Rijtest

Rijtest + video: Tesla Model 3 Performance (2019)

Jawel, de Tesla Model 3. Een auto die zo gehypet is dat hij eigenlijk geen intro nodig heeft. De meest betaalbare Tesla tot nog toe. Dat is een feit. Echter ook de strafste auto die Tesla ooit wist af te leveren. Geloof de hype.

Tesla, je kan het merk niet meer wegdenken uit onze moderne cultuur. Straf, want in essentie viert de knipoog naar Nikola Tesla pas dit jaar haar 15e verjaardag. Meer nog, bij het ontstaan in 2003 was er nog geen sprake van opperheerser Elon Musk. Musk kwam pas een jaar later als investeerder in het spel en besloot tijdens de economische crisis van 2008 zijn gehele privévermogen te investeren in Tesla. Een actie die 'm zonder discussie recht gaf tot de troon van Tesla. Een actie die ons tien jaar later deze Model 3 brengt, revolutie op wielen.

Braaf uit overtuiging

Niet dat je dit meteen zou merken als je er naar kijkt. Want hoewel Tesla's een bepaalde "coolheidsfactor" hebben, kan je moeilijk zeggen dat dit ding futuristisch oogt. Nee, de Model 3 ziet er gewoon uit als een statige sedan. Geen over the top futuristische lijnen met heftige uitsparingen op de motorkap of gigantische vinnen - we kijken naar jullie, Jaguar I-Pace en Nissan LEAF. Braaf oogt hij er zelfs door. Maar zeker niet saai. Want de Model 3 pakt met net genoeg details uit om 'm interessant te maken.

Image
tesla-model-3-2019-rijtest_13

Zo zijn wij nog steeds fan van de druppelvormige raamlijn op de flanken. En krijgt ook het blauw op ons testexemplaar de Autofans-stempel der goedkeuring. Maar goed, kleuren en geuren, we discussiëren er liever niet over. Want dat is aan de man in de straat om over te beslissen. Zie je tegenwoordig liever crossovers? Dan hebben we ook goed nieuws, want het hogere broertje, de Model Y, loert al om de hoek. Waardoor Tesla's gamma vervolledigd is tot S, 3, X, Y. Kijk, zoiets verzin je als Duitse constructeur niet.

Juiste proporties

Veel belangrijker is dat deze Model 3 in tegenstelling tot Model S en X proportioneel beter thuishoort op onze Belgische wegen. Zo is de Model 3 ruwweg even groot als een Mercedes C-Klasse. Dat relatief compacte formaat maakt de Model 3 een stuk beter te plaatsen. Niet enkel in parkeervakken maar ook op de weg. Het onderstreept enkel maar hoe normaal Tesla haar auto's wil doen aanvoelen. Ruimteraketten ogen cool in sciencefictionfilms, in realiteit wil je een auto waarmee je überhaupt de weg op durft.

Image
Tesla Model 3 Rijtest 2019

Al is de term "auto" misschien wat onvolkomen voor deze Model 3. Want dit is in de eerste plaats een tablet... waar Tesla toevallig vier wielen aan schroefde. Nee serieus, de manier hoe deze Tesla je autorijden laat beleven is een geheel nieuwe vorm die even revolutionair is als de Apple iPhone tegenover de Nokia 3310.

Visionair

Te beginnen met de sleutel. Of beter; het gebrek daaraan. De Model 3 zal namelijk luisteren naar je smartphone. Die koppel je via het e-mailadres van de auto - geen mop - en een paswoord aan de Model 3 waarna je net zoals bij je nieuwe smartphone of tablet aan het instellen gaat. Zo loopt de Tesla even met je door zaken zoals de stand van de zijspiegels, de positie van de chauffeursstoel, of je een geluidstoon wil bij het sluiten van de auto tot en met het wel of niet aanwezig zijn van sfeerverlichting in het interieur. Rijden? Dat is pas op de tweede plaats nodig, joh!

Image
Tesla Model 3 Rijtest 2019

Dat merk je ook aan het interieur. Want de gigantische centrale tablet is zo aanwezig op het rustgevend dashboard dat het enige andere element op dat dashboard, het stuur, er uit steekt als een wrat. Het voelt dan ook dat het stuur er alleen maar staat omdat Tesla nog wettelijk verplicht is een auto te leveren met stuur. Want niets aan het design en de interface toont dat Tesla nog van plan is om binnen 10 jaar een auto met stuur te leveren. Dit zijn visionaire software-ontwikkelaars aan het werk, geen autoreuzen met normen en waarden.

Cijferstoefen

Het gevaar bestaat dan natuurlijk dat het rijden de zwakke schakel wordt in heel dit verhaal. Maar dan ben je stevig verkeerd. Want bliksems, deze Model 3 trekt van leer. De specs zullen we je waarschijnlijk niet meer moeten vertellen maar voor de goede orde; 75 kWh aan batterij, 1 elektromotor op elke as en een systeemvermogen van 462 pk en 639 Nm. Cijfers waarmee je zonder schaamte naast gerief van AMG, RS en ///M kan parkeren. Te meer omdat deze elektrische rakker in 3,4 seconden de honderd weet aan te tikken met zo'n gretigheid dat je het bloed uit je handen voelt wegtrekken.

Image
Tesla Model 3 Auto van het Jaar 2019 Autofans

Toogcijfers natuurlijk, hierboven, net zoals de top van 261 km/u. De grote overwinning van Tesla zit 'm echter in het gewicht van deze Model 3. Hij gebruikt een nieuwe generatie lichtere batterijen die samen met de kleinere afmetingen zorgen voor 1.850 kg op de weegschaal. Toegegeven, dat is nog steeds niet weinig maar wel zo maar even 300 tot 400 (!) kilogram minder dan een Jaguar I-Pace of Tesla Model S. En laat ons eerlijk zijn, zo'n moderne Mercedes-AMG C 63 S zet ook al vlot 1.7 ton op zijn inschrijvingsformulier.

Wow...

Het resultaat is dat deze Model 3 de eerste elektrische wagen is die zulke prestaties weet te koppelen aan een relatief laag gewicht. Snel optrekken doen ze allemaal maar het is bij lastenwissels en - meer nog - bij stevige remgelegenheden dat deze Model 3 meteen het gros van de andere EV's in hun onderbroek zet. Dit is een sportsedan, zonder dreunende uitlaten, bikkelharde sportstoelen en foute logo's over het interieur verspreid. Enkel de "circuitmodus" toont dat ze ook bij Tesla weten dat deze Model 3 serious business is.

Image
Tesla Model 3 Rijtest 2019

Want dat is het straffe aan heel dit Model 3-verhaal. Die impressionante prestaties zijn dan wel een absurd gegeven, ze doen geen seconde afbreuk aan de eco-prestaties van deze elektrische sedan. Tesla afficheert 530 kilometer range voor deze Performance-uitvoering, wij reden zonder moeite meer dan 400 stuks. In koude temperaturen, zonder ecologische ingestelde rechtervoet én met Michelin Pilot Sport 4S'en rondom. Het beste bewijs dat grotere batterijen in zware auto's weinig meerwaarde bieden.

Laadperikelen

Het vliegt vooruit en je geraakt er ook ergens mee, met deze Tesla Model 3. Maar wat als je uiteindelijk aan het opladen moet gaan? Wel, daar wordt het voor elke elektrische auto een moeilijk verhaal. Hang je 'm thuis aan het regulier stopcontact, dan moet je rekenen op 11 km extra range per uur. Hang je een wallbox, dan trek je dat getal op naar zo'n 50 stuks per uur. Afhankelijk van je dagelijkse kilometers ben je daardoor dus in het slechtste geval 's nachts een uurtje of 8 aan het opladen. En wat met die superchargers waar Tesla steeds over stoeft?

Image
Tesla Model 3 Rijtest 2019

Wel, het merk heeft zopas haar derde generatie uitgerold specifiek voor deze Model 3 die toelaat om maar liefst 1.600 km per uur te injecteren via een watergekoelde kabel. Alleen moet je zo'n laadpaal natuurlijk in je buurt hebben en is dat opladen niet gratis. Opladen aan publieke laadpalen kan ook maar dan hang je vast aan de soms brave oplaadsnelheden. 11 kW per uur is geen uitzondering in België. Waardoor je amper beter af bent dan thuis met een eigen wallbox.

Tesla-loterij

De meest betaalbare Tesla, deze Model 3, dat lieten we al in de intro weten. Maak echter niet de fout door te denken dat het daardoor ook meteen de meest betaalbare elektrische auto op de markt is. Die ambitie heeft Tesla niet. De Performance-versie die wij reden kroop naar de 70.000 euro, het verplicht Autopilot-nummertje brengt dat getal richting de 77.000 euro. "Verplicht nummertje" in die zin dat we het gevoel hebben dat andere automerken tegenwoordig al verder staan met autonome rijdsystemen maar Tesla kan dat op één nacht helemaal omdraaien met de uitrol van een nieuwe versie die je auto automatisch zal downloaden. Vandaag dus misschien zijn forse som van 7.400 euro niet waard, morgen mogelijks terug compleet revolutionair.

Image
Tesla Model 3 Rijtest 2019

En dan is er nog de Long Range-versie van deze Model 3. Met iets bravere elektromotoren die de range net wat verder moeten tillen. Verwacht een kilometertje of 30 surplus. Belangrijker is zijn prijs van 56.000 euro, een serieus verschil met de Performance-versie. Tenslotte is er nog de "35.000 dollar" versie in de VS, al kost die eigenlijk +40.000 dollar zonder overheidspremies. Die zal ook naar ons komen, wisselt de 75 kWh-batterij in voor eentje van 50 kWh maar heeft momenteel nog een onbekende EU-prijs. Gezien de prijzen bij Tesla die fluctueren zoals aandelen op de beurs is het moeilijk zeggen wat je er uiteindelijk neer voor moet leggen bij zijn Europese introductie dit najaar. Wij gokken op alles tussen 10 eurocent en 48.000 euro. Volledig afhankelijk van Elon Musk's Twitterbuien.

Conclusie

Was de doorbraak van de auto één van de belangrijkste gebeurtenissen voor de mensheid, dan hoeft de technologische revolutie van het laatste decennium niet onder te doen. Deze Model 3 is het huwelijk tussen beide revoluties, een auto die werd ontwikkeld door technologiefreaks. Tesla doet haar eigen goesting en toont dat het resultaat is wat de autosector nu meer dan ooit nodig heeft; pure revolutie. Dit is de meest indrukwekkend tablet op wielen die we ooit hebben gereden... die ook nog eens beter rijdt dan het gros van de nieuwe auto's. Je kan voor of tegen Elon Musks' masterplan zijn, de Model 3 is compleet geniaal.

Image
Tesla Model 3 Rijtest 2019

Specificaties

Vermogen462 pk
Aandrijvingvierwiel
Gewicht1 847 kg
Topsnelheid261 km/u
0 tot 100 km/u3.40 sec
Rijtaks0

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen