Voorstelling: Punch Powertrain Solar Team Indupol One

indupol one

Vandaag stelde het Belgische Punch Powertrain Solar Team hun zonnewagen voor waarmee ze in oktober de World Solar Challenge in Australië willen winnen. Zoiets kunnen we alleen maar toejuichen.

PERFORMANCE THROUGH RELIABILITY

Zeventien studenten van de Groep T hogeschool / Katholieke Universiteit Leuven werken al meer dan een jaar aan hun zonnewagen, de Indupol One. Hun inzending voor de World Solar Challenge die zal plaatsvinden in oktober. Een race doorheen het Australische continent, van Darwin in het noorden naar Adelaide helemaal vanonder. Een race van 3201km lang waarbij ze snelheden van 130 km/u zullen halen, allemaal op zonne-energie.

De studenten stelden hun wagen voor aan Autoworld in onze hoofdstad in aanwezigheid van hun meter Vanina Ickx en minister van mobiliteit Hilde Crevits. Vanina zal er als consultant bij zijn op de kwalificatierondes in Darwin. De kwalificaties zullen op de Hidden Valley Raceway gebeuren in Darwin waarbij ze de circuitervaring van Vanina goed kunnen gebruiken.

indupol one

Dit is reeds de vijfde deelname van het team uit Leuven aan het wereldkampioenschap voor zonnewagens. Hun eerste deelname in 2005 leverde hun meteen een knappe 11de plaats op, een stevige basis voor het project om verder te groeien. Na de Umicar One was het de beurt aan de Umicar Infinity die de tweede plaats kon bemachtigen, enkel het Nederlandse Nuon Solar Team moesten ze voor laten gaan.

Vice-wereldkampioen klonk al goed, maar beter kon altijd. Spijtig genoeg had het derde team minder geluk, tijdens een wervelwind werd de wagen van de baan geslingerd en moesten ze de race opgeven. De vierde inzending, de Umicar Imagine, kreeg in 2011 na 2636 km spijtig genoeg te kampen met batterijproblemen. Deze hebben ze kunnen verhelpen mits aanpassingen maar conform het reglement werd hun dan ook nog eens straftijd opgelegd. Uiteindelijk finishte het team op de 10de plaats.

indupol one

Het vijfde team wilt onder leiding van Mattijs Plettinx teruggrijpen naar die succesresultaten van de eerste twee jaren en ons lijken ze alvast op het goede pad met de Indupol One. Performance through reliability, daar gaan ze voor.

DRASTISCHE VERANDERINGEN

Nieuwe regels van de World Solar Challenge betekenden ook dat het team de wagen volledig nieuw moest ontwerpen. Zo moest de wagen nu vier wielen hebben in plaats van drie en moet de chauffeur veel meer rechtop zitten. Allemaal aanpassingen die steeds meer voor een evolutie naar de gewone wagen zorgen.

Aan de World Solar Challenge 2013 kan je deelnemen in drie verschillende klassen. Allereerst hebben we de meest prestigieuze Challenger Class waar ook het team uit Leuven deel aan neemt. Deze wagens mogen maximum 4.5m lang zijn, 1.8m breed, moeten vier wielen hebben en hun zonnepanelen mogen maximum 6 m^2 beslagen.

indupol one

Naast de Challenger Class vinden we de Michelin Cruiser klasse terug, een klasse die niet draait om snelheid maar om bruikbaarheid. Het ultieme doel van deze klasse is zelfs dat de wagens straatlegaal zijn in hun land van oorsprong. Ten slotte is er de GoPro Adventure Class waarin wagens van de afgelopen jaren terug deelnemen aan de World Solar Challenge maar dan met een nieuw team.

TECHNOLOGISCH HOOGSTANDJE

Met hun Indupol One staat het Punch Powertrain Solar Team uit Leuven er alvast goed voor. De wagen meet 4,49 meter lang, 1,79 meter breed en slechts 1,27 meter hoog.. Zonder bestuurder weegt de wagen 170 kg, maar een fractie van het gewicht van de meeste gewone wagens op de baan. Nuja, de zonnewagen heeft ook geen airco. Of een open raam. Wij wensen dan ook veel succes aan de bestuurder die de Australische temperaturen moet doorstaan.

indupol one

In elk achterwiel zit er een motor verwerkt met een efficiëntie van 97% waardoor de Indupol One een topsnelheid moet behalen van 120 km/u. De banden zijn speciaal ontworpen door Michelin en hebben maar liefst 5 bar aan druk en een extreem glad profiel voor de laagst mogelijke rolweerstand.

Aangezien de volledige race afgelegd moet worden met één en hetzelfde batterijpakket is daar extra aandacht ingekropen. Het team koos voor de lithium-ion technologie. De 21 kg zware batterij geeft hun een capaciteit van 5 kWh.

Ongetwijfeld het belangrijkste onderdeel aan de zonnewagen is het zonnepaneel. De speciaal op maat gesneden siliciumzonnecellen bestrijken een oppervlakte van 6 vierkante meter en hebben een efficiëntie van 22%.

indupol one

Terwijl de bestuurder in de monocoque cabine de wagen recht probeert te houden onder de brandende Australische zon staat de wagen in contact met een volgwagen. Deze berekent aan de hand van de weersomstandigheden en het parcours de optimale snelheid voor de wagen. De topsnelheid van 130 km/u zal waarschijnlijk niet altijd bereikt worden. Bij zwaar bewolkt weer kan het zelfs zijn dat de wagen moet terugzakken naar slechts 20 km/u, maar alles is beter dan stilstaan.

Per dagen zal er een zestal uur worden gereden verdeeld over drie piloten in shiften van telkens vier uur lang.

De World Solar Challenge 2013 zal starten op zondag 6 oktober in Darwin, Australië en zal 8 dagen later tot een einde komen in Adelaide, Australië. Wij hopen alvast op een goed resultaat voor ons Belgische team en wensen hun dan ook veel succes toe.

Meer info kan je vinden op www.solarteam.be

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws