Vlaamse EV-premie: Alle info! (2024)

EV Premie Vlaanderen info

De definitieve regels rond de Vlaamse EV-Premie van 2024 staan op papier. Waardoor het eindelijk duidelijk is welke auto's in aanmerking komen en wie er beroep op kan doen. Interessant: ook eenmanszaken en ex-demowagens kunnen genieten van de premie tot 5.000 euro.

Het is een werk van lange aard geworden, maar volgens EuroFleet Consult staan de (spel)regels voor de Vlaamse EV-Premie eindelijk op papier. Die kan oplopen tot 5.000 euro voor een nieuwe elektrische auto en tot 3.000 euro voor een tweedehands EV. Waar moet er allemaal aan voldaan worden? Kijk even mee:

Vlaamse EV-Premie nieuwe EV

De Vlaamse Premie voor een elektrische auto in 2024 bedraagt 5.000 euro als het voertuig niet meer dan 40.000 euro kost (op de factuur). Interessant: de premie van 5.000 euro telt ook voor demowagens die eerder door de autohandelaar werden ingeschreven. Daarbij mag de demo-auto maximaal 6.000 km op de teller hebben en maximaal 2 jaar oud zijn.

Bekijk HIER een lijst van nieuwe EV's die in aanmerking komen!

EV Premie Vlaanderen info

Vlaamse EV-Premie tweedehandswagen

De Vlaamse Premie voor een elektrische tweedehandswagen in 2024 bedraagt 3.000 euro. Het voertuig moet daarbij minimaal 3 jaar en maximaal 8 jaar oud zijn sinds de eerste ingebruikname (niet sinds eerste inschrijving). De nieuwprijs van het voertuig mocht niet meer dan 60.000 euro bedragen. De Vlaamse Overheid stelde zelf een tabel op met cataloguswaarden van (oudere) elektrische voertuigen. Die kan je HIER bekijken.

LET OP: Voertuigen gekocht bij particulieren komen niet in aanmerking.

Wie kan beroep doen op de Vlaamse EV-premie?

De premie is beschikbaar voor particulieren, autodeelbedrijven, zelfstandigen in eigen naam (eenmanszaken), vrije beroepen en VZW's. Een VZW komt evenwel niet in aanmerking als de activiteit onderworpen is aan de vennootschapsbelasting en er gebruik kan gemaakt worden van fiscale voordelen (zoals een verhoogde fiscale aftrek voor een publieke laadpaal).

EV Premie Vlaanderen info

Tot wanneer loopt de premie?

De premie is niet eindig in budget en loopt tot 31 december 2024, dat is vastgelegd en kan niet meer aangepast worden. Niet de leverdatum van het voertuig maar wel de factuur telt. Naar verwachting komt er in 2025 geen EV-Premie meer in Vlaanderen. Al hangt alles af van de uitkomst van de verkiezingen dit jaar.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws