MG4 Electric laat zich zien als Chinese ID.3-concurrent (2022)

MG4 ELECTRIC 2022

Bij MG hebben ze het doek getrokken van hun elektrische hatchback voor de massa. Die gaat als MG4 door het leven, en pronkt niet alleen met een volledig eigen design ten opzichte van zijn merkgenoten maar ook met een gloednieuw platform. De MG4 is dan ook geen achterblijvertje op vlak van technologie.

MG zet zijn opmars met stevige tred verder. Zo’n drie jaar geleden zat het merk namelijk alleen nog in ons geheugen als een Britse, uitgestorven sportwagenfabrikant, maar nu heeft de — inmiddels Chinese — constructeur alweer zijn vijfde nieuwe model onthuld. Die elektrische hatchback gaat niet CyberE heten, zoals we eerder uit een Chinese databank wisten op te vissen, maar krijgt de naam ‘MG4’ opgespeld. Daarmee plaatst hij zich net onder de eveneens gloednieuwe MG5, de eerste elektrische break.

Helemaal nieuw

Daar houden de gelijkenissen tussen die MG5 en deze MG4 echter op, want dit is letterlijk een compleet andere auto. Dat begint al aan de buitenkant, waar je zelfs amper zou geloven dat beide modellen tot hetzelfde concern laat staan hetzelfde merk behoren. Zo krijgt de MG4 een scherp, dynamisch ontwerp aangemeten met een puntige, Lotus Eletre-achtige neus en een eigenzinnige achterpartij. Die laatste wordt gedomineerd door flinke LED-units die doorlopen over de kofferklep. Hoewel MG trouwens zelf over een sedan spreekt, zouden we toch zweren (en hopen) dat het hier hatchback-gewijs om een vijfde deur gaat…

MG4 ELECTRIC 2022

Hoeveel ruimte er achter die klep past geven ze bij MG nog niet vrij, maar de rest van het interieur krijgen we wel al te zien. Daarin herkennen we de gewoonlijke draaiknop om de aandrijflijn te bedienen en het zwevende infotainmentscherm van de MG5. Verder is alles helemaal anders, tot op het minimalistische stuurwiel met maar twee spaken. Daarachter zit een compact bestuurdersdisplay dat zelfs meer doet denken aan concurrent VW ID.3, terwijl fysieke toetsen al even hard tot een minimum beperkt worden. MG belooft wel dat het ruimteaanbod indrukwekkend moet zijn, met dank aan een extra smal batterijpakket onder de vloer.

Inclusief SOA en BaaS

De MG4 is dan ook het eerste model dat op een gloednieuw platform geschoeid is, genaamd Modular Scalable Platform (MSP). Volgens de constructeur kan deze basis gebruikt worden voor modellen van het A- tot het D-segment, en kunnen ze er makkelijk accu’s in huisvesten van 40 tot zelfs 150 kWh. De MG4 houdt het op twee formaten: een pakket van 51 kWh, goed voor 350 kilometer, en eentje van 64 kWh met 450 kilometer actieradius. Die eerste stuurt zijn stroom naar een elektromotor met 170 pk en bij de tweede versie krijg je 204 pk. De 0-naar-100-tijd zou voor de laatste minder dan 8 seconden bedragen. Beide versies zijn achterwielaangedreven en later volgt er naar verluidt nog een vierwielaangedreven versie, al is het niet duidelijk of die met nog meer vermogen voor de dag komt.

MG4 ELECTRIC 2022

Bij een nieuw platform hoort ook nieuwe technologie, en — indien je een Chinese marketingmedewerker bent — blijkbaar nieuwe afkortingen. Zo komt de MG4 met ‘PP CEM’ (Pixel Point Comprehensive Environment Mapping) om zijn semi-autonome rijhulp over de omgeving te informeren en krijgt hij ‘SOA’ mee. Je hoeft echter niets te vrezen voor je erin stapt, want die ‘Service Oriented Architecture’ is gewoon MG’s manier om te zeggen dat de auto over-the-air-updates kan ontvangen. Het platform zou volgens de ontwikkelaars zelfs geschikt zijn voor ‘Battery as a Service’ (BaaS), waarbij de accu verwisselbaar wordt. Dat wil echter niet zeggen dat de MG4 dit ook meekrijgt, dus daar zouden we niet meteen op rekenen.

De MG4 zit momenteel middenin zijn laatste preproductietests, waarbij je er met enig geluk eentje moet kunnen spotten op onze wegen. De eerste exemplaren zouden nadien Europese klanten moeten bereiken rond het einde van 2022. Prijzen zijn er nog niet, maar MG kennende zouden we het angstzweet al op ons voorhoofd krijgen indien onze naam ‘Volkswagen ID.3’ of ‘Renault Mégane E-Tech’ was…

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws