50 jaar Range Rover in 7 weetjes

In 2020 viert Land Rover het 50-jarige bestaan van de Range Rover Classic. Het eerste model van de Britse terreinwagenbouwer groeide in die tijd uit tot een icoon.

Pas in 1970 werd Range Rover opgericht, als apart automerk. Tot voor die tijd opereerden de ontwikkelaars onder de vleugels van de Rover Company, later ook British Leyland. In 1951 al wilde men een model dat een maatje groter was dan de Land Rover Series - dat is de latere Defender.

geboren als Velar

rangerover velar prototype 1969

Je wist het misschien niet maar voor de huidige Velar ging Range Rover de mosterd halen bij de allereerste prototypes van de Range Rover Classic. In 1969 werden 26 Velar ontwikkelingsvoertuigen gebouwd om intensief getest te worden. Ook de eerste 40 pre-productiemodellen droegen die naam.


designer bouwde voordien jet-motoren

Charles Spencer King Range Rover

Charles Spencer King. Dat is diegene die zijn handtekening onder het ontwerp van de Range Rover mocht zetten. Hij was al langer in dienst bij de groep, al was hij eerst verantwoordelijk voor de vliegtuigmotoren van Rolls Royce. King ging in 1985 met pensioen, en overleed uiteindelijk in 2010 bij een fietsongeval in Coventry.


SUV avant-la-lettre

range of rovers

De Range Rover was dus een maatje groter en lijkt daarmee de eerste Europese SUV te zijn. Nochtans wilde de ontwerper oorspronkelijk een voertuig bouwen dat hoger op de ladder stond dan de Land Rover Series maar toch nog altijd vrij basic was. Dat zie je aan de plastic afwerking van het dashboard en de vinyl afwerking van de zetels. Het is geen geheim dat King, de designer, zijn ongenoegen uitte over de recente Range Rovers van begin deze eeuw. Hij Stelde dat hij de Range Rover nooit als statussymbool bedoeld had, maar dat de latere generaties dat blijkbaar wel moesten zijn.


eerst alleen als driedeurs

range rover 1970

Vanwege de rudimentaire uitrusting van de Range Rover werd hij ook alleen als driedeurs voorgesteld. Het duurde nog tot 1981 voordat een vijfdeursvariant werd voorgesteld. Tegenwoordig heeft de Range Rover ook weer een driedeursvariant, al is die coachbuilt door Niels Van Roij Design (video).


eerste auto in het Louvre

museelouvre-paris

Picture by Alvesgaspar - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Al in de jaren 70 kwam de Range Rover in het Parijse Musee du Louvre terecht, als voorbeeld van industrieel design. Daarmee was de Range de eerste auto die in het Louvre tentoon gesteld werd.


6x4 by far

Nog vanwege zijn utilitaire karakter werd de Range Rover gebruikt als basis voor allerlei voertuigen. Eén van de eerste afgeleiden was een zeswielig voertuig waarop de brandweeruitrusting werd gezet. Dit vortuig werd ingezet door verschillende luchthavenbrandweerkorpsen.


1e Parijs-Dakar winnaar

range-rover-dakar-1979-winner

In 1979 werd de eerste Dakar-rally gewonnen door een Range Rover. Die werd bestuurd door een team van Franse piloten. Chauffeur was Cyril Neveu, die later nog vijf keer de Dakar-rally voor motoren zou winnen. Ook in 1981 won een Range Rover, met een fransman achter het stuur.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws