Rijtest

Test: Suzuki Swift 2024 (+video)

Suzuki gaat tegen de stroom in met deze zesde generatie Swift. De Japanse hatchback wordt niet groter, zwaarder of - erger nog - een crossover en blijft teren op een compacte benzinemotor en handbak. Daardoor een verfrissing in het straatbeeld? Autofans doet de test!

Wat is dit?

Afhankelijk van aan wie je het vraagt de vierde dan wel zesde generatie van de Swift, Suzuki's succesnummertje tot de Vitara die fakkel over nam. De nieuwe Swift is een frisse verschijning in een wereld waar auto's steeds groter, hoger en zwaarder worden. Met een rijgedrag dat lang verdwenen leek gewaand.

Beter dan een EV? | Suzuki Swift 2024 Getest

Hoe nieuw is deze Swift?

Dat hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Onderhuids bouwt deze zesde generatie verder op het Heartect genaamde platform van zijn voorganger. Slecht nieuws is dat niet, want ook de vorige generatie scoorde punten met die bouwstenen. Vooral het design evolueert. Suzuki noemt 'm dan wel de "meest gespierde Swift ooit", in de realiteit wordt hij net zachter. De motorkap ligt voortaan als een schelp bovenop, de koplampen verliezen scherpte en de grille geeft het kleintje getuite lippen. De snuit lijkt dan weer of de Japanner werd gestoken door een wesp.

 

Image
Suzuki Swift rijtest belgie

In tegenstelling tot zijn voorganger lijkt het er op dat deze Swift een groter publiek wil plezieren. Niet enkel twintigers die een sportief gelijnde hatchback willen rijden. Uit het draaiboek van Mini (nog zo'n hatchback die tegenwoordig absurd groot is) haalt Suzuki de optie om de Swift te spuiten in een riant aanbod aan koetswerkkleuren. 13 in totaal en eigenlijk 26 als we de optionele rode zijspiegels mee tellen. Een knalblauwe Swift met zwart dak en rode spiegels? Het kan! Waarom je dat echter zou willen...

Optimaal

Het interieur van de nieuwe generatie Swift blijft ook vasthouden aan de kernwaarden van het karretje. Daardoor niet plots een overaanbod aan digitale schermen. De tellers voor je neus? Nog steeds analoog. Klimaatcontrole? Via fysieke knopjes. Oké, de nieuweling heeft een lichtjes naar de bestuurder gekanteld 9-duims infotainmentscherm met Android Auto en Apple CarPlay, maar daar houdt dan weer op.

 

Image
Suzuki Swift rijtest belgie

Het voordeel daarvan is dat de designers vooral bezig waren met het optimaliseren van binnenruimte - dat merk je ook aan de focus op harde plastiek. Want hoewel de Swift qua lengte tussen Fiat 500 en Volkswagen Polo valt, kan hij met gelijkaardige binnenruimte pronken als die laatste. Dat zie je ook aan de koffer van 265 liter. Da's op het niveau van een Peugeot 208... in een auto die eigenlijk 20 cm korter is!

Wat? Vierwielaandrijving?!

Gaan we onder de motorkap kijken, dan vindt er een revolutie plaats. De befaamde - en pittige - BoosterJet viercilinder maakt plaats voor een naamloze driecilinder met milde hybridehulp. Die is 1.2-liter groot en krijgt ongeacht de uitvoering 82 pk en 112 Nm koppel. De kracht gaat naar de voorwielen via een manuele vijfbak of een CVT-automaat. Nog gekker? Je kan het torretje ook vast hangen aan vierwielaandrijving.

Image
Suzuki Swift rijtest belgie

Hoewel het vermogen in de moderne wereld eerder bescheiden is, mag je niet vergeten dat deze Swift amper 900 kg droog aan de haak hangt. Dat is 300 kg minder dan pakweg een Renault Clio hybride. Het resultaat laat zich dan ook raden. Want hoewel geen volbloed hybride, kan je wel met gemak het verbruik van een hybride bij elkaar rijden. We klokten af op 4,8 l /100 km. Da's niet veel slechter dan een Toyota Yaris Hybrid!

À la 205

Denk echter niet dat het lage verbruik hét verkooppunt van de nieuwe generatie Swift is. Het is simpelweg de kers op de taart. Want de kleine Japanner dartelt met een lichtvoetigheid over het asfalt dat we niet meer gevoeld hebben sinds de Peugeot 205. Dit is een pretentieloze pretraket die duidelijk maakt waarom alle moderne M's en AMG's dringend op dieet moeten.

 

Image
Suzuki Swift rijtest belgie

Oké, écht snel gaat het nooit, maar de milde hybride-aandrijflijn werpt als je er om vraagt nog 3 extra pk's en 50 Nm extra koppel naar de voorwielen. Waardoor de Swift niet buiten adem valt bij een herneming. Auto's zijn hopeloos complex geworden... en deze Swift lijkt wel het tegengif.

Riante kortingen

Tot dusver heeft de nieuwe Suzuki Swift zijn kwaliteiten mee. Hij is compacter dan de meeste concurrenten zonder in te boeten op interieurruimte, hij verbruikt weinig en is een pretje om mee te rijden. Echter, hoewel de Swift simpel van techniek lijkt, herbergt hij wel een uitgebreid arsenaal aan veiligheidsnufjes en is die milde hybridemotor ook cutting edge natuurlijk. het gevolg? Een basisprijs van 21.990 euro. Toegegeven, daarmee koop je geen kale Volkswagen Polo, maar wel een rijkelijk uitgeruste Dacia Sandero/Jogger/Duster (schrap wat past).

Image
Suzuki Swift rijtest belgie

Het wordt dus moeilijk om deze Suzuki Swift in een segment te plaatsen. Niet in het minst omdat het Japanse merk vaak met riante kortingen strooit. Zo vraagt Suzuki wel 21.990 euro voor deze Swift, maar zou het ons niet verbazen dat je bij de dealer al voor 17.000 euro een nieuwe exemplaar op de kop kan tikken. 

Conclusie

De wereld is in transitie, maar de Suzuki Swift zwemt tegen de stroom in. Hij blijft compact maar ruim, simpel van techniek, lichtvoetig en komt nog steeds met 7 jaar garantie. Enkel de prijs gooit wat roet in het eten, maar daar kan je bij de dealer nog wel over onderhandelen.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen