
Een luxesedan van Volkswagen, dat klinkt als je reinste tegenstrijdigheid. Het is dan ook weinig verwonderlijk dat de Phaeton het nooit tot in zijn tweede generatie schopte… of dat zou je toch denken. Ter ere van de twintigste verjaardag van het model toont Volkswagen namelijk de verloren opvolger die stiekem klaar stond voor productie.
Ongeveer twee decennia geleden moet er bij Volkswagen een wel heel bizarre vergadering plaatsgevonden hebben. Daar gaf de toenmalige CEO, wijlen Ferdinand Piëch, zijn ingenieurs namelijk de opdracht om een luxesedan te ontwikkelen die alle andere premiummerken in hun ondergoed moest zetten — en de beste man had zich heus niet van gebouw vergist. Het resultaat werd in 2002 voorgesteld als de duurste Volkswagen ooit, maar de Phaeton was nog steeds een Volkswagen. Daarom bleef de premiumkoper verknocht aan zijn Audi en de grootgrondbezitter aan zijn Bentley, en kregen wij slechts één generatie te zien… Tot nu.
Met dank aan elektrificatie
Met de twintigste verjaardag van hun onwaarschijnlijke luxesloep in het achterhoofd, heeft Volkswagen namelijk eens door zijn boek van nooit vertoonde plaatjes gebladerd. Daar kwamen ze deze beelden tegen van de zo goed als productierijpe Phaeton ‘D2’, de geplande opvolger voor de enige generatie van de Phaeton die wij ooit gekend hebben. Zijn strakke lijnenspel is van de handen van Tomasz Bachorski en Marco Pavone, en het interieur pronkte zowaar als eerste met een gebogen scherm zoals we dat later op de Touareg te zien kregen. Onderhuids is deze sedan geschoeid op hetzelfde platform als onze huidige Audi A8, maar meer technische details neemt de Phaeton mee naar het graf.

Uiteindelijk is het volgens Volkswagen vooral de elektrificatie die een model als deze Phaeton de das om gedaan heeft. De eerste generatie zwaaide namelijk af in 2016, waardoor deze D2 er precies had moeten komen op het moment wanneer het Volkswagen-concern — al dan niet met dank aan het ene of het andere emissieschandaal — begon in te zien dat het moest gaan inzetten op elektrische modellen. Je kan er dus van uitgaan dat het geld dat normaal gezien voor deze luxesedan had moeten zorgen, gekropen is in de ontwikkeling van het ID.-gamma. Daardoor is het dus bij één rollend prototype van deze Phaeton gebleven, maar hebben we in de plaats wel een paar duizend ID.3’s op onze wegen... Of welke had jij liever zien rondrijden?
Recente reacties
Vijf competente plug-inhybrides voor minder dan 40.000 euro
Wew, die meerprijzen... Kan je toch wel heeeel wat aantal keren voor gaan tanken, eer je er...
Door FLP 16 uur geleden
Vijf competente plug-inhybrides voor minder dan 40.000 euro
Ik maak graag vergelijkingen. Hieronder de basis prijs van het model t.o.v. de hybride variant die...
Door John 1 dag geleden
Rijtest: Mazda CX-5 facelift (2022)
Tja, rij nu negen jaar cx5. Nooit problemen. Heb pas geleden de nieuwe Tucson en Sportage getest....
Door Harry zijlstra 1 dag geleden
Rijtest: Lexus IS 300h (2017)
Beste Michel, ik heb 1 van de eerste exemplaren, juli 2013. Rijd na 274.000 km nog steeds als nieuw...
Door Paul van Ham 2 dagen geleden