Autonieuws: Tuning

Deze Skoda Superb ‘Sleeper Edition’ is bijna zo krachtig als een BMW M3 Touring

Zin in een potente break maar mag het wel eens iets anders zijn? Dan heeft Skoda de auto voor jou, want het merk heeft een Superb Combi getrakteerd op flink wat extra pk’s. Het resultaat ziet er van buitenaf uit als een saaie gezinswagen, maar mag stiekem bijna naast een BMW M3 Touring gaan staan.

De break is weer helemaal in… Of toch in performance-land. Terwijl u en ik namelijk massaal onze stationwagons inruilen voor SUV’s, bracht BMW bijvoorbeeld zijn allereerste M3 Touring op de markt en dat kunstje deden ze net nog eens over met een nieuwe M5 Touring. Kortom: met een flinke dosis vermogen onder de motorkap is een break wél nog cool… Dus wat dacht je dan van deze machtige Skoda Superb?

Gemiste kans?

Die luistert naar de naam ‘Sleeper Edition’ en daarvan is geen letter gelogen, want een sleeper is precies wat dit is. Zo is zijn 5 centimeter verlaagde KW-ophanging eigenlijk het enige dat weggeeft dat je hier niet naar een standaard Superb Combi van de vorige generatie kijkt. Zelfs al het chroom mocht gewoon blijven en Skoda heeft ook aan de verleiding weerstaan om de raampjes te zwaar te verduisteren, laat staan om kitscherige stukjes koolstofvezel toe te voegen. In de plaats daarvan schuilen alle wijzigingen onderhuids want de 2.0-litermotor van de standaard Superb 4x4 werd voorzien van een nieuw injectiesysteem, een nieuwe intercooler en een Garrett-turbo.

Image
Skoda Superb Sleeper Edition 2024

Het resultaat is een vermogenswinst van bijna 200 pk want in plaats van de gewoonlijke 280 pk en 350 Nm koppel hoest deze ’Sleeper Edition’ maar liefst 477 pk en 661 Nm op. Daarmee biedt hij op een haar na even veel power als een BMW M3, al komt hij wel 33 pk’tjes achter op diens Touring-variant aangezien die altijd als Competition geleverd wordt. Dat gezegd zijnde, hoeven ze zich bij BMW toch niet meteen zorgen te maken voor deze Skoda. Het blijft namelijk bij dit ene exemplaar, dat de Britse Skoda-importeur bouwde samen met tuner RE Performance om de vorige generatie van de Superb uit te zwaaien… Dus wat denk je: gemiste kans?

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen