Spectre in beeld: elektrische Rolls-Royce te zien tijdens laatste wintertests

Rolls-Royce Spectre Wintertest 2022

De eerste elektrische Rolls-Royce komt steeds dichterbij — en dat mag je stilaan letterlijk nemen. De constructeur toont nu namelijk nog videobeelden van zijn Spectre nabij de poolcirkel, maar hierna staan de fluisterstille luxesloep nog heel wat testkilometers op circuits en openbare wegen te wachten.

Alsof een Rolls-Royce niet al stil genoeg was, gaat de constructeur ook nog eens de elektrische toer op. Tegen 2030 moet elke Roller onder stroom staan, en dat begint bij deze Spectre. Naarmate dat model concreter wordt laten de Britten ons al meekijken naar zijn laatste wintertests, waar de elektrische coupé buitentemperaturen tot wel -40° Celsius overwint.

Batterij als geluidsisolatie

Daarbij krijgen we de Spectre voor het eerst vanuit meerdere hoeken te zien, al blijft het model voorlopig wel verborgen onder zijn psychedelische camouflage. Zonder meer informatie hadden we eigenlijk even goed kunnen denken dat het hier om een rechtstreekse opvolger voor de Wraith ging, want ook de elektrische coupé houdt vast aan een typische Rolls-Royce-lijn. Daarnaast wordt de Spectre wel de eerste Rolls-Royce op 23-inchvelgen sinds 1926 en laat hij een luchtweerstandscoëfficiënt optekenen van amper 0,26 — wat vermoedelijk àlles te maken heeft met de aerodynamische facelift van het Spirit of Ecstasy-ornament.

Het herkenbare Rolls-silhouet is echter niet het belangrijkste uit het persbericht, want de constructeur lost ook een aantal eerste specificaties. Zo spreken de Britten over een accu van maar liefst 700 kilogram — op zich geen weetje om trots op te zijn — maar beloven ze dat die een dubbele functie uitoefent. Naast het opslaan van stroom, zou die namelijk ook dienen als extra geluidsisolatie in de bodem.

Groetjes uit Zweden

De wintertests in het Zweedse Arjepog — waar de BMW-groep even geleden ook vakantiekiekjes van de BMW i7 en de nieuwe Mini 3-deurs deelde — waren nog maar het begin van de testcyclus van deze Spectre. Nu die erop zitten heeft de elektrische coupé ongeveer een kwart van zijn totale beproeving achter de kiezen, waarin hij in totaal zo’n 2,5 miljoen kilometer zal afleggen. Hou je ogen in de komende maanden dus open voor ingepakte Rolls-Royce-testvoertuigen op de snelwegen.

Rolls-Royce Spectre Wintertest 2022

De constructeur belooft anderzijds wel dat de eerste Spectres pas rond eind 2023 hun welgestelde kopers moeten bereiken, dus reken er niet op dat je het model dit jaar nog in vol ornaat te zien krijgt. In aanloop naar die onthulling hebben de Britten naar verluidt wel al de productie van de Dawn en de Wraith stopgezet, dus het ziet ernaar uit dat gegadigden voor een tweedeurs-Rolls binnenkort niet anders zullen kunnen dan de elektrische toer op te gaan.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
this 13:40
afbeelding van this

Ik vraag me af of er veel nieuwe Rolls Royce eigenaren gaan bijkomen met dit model.
Want door de super interessante fiscaliteit rond elektrische wagens, zou het zomaar kunnen dat dit binnen het bereik van een nieuwe (grote?) groep zelfstandigen komt.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws