Deze oude Porsche neemt 1.400 pk mee naar Pikes Peak

Porsche Hoonipigasus Ken Block 2022

Volgende maand vindt alweer de 100ste editie van de Pikes Peak International Hill Climb plaats. Gedurende de laatste 99 races werd daarin al indrukwekkend gerief bovengehaald om steeds sneller de top te bereiken. Deze keer doet Ken Block echter terug mee, en dat belooft het nodige vuurwerk te geven.

Vond je de 1.088 pk sterke, elektrische racewagen die Porsche zopas voorstelde toch maar wat magertjes? Dan is dit je moment, want niemand minder dan rallypiloot en driftkampioen Ken Block heeft zijn inzending voor de Pikes Peak International Hill Climb voorgesteld. Dat is ook een Porsche, maar die weet maar liefst 1.400 pk naar zijn vier wielen te brengen. Wat een beetje ambitie en een ouderwetse verbrandingsmotor met twee turbo’s niet allemaal voor elkaar kunnen krijgen…

Hoonipigasus-Porsche

Achterin deze Porsche 912 uit 1966 ligt namelijk niet langer een bescheiden vierpittertje, maar wel een 4.0 liter grote flat-six met twee turbo’s tegen zijn luchtinlaten geschroefd. Ook de rest van de auto werd eigenlijk volledig op maat gemaakt, waardoor die 1.400 paarden slechts één ton aan gewicht in beweging moeten brengen. Meer specificaties krijgen we nog niet te horen, al kunnen we je wel vertellen dat deze racewagen een naam heeft: Hoonipigasus. Dat is een samentrekking van ‘Hoonigan’, Ken Blocks raceteam, ‘Pig’, een verwijzing naar een roze Le Mans-racer van Porsche uit 1971, en ‘Pegasus’, het gevleugelde paard uit de Griekse mythologie.

Porsche Hoonipigasus Ken Block 2022

De Race To The Clouds — want zo wordt de Pikes Peak-beklimming ook genoemd — bestaat uit 156 bochten en strekt uit over een afstand van zo’n 20 kilometer. Doorheen de race klimmen de piloten 1.440 meter in de hoogte. Het huidige record staat op naam van de Fransman Romain Dumas die er een Volkswagen ID R naar boven reed in 7 minuten 57 seconden. Die auto nam echter deel in de ‘Unlimited’-klasse, terwijl de Hoonipigasus het houdt op de ‘Pikes Peak Open’-categorie waarin de auto’s nog gebaseerd moeten zijn op productiewagens. Hoe hij het ervan af brengt, kom je na afloop van de race op 26 juni te weten.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws