Autonieuws: Officieel

Boetes worden gevoelig duurder vanaf 1 maart

Je kind niet vastklikken in de wagen kost je vanaf 1 maart 165 euro. Op die manier wil staatssecretaris voor mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) het signaal geven dat dit niet meer door de beugel kan. Andere overtredingen zullen je ook meer kosten.

Gemiddeld stijgen boetes zo'n 10% vanaf 1 maart. Overtredingen worden ingedeeld in drie categorieën. Wij vatten het even samen voor jullie.

1ste graad
Een overtreding van de eerste graad (bv. richtingaanwijzer niet gebruiken, over een busstrook rijden) kost je dan 55 euro i.p.v. 50 euro.

2de graad
Een overtreding van de tweede graad (bv. rechts inhalen, parkeerplaats voor gehandicapten gebruiken) kost je dan 110 euro. Nu ben je daar 100 euro voor kwijt.

3de graad
De ergste overtredingen, die van de derde graad, stijgen van 150 euro naar 165 euro. Voorbeelden van een overtreding van de derde graad zijn door een rood licht rijden en over een witte volle lijn rijden. Je kind niet vast klikken in de wagen stijgt ook zeer sterk. Vroeger kreeg je nog een boete van 50 euro, nu stijgt ze tot 165 euro (overtreding van de derde graad).

Dronken rijden
Positief blazen kost je vanaf 1 maart 170 euro. Nu kost het je 150 euro.

Staatssecretaris Wathelet pleit ook om het extra geld te investeren in efficiëntere controles.
"We moeten een andere strategie volgen. Minder controles, maar wel efficiëntere controles. Vooral 's nachts en in de weekends, want dat blijven de problematische momenten," aldus Staatssecretaris Wathelet

Vanaf 1 mei wordt trouwens ook het elektronisch rijbewijs ingevoerd. Die heeft de grootte van een bankkaart en moet om de tien jaar worden vervangen.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen