Elektrische Alpine A290 laat zich zien, krijgt F1-geïnspireerd stuurtje

Alpine A290 teaser 2024

De elektrische Renault 5 is nog niet onthuld, of Alpine heeft zijn sportieve versie al bijna klaar. Die zal door het leven gaan als Alpine A290 en uitpakken met extra stoere looks, een sportiever onderstel en meer vermogen. Genoeg vermogen, zo blijkt, om je mee rot te amuseren in de sneeuw.

Alpine heeft op het moment van schrijven nog geen enkel geëlektrificeerd model in zijn gamma, maar daar moet snel verandering in komen. Zo beloven de Fransen tegen 2026 alvast drie EV’s te onthullen en tegen 2030 moet dat aanbod zelfs groeien tot zeven stuks. Daar zit ook een vervanger tussen voor de huidige A110 want als we de geruchtenmolen mogen geloven, zal diens verkoop vanaf midden dit jaar ingeperkt worden door nieuwe veiligheidsregels in Europa. Als eerste is er echter iets kleiners aan de beurt: een elektrische hothatch.

Met ‘Overtake’-modus

Alpine heeft namelijk een paar eerste teaserbeelden gedeeld van de productieversie van zijn A290. Die steekt voorlopig nog in de camouflage maar lang hoef je er niet naar te kijken om te zien waarop het model zich baseert. Zo komt zijn vorm nog steeds overeen met die van de aankomende Renault 5, maar dan met wat dikkere bumpers. Dat bevestigen de cijfers ook, want volgens de Fransen krijgt de hothatch een totale lengte van 3,99 meter waarmee hij de volle 7 centimeter aan bumperwerk langer is dan zijn Renault-donor. Verder zien we in de beelden een subtiel spoilertje boven de achterklep en een setje extra koplampen voor dat herkenbare Alpine-lichtsignatuur maar dat is op zich geen verrassing meer, want we zagen de A290 al eens in conceptvorm onder de noemer A290_β.

Alpine A290 teaser 2024

Wat wel helemaal nieuw is, is het stuurtje dat de A290 straks meekrijgt. Dat laat Alpine ook al even kort zien en het wordt overladen met foefjes uit de Formule 1, waar het merk actief is. Reken bijvoorbeeld op een draaiknop om de remregeneratie mee af te regelen en een grote, rode ‘Overtake’-knop die tijdelijk wat extra vermogen vrij kan maken. Hoeveel vermogen dat precies wordt, houden de Fransen voorlopig nog onder hun baret. De geruchten spreken over zo’n 220 pk uit de elektromotor van de Renault Megane E-Tech Electric maar om dat zeker te weten, moeten we wachten tot de officiële onthulling in juni van dit jaar.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws