Autonieuws: Fun

20 jaar Ford Mondeo in drie generaties

Ford heeft een verjaardag te vieren, want de Mondeo blaast dit jaar 20 kaarsjes uit. 20 jaar met drie generaties en twintig belangrijke prijzen. Tijd voor een overzichtje dus.

Drie generaties zeg ik? Ja, want de vierde generatie is bij ons nog niet op de markt gekomen, hoewel dat stilaan tijd wordt. Intussen is de derde generatie aan het uitbollen en werd hij recent nog een stuk beter uitgerust voor een aantrekkelijke prijs.

zware taak

In 1993 lanceerde Ford de Mondeo als de opvolger van de Sierra. De Mondeo kreeg de zware taak om het merk overeind te houden, want de Sierra was een bestseller en dat model vervangen was geen klein bier. De productie werd opgestart in Genk waar ze in het tweede productiejaar al een record van 478.053 exemplaren bouwden, al had ook de Transit daar een aandeel in.

In 1994 kaapte de Mondeo de prijs van "Auto van het Jaar" weg, voor concurrenten Citroën Xantia en Mercedes C-klasse. Al bij al een mooi begin. In 1996 werd de Mondeo bijgewerkt en kreeg hij een opgepepte versie. De Mondeo ST24 krijgt een dikke V6 met 170 pk, in 1999 wordt dat een ST200 met, zoals de naam zegt, 200 pk. Ook in 1999 wordt de 2 miljoenste Mondeo verkocht in Europa.

diesel-st

In 2000 volgt na zeven jaar een tweede generatie. Die is standaard voorzien van ESP en krijgt de nieuwe generatie Duratorq motoren ter beschikking. Twee jaar later volgt een nieuwe ST-variant, de ST220 produceert 226 pk uit een V6-motor. In 2003 krijgt de Mondeo opnieuw een facelift en overschrijdt men de kaap van de 3 miljoen geproduceerde exemplaren, een jaartje later krijgt de dieselliefhebber zijn ST-versie met de Duratorq ST met 155 pk.

james bond

De derde generatie wordt door Ford stevig gepromoot in 2007. Als eigenaar van Aston Martin krijgt Ford het voor mekaar om de nieuwe Mondeo te laten figureren in 'Casino Royale', één van de recentere James Bond-films. BMW presteerde dat eerder al met de eerste generatie Z3. Die derde generatie wordt alweer uitgerust met wat nieuwe snufjes, Adaptive Front Lighting en Ford Easy Fuel en kaapt vijf sterren weg bij de EuroNCAP crash tests. Dat de Mondeo niet meer als zoete broodjes verkoopt, zien we aan het feit dat pas in 2009 het miljoenste exemplaar van de band rolt.

In 2010 volgt dan een facelift met de nieuwe EcoBoost-motoren, waarvan de 240 pk versie niet speciaal genoeg blijkt om een ST-badge opgespeld te krijgen. Ook Ford doet zijn duit in het eco-zakje door een Mondeo Econetic aan te bieden met slechts 114 g/km aan CO2-uitstoot.

nog even wachten

De vierde generatie staat in Europa nog achter de schermen te wachten op introductie, in Amerika wordt hij al verkocht. Intussen heeft Ford 4,5 miljoen exemplaren van de Mondeo verkocht. Ford wil intussen hogerop en doet dat door een Vignale-versie van de Mondeo voor te stellen, een luxevariant zoals je enkel op een hoger niveau zou moeten verwachten. Wij zijn alvast benieuwd hoe de klant daarop zal reageren.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen