Nu echt: de Alfa Romeo Tonale komt eraan

Alfa Romeo Tonale teaser 2022

Na heel wat geduld te moeten oefenen krijgen we binnenkort dan toch de Alfa Romeo Tonale te zien. Op 8 februari trekken de Italianen het doek van hun nieuwe SUV. Dit mogen we verwachten.

Alfa Romeo heeft de onthullingsdatum van de Tonale eindelijk vastgelegd. Begin 2021 werd de lancering van de SUV nog uitgesteld, naar verluidt omdat de CEO van het merk niet tevreden was met de prestaties van het model. Later dat jaar kwam dan nog eens het nieuws dat we langer moesten wachten omwille van de halfgeleidercrisis. Intussen nam de Tonale hoe langer hoe meer de vorm aan van een soort Tesla Roadster of Cybertruck waar men al jaren op zit te kauwen.

Alfa met voorwielaandrijving

Nu is Alfa Romeo echter toegewijd: op 8 februari krijgen we de Tonale te zien. Dat wordt enigszins een andere Alfa dan we van het merk gewend zijn, want de SUV bouwt niet verder op het Giorgio-platform van de Giulia en Stelvio. In de plaats daarvan zou de Tonale zijn onderstel delen met de Jeep Renegade en Compass, wat niet verwonderlijk is aangezien de nieuwkomer – als eerste Alfa Romeo ooit – ook met een plug-inhybride aandrijflijn op de markt komt.

Alfa Romeo Tonale Concept 2019

De topversie van de Tonale wordt dus volgens de verwachtingen een 240 pk sterke plug-inhybride met vierwielaandrijving zoals de Jeep Compass 4xe, maar daarnaast zou Alfa's compacte SUV ook andere motoren uit het Jeep-gamma kunnen overnemen. Dan denken we aan een 1.6-liter dieselmotor of een 1.3-liter benzineblokje, beide met 130 pk, en misschien zelfs een zelfopladende e-Hybrid-versie zoals die recent op de Renegade en Compass werd voorgesteld. Aangezien die aandrijflijnen in de Jeeps hun vermogen naar de voorwielen sturen wordt ook de nieuwe Alfa Romeo – in tegenstelling tot het huidige gamma – terug voorwielaangedreven.

Brera-invloeden

Ook over het ontwerp van de Tonale kunnen we al relatief veel zeggen, of toch als we de knappe conceptcar en de gelekte productieplaatjes er even bijnemen. Zo is uiteraard Alfa Romeo's iconische pizzapunt-grille van de partij maar verwachten we koplampen die enigszins doen terugdenken aan de eeuwig strakke Brera. Ook achteraan lijkt de verlichting naar de coupé van weleer te hinten, en dat wordt nog eens bevestigd door het nieuwe plaagplaatje bovenaan dat de Italianen de wereld in stuurden. Het silhouet sluit dan weer nauwer aan bij de Stelvio, met een bijna coupé-vormige daklijn tot gevolg.

Alfa Romeo Tonale gelekt 2019

Niets is echter zeker tot Alfa Romeo zijn langverwachte Tonale onthult. Afwachten dus tot de namiddag van 8 februari.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws