranderd door het leven. Alle typische kenmerken van een hypercar tekenen present: een extreem lage daklijn, luchthapper op het dak en exuberante designdetails. Kijk maar naar de koelvinnen op de voorste wielbogen of de absurde achterkant. Mooi? Dat durven we niet zeggen. Doelgericht? Op z'n minst!
Hetzelfde kunnen we zeggen over het interieur. Waar je Mercedes vaak associeert met weelderige luxe is de binnenzijde van de One vooral kaal. Het is te zeggen, zelfs in Mercedes haar meest extreme bolide tekent het gekende infotainmentsysteem present. "Hey Mercedes"? Zonder twijfel ook aan boord. Voorts volgt het interieur de spelregels der lichtgewicht. Met minimalistische kuipstoeltjes, verstelbare pedalen en zo goed als geen opbergruimte. Desalniettemin vond Mercedes plaats voor airco, twee mini USB-aansluitingen en een stereo. Ach, het is tenslotte 2022.
Hoeveel dit speeltje van Mercedes moet gaan kosten houdt Mercedes onder doek. Niet dat het veel uitmaakt, want alle 275 stuks hebben al lang een eigenaar gevonden. En nu kunnen Hans, Heidi en Heinz van AMG eindelijk hun kopzorgen te slapen leggen en overstappen naar het volgende project.
Recente reacties
Dit is waarom de kofferklep van een moderne Mercedes open staat op een rotonde
Ik maakte net dezelfde bedenking: beelden van achter de auto maken tijdens het vooruit rijden, ik...
Door John 9 uur geleden
Dit is waarom de kofferklep van een moderne Mercedes open staat op een rotonde
Dat het een camera is, dat zullen alle autofans al wel door gehad hebben. Maar wat ik mij nu nog...
Door FLP 9 uur geleden
Vet: nieuwe Dacia Duster krijgt zijn eerste tuningpakketje
Ik vind het nog wel graaf. Of ik het zelf aan zou durven is iets anders. :D
Door FLP 9 uur geleden
Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit
Met mijn KIA Niro hybride 1.6 uit 2022 haal ik met 40 liter tank gemakkelijk 800 km tot de volgende...
Door Roger 1 dag geleden