Sorry, Mercedes: deze XPeng is nu de meest aerodynamische EV ter wereld

XPeng Mona 03 2024

De Mercedes EQS moet zijn kroontje afstaan. Die EV stond tot nu toe namelijk gekend als de meest gestroomlijnde auto van het moment, maar hij wordt ingehaald door een ander elektrisch model. Dat is er eentje van het Chinese XPeng en komt die naar Europa, dan kan hij hier wel eens potten breken.

De pk-strijd is niet de enige strijd die des te heviger is losgebarsten sinds de opmars van de EV. Daarnaast willen constructeurs nu ook de best mogelijke stroomlijn halen want hoe kleiner de luchtweerstand, hoe lager het verbruik en hoe groter het rijbereik kan zijn. Dat levert af en toe smaakgevoelige silhouetten op, kijk maar naar de Mercedes EQS die het dankzij zijn ‘One Bow’-design tot meest aerodynamische auto ter wereld schopte — vooral in verlaagde Brabus-vorm… Maar die titel mag hij nu blijkbaar weer afgeven.

Goedkoper dan Tesla Model 3

Maak namelijk kennis met de XPeng Mona 03 en nee, die is niet gewoon genoemd naar een oud vakantielief van zijn ontwerper. Wel integendeel: ‘Mona’ staat voor zoveel als ‘Made Of New AI’ want jawel: deze EV is ontworpen met behulp van artificiële intelligentie. Dat werpt blijkbaar nog zijn vruchten af ook want XPeng dweept met een luchtweerstandscoëfficiënt van amper 0.194, wat deze nieuwkomer op slag aerodynamischer zou maken dan aero-koning Mercedes EQS. De Mona 03 speelt echter wel in een ander segment want hij heeft zo’n beetje de afmetingen van een Tesla Model 3 terwijl zijn bouwer rekent op een rijbereik van tot 600 kilometer.

XPeng Mona 03 2024

Veel meer dan dat weten we op dit moment nog niet over deze XPeng... En de kans bestaat dat we er bij ons ook niet veel meer over moeten weten. Voorlopig werd de Mona 03 namelijk alleen aangekondigd voor thuismarkt China, al is XPeng inmiddels ook wel actief op Europese bodem. Zo kunnen Belgen sinds kort al bij importeur Hedin Automotive terecht voor de XPeng G6, P7 en G9 dus wie weet is er daar nog wel een plekje vrij voor deze elektrische sedan. Dan zou die ook best interessant kunnen worden want in China moet deze Mona 03 alvast goedkoper worden dan een Tesla Model 3.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws