Le Mans 2013: Audi wint regenachtige race

Audi wint Le Mans 2013

Audi pakt voor de vierde keer op rij de overwinning op de bekendste 24-uren race ter wereld. Deze 81ste editie van Le Mans had veel last van regen wat ontelbare accidenten en een spijtige dood tot gevolg had.

Na tien minuten vloog de Aston Martin van de Deen Allan Simonsen uit de bocht aan Tertre Rouge. Onderweg naar het medisch centrum leek hij nog in goede staat maar uiteindelijk mocht de professionele hulp niet baten. De 31-jarige Simonsen overleed aan zijn verwondingen. Dit ongeval had een safety car van 58 minuten tot gevolg waardoor de officials de barrières konden herstellen.

Ook voor de Aston Martin #99 van Frédéric Makowiecki sloeg het noodlot toe. Gelukkig kon de piloot na een extreem harde klap nog op eigen krachten uit de Vantage V8 stappen.

De Toyota TS030 #7 die op de derde plaats reed mispakte zich ook aan de regen waardoor hij ook tegen de bandenmuur vloog. Gelukkig kon hij nog voortrijden en werd hij vliegensvlug hersteld in de pits. Uiteindelijk sloot hij terug aan op de vierde plaats.

Aston Martin verknalde elke kans op goed resultaat in de GTE Pro klasse door op een verkeerd moment tijdens de safety car te pitten waardoor zij moesten wachten voor het rode licht in de pitstraat om terug op het circuit te mogen.

Resultaten

Ondanks de zwarte dag voor de Denen op Le Mans won landgenoot Kristensen (samen met McNish en Duval) dus toch de 24 uren race op het Circuit de la Sarthe in de Audi R18 e-tron Quattro #2 van Audi Sport Team Joest. De tweede plaats was voor de Toyota #8 van Buemi, Davidson en Sarrazin. Audi sluit de top 3 af met de nummer 3 van Gené, Jarvis en Di Grassi.

In de LMP2 pakt OAK Racing de eerste twee plaatsen in gevolgd door G-Drive racing. Onze Belgische trots, Bertrand Baguette, mocht als winnaar over de streep rijden. Opvaller in deze klasse is de rookie (en GT-Academy winnaar) Jann Mardenborough die de vierde plaats pakt.

De twee Porsche's 911 RSR's van Porsche AG Team Manthey pakken de eerste twee plaatsen in de GTE Pro klasse. Aston Martin moet genoegen nemen met een derde plaats wegens onder andere slechte pitstrategieën. IMSA Performance Matmut pakt de overwinning in de GTE Am klasse met hun Porsche 911 GT3 RSR. Zij werden op de hielen gezeten door de twee 458 Italia's van AF Corse die uiteindelijk genoegen moesten nemen met de tweede en derde plaats.

Een race die begon met de donkere wolken van Allan Simonsen's dood eindigde met nog donkerdere regenwolken. Toyota bewees (en verraste eveneens) iedereen dat ze wel degelijk héél dicht bij Audi kunnen komen. Dat belooft alvast voor volgend jaar.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Wim 15:42
afbeelding van Wim

Wat een race

Dequal 17:42
afbeelding van Dequal

'regenachtig', beter kon je het inderdaad niet verwoorden. Spannend tot en met, heel jammer van dat dodelijk accident wel. Het gaat volgend jaar inderdaad de moeite worden. Nissan die ook afkomt met z'n next-gen Deltawing en Toyota hopelijk nog meer op punt dat het echt een battle of the fittest wordt.

Stealth 19:44
afbeelding van Stealth

Volgend jaar doet ook Porsche mee, als fabrieksteam. Benieuwd hoe dat gaat gaan.

Pieter A. 10:00
afbeelding van Pieter A.

Ongezien die wissel van Ferrari, daar train je dan een jaar op en dan komt je over alsof je het nog nooit eerder deed.

Cuore Sportivo 22:42
afbeelding van Cuore Sportivo

Heb erg genoten van de laatste 4 uur van de race! Was ff spannend toen Lapierre Jarvis zijn 3e positie dreigde in te pikken :-) Wel jammer van het dodelijk slachtoffer..

Techno Patat 00:21
afbeelding van Techno Patat

Heel jammer inderdaad, maar even frustrerend was het dat er enkel over die dode gespoken werd op het nieuws!

Geen positie updates, geen winnaars, zelfs stoffel's goede prestatie werd maar en passant eventjes vermeld.... Maar zo een hoogstaand autosportweekend en het enige dat we horen is nieuws over de eerste dode sinds 1986?? Bende lijkenpikkers -.-!

Uw reactie