Autonieuws: Officieel

Mercedes schijnt zebrapaden en stopborden op de weg met DIGITAL LIGHT

Het was de enige 'premium Duitser' die zich niet vervoegde in de laser light-wedloop. Al bleef Mercedes niet aan de zijlijn dromen. Het merk met de ster pakt nu uit met DIGITAL LIGHT, een koplamp die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld zebrapaden op de grond te trekken voor overstekende voetgangers. Knap, zeer knap.

Xenon, Led en zelfs lasers. De evolutie van de koplamp zit in een serieuze stroomversnelling. Want jarenlang een verplichte blob op een voor de rest knap gelijnde wagen, tegenwoordig een kunstwerk op zich. Mercedes, die pakken uit met HD-lichten. En hoewel we in beeldland stapsgewijs overstappen naar 4K, is dit in koplampland exotisch technologie.

Hoe het werkt

Digital light gebruikt een HD koplampchip die over meer dan 2 miljoen controleerbare microspiegels beschikt (1 miljoen in elke koplamp). Door data van de camera's en radars op de wagen te verwerken kan de chip zo goed als gepixelde lichtstralen de wereld insturen waar 'ie ze exact wilt hebben. Boven je petje? Wel, ongeveer boven ieders petje.

Image
mercedes-benz-digital-light

Wat heb je er aan

Een van de meest logische voordelen aan dit systeem is dat het een stevige portie licht kan geven (= veiligheid) zonder andere weggebruikers te verblinden. Geen compleet nieuwe tech natuurlijk, want zo'n systemen vind je al langer op Led-koplampen.

Maar nu wordt het interessant.

Omdat de lichtstralen zo fijn zijn (bijna pixels), kan je met de lichten verschillende zaken projecteren. Een voorbeeld; stel je komt aan aan een kruispunt waar je voorrang moet geven. De camera van je mercedes pikt het bord op en laat de lichten een stopteken op de weg voor je projecteren. Waardoor je als chauffeur niet de voorrang-van-rechts-regel terug moet oprakelen. Nog eentje; stel je besluit om te stoppen om een voetganger over te laten en je flikkert even met je grootlichten om hem het teken te geven.

Image
mercedes-benz-digital-light

Het systeem registreert de 'flikker' én de voetganger en projecteert een zebrapad van licht om de voetganger 'groen licht' te geven. Kortom, de mogelijkheden zijn legio. Mercedes is volop bezig met de ontwikkeling van haar 'HD koplampen' en zal ze in de nabije toekomst in productie nemen.

Image
mercedes-benz-digital-light

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen