Sorry, mensheid: AI kan nu ook al driften als de beste [VIDEO]

Toyota AI tandemdrift 2024

Autofans verzamelt u, want Toyota trakteert ons op een vermakelijk stukje video. Daarin zie je namelijk twee opgepompte Supra’s driften in perfecte tandem, al is er stiekem iets minder puristisch aan de hand. Zo worden de auto’s niet bestuurd door twee kundige mensen, maar door… AI.

Tegenwoordig pakt de ene na de andere constructeur uit met de introductie van AI in zijn auto’s. Zo maakt artificiële intelligentie de spraakgestuurde assistenten van heel wat infotainmentsystemen al wat beter — en daar kan je moeilijk iets tegen hebben want geef toe: vroeger waren die vaak niets waard. Bij Toyota hebben ze echter nog iets anders gevonden waar AI zich mee kan bezighouden.

Driften kan je redden

De Japanners hebben namelijk een filmpje gedeeld waarin je twee raceklare Supra’s een perfecte tandemdrift ziet uitvoeren, en die tandemdrift hebben we niet te danken aan de heren in de bestuurdersstoel. Zij zitten daar namelijk enkel en alleen om de auto’s te stoppen voor het geval AI zou beslissen om ze in twee krachtige moordwapens te veranderen — je weet nooit. De rest van wat je ziet wordt dus volledig gestuurd door autonoom denkende computers, waardoor we volgens Toyota mogen spreken van ’s werelds eerste AI-tandemdrift… Jawel, mens: er is dus alweer iets dat artificiële intelligentie vast beter kan dan jij.

Toyota doet dit kunstje trouwens niet gewoon voor de views, want ze hebben naar eigen zeggen een veel nobeler doel dan dat. Als ze AI namelijk een manoeuvre zo complex als een tandemdrift kunnen aanleren, dan kunnen ze het ook gebruiken om hun rijhulpsystemen te verbeteren. In essentie is driften niet veel meer dan gecontroleerd gripverlies dus dat zou willen zeggen dat een auto voorzien van deze technologie ook perfect in staat moet zijn om terug op koers te raken als de bestuurder de controle verliest op een glad wegdek. Wanneer je straks dus met je Toyota in de regen rijdt, en die plots als een dolle gas bij geeft en tegenstuurt om perfect de bocht door te driften… Weet dan dat AI je waarschijnlijk net gered heeft.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws