Rijtest + video: Mercedes E-Klasse 450 4MATIC All-Terrain (2020)

Mercedes E-Klasse facelift review rijtest 2020 All-Terrain

Mercedes heeft zijn E-Klasse een opfrisbeurt gegeven. Autofans trok op pad met het All-Terrain-derivaat, dé beste E-Klasse die je momenteel kan kopen. Kras maar snel op, GLE!

Je gelooft het misschien niet, maar de E-Klasse is het meest verkochte model van Mercedes. Met maar liefst 14 miljoen exemplaren sinds 1946. Hoeveel daarvan als taxi door het leven gingen is niet meteen bekend. Al is die taxi-mop misschien wel het grootste compliment dat de E-Klasse ooit kon krijgen. Want de E... dat is altijd al wat een mini-S-Klasse geweest.


Bekijk hier onze video:


Aan smaken geen gebrek

De tiende generatie - als we vanaf de W120 uit de jaren stilletjes beginnen tellen - kreeg begin dit jaar een opfriskuur. Perfect op tijd. Want de huidige E-Klasse draait alweer drie jaar mee. Daardoor zijn er de voorbije jaren weer wat nieuwe technologieën verschenen die best nuttig zijn in de zakensedan, -station, -cabrio, -coupe en -offroader. Jep, de E-Klasse is er eentje van veel gezichten. Enkel een SUV ontbreekt in de lijst. Al is dat niet geheel waar, want het SUV-derivaat heet uiteraard GLE.

Mercedes E-Klasse facelift review rijtest 2020 All-Terrain

We zijn hier echter gelukkig niet om te praten over een nieuwe SUV, wel om dé strafste variant van de E-Klasse in de verf te zetten. Nee, niet een of ander AMG-derivaat, wel de All-Terrain. Een verhoogde stationwagen die ons wist te imponeren met zijn rijcomfort, geluidsisolatie en afwerking. Dit is meer auto dan je ooit nodig moet hebben en in zowat elk aspect beter dan een GLE. Nu goed, we gingen het niet over die SUV hebben.

Geslaagde hommage

De E-Klasse All-Terrain is een hommage aan het originele crossoversegment. Een segment dat ruwweg in de jaren 90 werd uitgevonden met de komst van de Subaru Legacy Outback. Audi volgde al snel met de A4 en A6 Allroad, Volvo lanceerde de V70 Cross Country en zelfs Alfa Romeo had op een moment in tijd de Crosswagon. Met de komst van de Nissan Qashqai werd die crossoverbenaming echter besmeurd. Want klanten kochten plots geen hybride meer tussen een stationwagen en een offroader, maar wel een gehandicapte SUV met voorwielaandrijving.

Mercedes E-Klasse facelift review rijtest 2020 All-Terrain

De rest is geschiedenis, want voorwielaangedreven hoogpotige rakkers werden zo populair - van Opel Karl Rocks tot Range Rover Evoque - dat verhoogde stationwagens met vierwielaandrijving werden verbannen naar de zijlijn. Zonde, want de rijkwaliteiten die deze modellen kunnen bieden, overstijgen vaak die van een rasechte SUV. Geloof ons niet, neem de E-Klasse All-Terrain als voorbeeld.

Hey Mercedes!

In de basis is deze All-Terrain een E-Klasse Break, daar bestaat geen twijfel over. Al is het wel een stationwagen die even passeerde bij A.S. Adventure voor een kampeerjasje. Daardoor is deze All-Terrain gezegend met beschermplastic rondom en bumpers die net wat meer vrijheid geven bij het op- en afrijden van je regionale verkeersdrempels... Sorry, bospaadjes.

Mercedes E-Klasse facelift review rijtest 2020 All-Terrain

De grille, die werd overgenomen van het SUV-gamma van Mercedes en breekt daardoor vormelijk met de grille die je op de andere opgefriste E-Klasses kan krijgen. Zowel qua omranding als qua inserts. Deelt hij wel met zijn broeders na de facelift: aangepaste koplampen, een nieuw stuurtje, opgewaardeerde zetels en 2 knoerten van tablets die voortaan volledig standaard zijn in het interieur. En o ja, je mag voortaan ook "Hey Mercedes" tegen je E-Klasse fluisteren, want het MBUX-besturingsysteem met spraakassistent ziet voortaan ook in de E.

Zes romige cilinders

Had de derrière van ons testexemplaar breed genoeg geweest, dan had je kunnen lezen dat het hier over de E-Klasse 450 4MATIC All-Terrain gaat. Meteen ook de introductie van een nieuwe motor voor de All-Terrain. Het gaat dan over een zes-in-lijn turbobenzine met 367 pk en 500 Nm koppel én een compacte elektromotor die er nog eens 22 pk bij zwiert. Een milde hybride dus. Een motor die zeemzoet werkt in combinatie met de negentrapsautomaat in deze stationwagen. Het testverbruik van 9,2 l/100 km zal echter een zware noot worden voor verstokte dieselrijders. Al is ook daar goed nieuws, want je kan de All-Terrain ook krijgen met een 194 of 330 pk sterke diesel.

Mercedes E-Klasse facelift review rijtest 2020 All-Terrain

Van de motor naar de ophanging. De voortreffelijke ophanging. Nu is dat al het geval bij de reguliere E-Klasse. De All-Terrain krijgt standaard luchtvering met actieve carrosseriecontrole. Simpel gezegd: de auto leest continu de weg voor je en past dempers en vering continu aan. Het resultaat? Deze E All-Terrain zweeft over de weg als een S-Klasse. En moet je van het paadje - wat we in de naam van de wetenschap ook deden - dan zorgt een All-Terrain-stand ervoor dat het onderstel nog eens 20 millimeter hoger komt te liggen. In combinatie met de standaard 4Matic-vierwielaandrijving is er geen obstakel in België dat deze All-Terrain niet kan bedwingen. Mits je niet als een beunhaas te werk gaat.

Compleet pakket

Kortom, dit is een extreem ruime stationwagen die zeemzoet rijdt, een potente motor onder de kap heeft en zich uitzonderlijk goed uit de slag weet te redden op het onverharde. En kijk, daarmee zijn we elke leasingklant al lang kwijt. En laat het nu net de zakelijke rijder zijn die de grote grob qua verkoop weet te realiseren bij Mercedes. Wat meteen ook verklaart waarom deze E All-Terrain zo onpopulair is in België: hij is niet fiscaal vriendelijk.

Mercedes E-Klasse facelift review rijtest 2020 All-Terrain

Zo schuift Mercedes plug-inmotoren onder de motorkap van de gewone E-Klasse en GLE maar niet voorin deze All-Terrain. Twee dikke zescilinders en de gekende tweeliter viercilinder diesel met 194 pk, dat is je keuze in deze knaap. Kortom: de Belgische fiscaliteit - en de weinige nood aan een échte offroader in België - zorgt ervoor dat deze All-Terrain naar de zijlijn is verbannen. Terecht zou je denken. Want wie heeft er in godsnaam in België een stationwagen nodig waarmee je offroad kan? Wel, datzelfde zeggen wij al jaren over SUV’s en toch worden die gretig gekocht.

Aan de prijs

Hier staat dus een auto die minder verbruikt dan een gelijk gemotoriseerde GLE, beter rijdt, sneller naar de honderd gaat, een hogere topsnelheid heeft én over een grotere koffer beschikt. Maar helaas ook meer kost dan een GLE. Waardoor Mercedes wederom toont weinig zin te hebben hier een verkoopsucces van te maken. Minstens 62.799 euro ben je kwijt voor de E-Klasse All-Terrain. Wissel je de 220d-diesel in voor de door ons geteste 450-benzine, dan stijgt die prijs al snel naar de 80.000 euro. Reken er nog wat opties bij en je kruipt als snel naar de 100.000 euro.

Mercedes E-Klasse facelift review rijtest 2020 All-Terrain

Dat is veel geld, zonder twijfel. Temeer omdat je met die centen ook bij Audi kan gaan shoppen voor de A6 Allroad en bij Volvo voor een V90 Cross Country. Twee auto's die in gelijke snit een stuk goedkoper zijn. Al moet gezegd dat beide rivalen niet aan de souplesse van deze E All-Terrain komen. Of dat de forse meerprijs echter waard is?

Conclusie

Eerlijk is eerlijk, in België heeft deze All-Terrain-uitvoering van de E-Klasse even veel nut als een stuwdam op de kleine Nete. Daardoor ben je beter af met een E-Klasse Break. Ben je echter in de markt voor een GLE, Range Rover Sport of BMW X5? Durf dan ook eens kijken naar een verhoogde stationwagen. Want deze E All-Terrain heeft ongelooflijke comfortkwaliteiten.

Mercedes E-Klasse facelift review rijtest 2020 All-Terrain

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws