Officieel: Ford E-Tourneo Custom is elektrisch busje voor acht (2022)

Ford E-Tourneo Custom 2022

Goed nieuws voor milieubewuste shuttlediensten of grote gezinnen. Ford heeft namelijk de E-Tourneo voorgesteld, de E-Transit met stoelen zeg maar. Het resultaat is een elektrische personenbus waarin je acht personen tot 370 kilometer ver brengt op één laadbeurt.

Ford heeft zijn elektrische E-Tourneo Custom voorgesteld, en we nemen het je niet kwalijk als die je enigszins bekend voorkomt. Een dik halfjaar geleden ging namelijk al het doek van de E-Transit Custom, en dat is in essentie hetzelfde busje als deze nieuwkomer. Het was dus slechts een kwestie van tijd voor we een variant met meer ramen en stoelen zouden krijgen, en die komt nu in de vorm van deze E-Tourneo Custom.

Tot 370 kilometer

De aandrijflijn is dus dezelfde als die uit de E-Transit Custom, al geeft Ford nu wel alle details vrij. Zo monteren ze een elektromotor van 218 pk in het vooronder, die zijn stroom haalt uit een accu van 74 kWh. Die laat zich opladen aan snelheden tot 125 kW, waarmee je in 40 minuutjes van 15% naar 80% capaciteit moet kunnen tappen. Staat de meter op 100%, dan biedt de E-Tourneo Custom volgens Ford een actieradius van 370 kilometer. Dat is 10 kilometertjes minder dan ze voor de E-Transit beloofden, maar je moet dan ook iets over hebben voor die extra stoelen en luxe.

Ford E-Tourneo Custom 2022

We krijgen namelijk ook inkijk in de cabine van de Tourneo Custom, en daar lijkt het best fijn vertoeven. Dat begint al voorin, waar je verwend wordt met een 13-inch touchscreen en een 12-inch-bestuurdersdisplay achter een verrassend vierkant stuur dat je volgens Ford kan ombouwen tot een tafeltje. Achterin kan je dan weer kiezen uit verschillende configuraties door ofwel driezitsbanken ofwel individuele stoelen op de handige rails te plaatsen. Die stoelen krijgen trouwens bijna allemaal Isofix-aansluitingen mee, zodat je desgenwenst een hele schare boorlingen kan transporteren.

Van bus tot vergaderruimte

Naast (heel) grote gezinnen mikt deze E-Tourneo Custom ook op de taxisector, en daartoe is er zelfs een vergaderopstelling met een tafeltje mogelijk. Ford verstopt dan ook allerhande stopcontacten in het interieur zodat de inzittenden hun laptops in leven kunnen houden. Bij een shuttlebus hoort natuurlijk ook een luxueus gevoel, en zo kan je de E-Tourneo uitrusten met aparte klimaatregeling voor achterin. Daarnaast staan er ook een panoramadak en zelfs een B&O-geluidssysteem in de optielijst, net als zetelverwarming voor de buitenste stoelen op de tweede zitrij.

Ford E-Tourneo Custom 2022

Is al die elekroluxe niets voor jou, dan kan je de Tourneo ook nog steeds zonder de 'E-' bestellen. Zo biedt Ford de keuze uit een plug-inhybride met een rijbereik van ruim 50 kilometer uit een 11,8 kWh-accu, of exemplaren met EcoBlue-dieselmotoren van 136, 150 of 170 pk. Die laatste komen midden 2023 als eerste op de markt, terwijl de hybride en deze elektrische versie later dat jaar in de showroom moeten verschijnen. Prijzen zijn er voorlopig nog niet.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws