Rij-impressie + video: SsangYong Korando 1.6 e-XDi (2019)

Rijtest SsangYong Korando diesel 2019

SsangYong brengt al 65 jaar auto's aan de man... maar de gemiddelde Belg, die kent het Zuid-Koreaanse merk bijlange niet. Met deze Korando wil SsangYong daar finaal verandering in brengen. Of de Korando de juiste schouders heeft om die zware last te dragen?

Met de Tivoli en de XLV zette SsangYong enkele jaren terug al een goede stap in de richting maar laat ons eerlijk zijn; Het Zuid-Koreaanse merk kampt met een serieus imagoprobleem. Sterker nog, het merendeel van de Belgen weet niet eens welk imago aan het merk hangt. Zijn dit nu straffe werkpaarden? Of eerder budgetkarretjes? Een probleem voor het merk maar een zegen voor de Korando. Want de Belg heeft geen vooroordeel over de badge in de grille.



Actyon af

Je moet namelijk weten dat deze Korando zich in de verste verte niet laat associëren met het SsangYong van weleer. Een merk dat zulke afschuwelijke creaties op de markt bracht - Actyon, Kyron, Rodius - dat het in 2009 over de kop ging. Daar waar Hyundai en Kia wel al bewezen dat Zuid-Korea deftige auto's op de markt kon brengen, trok SsangYong het niveau duchtig naar beneden. Sinds Mahindra de boel overnam in 2010 gaat het stelselmatig beter. Deze Korando moet het summum van dat hard labeur zijn.

Rijtest SsangYong Korando diesel 2019

Hard werk dat door het uiterlijk misschien geen eer aan wordt gedaan. Er is geen probleem met de styling van deze Korando maar het maakt wild noch rustgevend. Waardoor je niet echt over een designstatement kan spreken. Nu; datzelfde kunnen we over zowat 80% van de crossovers in het C-segment zeggen. Want niet elke hoogpotige rakker is een Peugeot 3008, Mazda CX-5 of Mitsubishi Eclipse Cross. De Korando mist dan ook wat identiteit. Al heeft dat eerder met het feit te maken dat SsangYong haar eigen identiteit nog niet heeft gevonden.

't zit van binnen

Maar vergeet even dat uiterlijk dat er even braaf uit ziet als dat van een Skoda Karoq, Hyundai Tucson of Renault Kadjar. Want het is aan de binnenzijde dat SsangYong klanten over de streep wil trekken. Ken je het SsangYong van weleer, dan val je pal achterover bij een eerste aanblik. Kom je uit premium gerief, dan nog zal je moeten toegeven dat het er verdomd puik uit ziet. Dit lijkt wel op een bastaardkind van Volvo en Volkswagen.

Rijtest SsangYong Korando diesel 2019

SsangYong lijkt dan ook niet onder stoelen en banken te steken dat het goed heeft gekeken naar de concurrenten. Een fraaie digitale instrumentencluster die van dezelfde leverancier lijkt te komen als die van de Peugeot 3008, een nog groter 9,2-duims aanraakscherm dat uit een Volkswagen Passat lijkt gevallen en knopjes die niet zouden misstaan in een Volvo XC40. Op digitale praal en eerste indruk kan je deze Korando niet pakken!

Riant zitten

Zelfs tijdens een tweede indruk is dat wat moeilijk. Oké, bij de Duitsers zou er net wat meer nagedacht zijn over sommige details en ja, op sommige plaatsen zie je nog zichtbare schroeven (aan de zonneklep bijvoorbeeld) maar SsangYong pretendeert hier niet een Mercedes GLC-killer te hebben neergezet. Daarenboven is deze Korando ruim, uitermate ruim. Al zeker op de achterbank voel je jezelf de koning te rijk. Het Zuid-Koreaans merk lijkt dan ook comfort voor de inzittenden boven stouwvolume te hebben gezet. Want zo riant het interieur, zo middelmatig de koffer qua volume.

Rijtest SsangYong Korando diesel 2019

SsangYong Spreekt van 511 liter maar de gehele opbouw van de koffer is wat onhandig. Zo is er inderdaad een vlakke laadvloer... maar dan verlies je wel bijna een derde van de koffer dat onder die vloer zit verstopt. De wielkasten, die snijden dan weer fors binnen in de kofferruimte. Nu goed, met de achterbank plat zal je heus nog zowat alles uit Ikea thuis krijgen. Lukt dat niet, dan is het handig om weten dat deze Korando 2 ton mag trekken. Waardoor je dus zelfs naar huis kan komen met een stevige caravan.

Bewezen techniek

Let wel, dat 2 ton trekvermogen is enkel van tel bij de dieselversie. De benzinevariant zal het met minder moeten doen. Die turbobenzine is 1.5 liter groot en doet het met 163 pk en 280 Nm. Wij gingen alvast op pad met de 1.6-liter turbodiesel. Een blok dat de vorige 2.2 (!) vervangt. De dieseldrinker is goed voor 136 pk en 324 Nm koppel en valt daarmee mooi in lijn met wat de concurrentie te bieden heeft.

Rijtest SsangYong Korando diesel 2019

Een motorblok dat zich zonder al te veel moeite van zijn taak weet te kwijten en enkel onder zware belasting zich kenbaar maakt. Bij gewoon rijgedrag valt op hoe stil de dieselmotor werkt. Al zeker in combinatie met de 6-trapsautomaat van Aisin. Geen 34 versnellingen dus in deze Korando zoals bij sommige rivalen, SsangYong wil techniek dat bewezen is. Ons testverbruik van 6,4 liter per 100 kilometer lijkt niet meteen relevant gezien het feit dat de Korando nog maar enkele honderden kilometers op de klok had en hij niet meteen eerbiedig werd gebruikt. We durven dus wedden dat er nog wel een halve liter af valt te rijden.

5 Euro Ncap-sterren

De diesel is dus goedgekeurd (de benzineversie testen we later) maar hoe zit het met de rijkwaliteiten? Wel, deze Korando staat op een doorontwikkeld chassis van de Tivoli. Een auto die je waarschijnlijk nog nooit hebt gereden dus laat het ons even verduidelijken. De Korando is opmerkelijk Europees getint. Zacht gedempt, droog geveerd en voorspelbaar in de bochten. De nadruk ligt evenwel op comfort. Want veel feedback krijg je niet van het net wat te dun aanvoelend stuurtje. We zouden dit dus gerust in het rijtje van de Nissan Qashqai, Hyundai Tucson en Opel Grandland X durven zetten.

Rijtest SsangYong Korando diesel 2019

Daarenboven is deze SsangYong volgepakt met veiligheidsnufjes. Adaptieve cruisecontrole, automatische noodrem, rijstrookassistent, dodehoekdetectie,... noem het op en deze Korando heeft het aan boord. Het feit dat deze Zuid-Koreaan 5 sterren op de Euro NCAP heeft zegt genoeg natuurlijk. De gemiddelde Audi-rijder kijkt er niet naar om maar voor SsangYong is dit een belangrijke stap.

Crimineel

Hier staat dus een crossover met fraaie digitale schermen, een rits aan veiligheidsnufjes, een hoog rijcomfort en puike afwerking binnenin. Kortom, dit is geen Dacia Duster. Dat maakt ook de prijs kenbaar. Want met een instapprijs van net geen 20.000 euro kan je deze Korando moeilijk een budgetauto noemen. Toch krijg je bijna crimineel veel waar voor je geld. Voor zo'n 25.000 euro (benzine) à 27.000 euro (diesel) heb je een Korando met onnoemelijk veel toeters en bellen. Dat zijn prijzen waar de meeste concurrenten pas het orderboek openen.

Rijtest SsangYong Korando diesel 2019

Mag alles er op zitten, dan klokt de Korando met diesel en automaat af op 31.290 euro. Rakkers zoals de Nissan Qashqai en Hyundai Tucson gaan met vergelijkbare uitrusting richting de 40.000 euro. Een BMW X3... die kost je kaal 46.000 euro. Een Mazda CX-5? Net wat duurder dan deze Korando, een Volvo XC40? Breek ons de bek niet open.

Conclusie

Deze Korando is geen SsangYong van de oude school. Dit is eerder een bastaardkind van Volkswagen en Volvo. Wat de Tucson voor Hyundai was, dat is deze Korando voor SsangYong: Zuid-Koreaanse revelatie.

Rijtest SsangYong Korando diesel 2019

Specificaties

Motor

1.6 turbodiesel, vier-in-lijn

Vermogen

136pk

Koppel

324 Nm

Overbrenging

6-traps automaat

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 515 kg

Topsnelheid

181 km/u

Prijs testwagen

€ 36 990.00

CO2-uitstoot

159 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (11)

Plaats een reactie
Nick Van Hemelryck 17:48
afbeelding van Nick Van Hemelryck

Een zeer mooie wagen geworden!

Patrick 11:10
afbeelding van Patrick

Sorry, deze mag dan wel afgeladen zijn met tal van opties, het blijven lelijke auto's. Zie nog niet in hoe de lease markt daar in zou geïnteresseerd zijn. Imago =0, overname waarde??? Doe mij maar de CX5 van Mazda. Betrouwbaar, mooi en groter dealernetwerk.

DH 09:57
afbeelding van DH

Maar wel interessant voor een particulier die z’n auto oprijdt.

andre123 10:15
afbeelding van andre123

leuk om eens een andere particulier te horen.
ik wou al voorstellen om er hier maar leasefans te maken.

4g63 13:13
afbeelding van 4g63

Mazda probeert het verbruik te drukken met de 'schraapveren truc' net zoals een Duitse collega, je bent er voor of niet uiteraard. Kan heel lang goedgaan maar ben zelf niet voor de theorie erachter en de eventuele gevolgen.

Wim 10:19
afbeelding van Wim

wat is de schraapveren truc? :)

4g63 10:59
afbeelding van 4g63

Dunnere schraapveren rond de zuigers zorgen voor minder wrijving en dus minder verbruik, dit gaat meestal 100d km goed en zelfs langer (180d km) al loop je vanaf dan het risico dat ze meer en meer vervuild raken door koolaanslag omdat ze dus een beetje olie doorlaten en door deze vervuiling ze hun werk minder en minder goed doen mn: olie houden waar ze moet zijn en dus niet mee in de verbrandingskamers.
Rij je te lang door met schraapveren die hun werk niet doen heb je hoger olie verbruik, en loop je het risico van niet alleen schraapveren te vervangen en in- en uitlaat kleppen te moeten reinigen maar ook je cilinderwanden moet laten vervangen.
Bij een aantal merken gaat dit een lang autoleven goed, maar regelmatig ook niet met bovenstaande werkjes tot gevolg. Vandaar ben ik dus niet 100% overtuigd van schraapveren die voor minder wrijving zorgen.
Brandstof zorgt amper voor koolaanslag in je brandstof inlaat, cilinderkop, olie daarentegen... ga de constructeurs groep of merken niet vermelden of benadelen, gewoon 'schraapveren' googlen, inclusief bedrijven die hiervoor oplossingen aanbieden.

Wim 11:06
afbeelding van Wim

merci voor de uitleg!

Adriaan 14:38
afbeelding van Adriaan

Zo zot dat er dus gedurende een 5 tal jaar motors verkocht zijn waar een tikkende tijdsbom inzat, en waar er dus ook een technische oplossing voor was om dit allemaal te voorkomen. Hoe hoog moet die ivoren toren soms niet zijn bij die mannen vraag ik me dan af...

Jos D. 15:06
afbeelding van Jos D.

Goede uitleg idd maar je mag gerust de TFSI motoren van VAG vermelden die hiermee ernstige problemen mee hebben gehad. Geen idee of ze het probleem nu onder controle hebben.
Nog niet over gehoord bij Mazda motoren. Hun diesels hebben dan wel een tijdje een nokkenas probleem gehad.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws