Rijtest+ video: Suzuki S-Cross 1.4 Mild Hybrid 4x2 Automaat (2022)

Suzuki S-Cross rijtest review 2022 autofans

Prijzen voor nieuwe auto’s swingen de pan uit, waardoor je tegenwoordig vlot 30.000 euro kan stukslaan op een brave crossover. Suzuki wil de pijn verzachten met haar nieuwe generatie S-Cross: een auto die de nieuwste technologieën verpakt in een moderne carrosserie, zonder een gat in je broekzak achter te laten. Maar doet hij dat ook? We gaan op pad met Suzuki's nieuwste!

Suzuki's line-up kan je anno 2022 op z'n minst eigenaardig noemen. Want hoewel het merk sinds het vertrek van de Jimny amper 6 modellen in haar line-up heeft staan, zijn twee daarvan ook nog eens Toyota's in vermomming! Die Swace en Across moeten de gemiddelde CO2-uitstoot van de constructeur fors naar beneden halen dankzij hun (plug-in)aandrijving. Een slimme zet, want daardoor kan Suzuki ook nog betaalbare gezinswagens aan de man brengen zoals deze S-Cross.


Bekijk hier onze videoreview van de Suzuki S-Cross!


Strakker gelijnd

De S-Cross is al geruime tijd een publiekslieveling bij Suzuki. Ga er ook maar eens het straatbeeld op na. Zie je een nieuwe Suzuki, dan is dat hoogstwaarschijnlijk een S-Cross. De tweede generatie S-Cross draaide al weer mee sinds 2013 en hoewel hij een degelijke facelift kreeg in 2015 én een technische update in 2020 was het vet stilaan van de soep. De concurrentie heeft tenslotte ook niet stil gezeten. Daarom lanceert Suzuki met de derde generatie een serieuze stijlwissel. Al moeten we eerlijkheidshalve toegeven dat je Suzuki moeilijk kan betichten van een uniforme designtaal.

Suzuki S-Cross rijtest review 2022 autofans

De derde generatie wisselt de wat afgeronde carrosserie resoluut in voor scherpe lijnen. De snuit staat een stuk rechter de, de motorkap hoger en de wielbogen worden hoekiger. Ook achteraan staan er plots scherpe achterlichten op een hoekig koetswerk. Stiekem gelijkt hij daardoor een klein beetje op grote broer Across. Op z'n minst eigenaardig, want die Across is in essentie een Toyota RAV4 met Suzuki-logo. Weerom: bij Suzuki zijn ze nooit sterk geweest in het bouwen van een uniforme designtaal.

Gewoon niet voelen

Heb je momenteel de tweede generatie S-Cross op je oprit staan, dan zal je verschillende punten herkennen in het interieur van deze nieuwe. Niet gek als je weet dat generatie drie vooral een serieuze doorontwikkeling is van zijn voorganger. Daardoor lijkt het wel dat deurpanelen, dashboard en middentunnel over werden genomen van zijn voorganger. Het verleden doorbreekt Suzuki echter met een nieuw 9-duims (standaard 7-duims) infotainmentsysteem dat trots op het dashboard prijkt. Hoewel Suzuki enkele jaren geleden een vast besturingssysteem voor haar infotainment lanceerde met gekleurde blokjes lijkt dat verdwenen in deze S-Cross. Een meer visueel volwassen systeem tekent present in de nieuwe crossover. De werking is evenwel wat rommelig, al tekenen Apple CarPlay en Android Auto present.

Suzuki S-Cross rijtest review 2022 autofans

Verdere nieuwigheden tonen zich vlak voor de neus, want het instrumentenpaneel krijgt twee sportieve analoge tellers met daartussen een digitaal scherm voor alle info die je belangrijk kan vinden. Gek genoeg bedien je dat scherm niet via een knop op het stuur, maar moet je nog op een lang staafje drukken zoals dat vroeger gebruikt werd om de tripmeter te resetten. Kijken we voorbije de schermpartijen, dan merken we een ruim en comfortabel interieur op met aangenaam meubilair... en de nodige harde plastics. Ga je echter niet heel de tijd voelen, dan moet de binnenzijde van deze S-Cross niet onderdoen voor gerief van Hyundai, Renault of Ford.

IJzersterk pakket

Stoefen automerken bij een generatiewissel vaak graag over een nagelnieuw chassis en bijgewerkte motoren, dan is dat bij deze S-Cross minder het geval. Zo gebruikt de derde generatie hetzelfde chassis van zijn voorganger én dezelfde motor die halfweg 2022 werd geïntroduceerd. Laat dat je echter niet afschrikken, want de tweede generatie S-Cross was in de winter van zijn carrière uitgegroeid tot een ijzersterke auto. Stelt je dat nog niet gerust, dan geven we gewoon even mee dat de nieuwe generatie Volkswagen Golf eigenlijk ook maar een doorontwikkeling is van zijn voorganger.

Suzuki S-Cross rijtest review 2022 autofans

Wat het pakket van de S-Cross zo ijzersterk maakt? Wel, dat begint met het chassis dat een laag gewicht koppelt aan relatief veel rijplezier. Dat is natuurlijk goed voor het verbruik, en voor de glimlach op het gezicht. Daarnaast gebruikt de S-Cross sinds 2020 exclusief een 1.4-liter milde hybride viercilinder turbobenzine voorin. Dat motorblok debuteerde in de Swift Sport nota bene en het verbruik wordt daar vakkundig getemperd zonder rijplezier te vergallen. Tenslotte kan de S-Cross schermen met een heel arsenaal aan veiligheidsnufjes. Suzuki maakt er vaak niet veel woorden aan vuil maar met zaken zoals een dodehoeksensor, een 360°-camera, adaptieve cruisecontrol én een rijstrookassistent is het Japanse merk zeker bij de les.

Zuinig én pittig

Suzuki overhandigde ons de sleutels van één van de eerste S-Crossen op Belgische bodem: een S-Cross GLX 4x2 Automaat, voor de liefhebbers. Het gaat dan over de hoogste uitvoering met voorwielaandrijving (vierwielaandrijving is optioneel) en een zestrapsautomaat (handbak is standaard). Ondanks die hogere uitvoering is de motor identiek aan die in de lagere uitvoeringen. Te zeggen; je krijgt steeds de beschikking over 129 pk en 235 Nm koppel. Het pit dat dit motorblok naar voren brengt in de Swift Sport verdwijnt zeker niet in het crossoverkarkas. Niet heel gek als je weet dat de S-Cross geen 1.2 ton in de weegschaal legt. Zijn sprint naar de honderd van 9.5 seconden mag dan niet hallucinant zijn, de hernemingen zijn dat wel dankzij de milde hybride-technologie die indien nodig een elektrisch duwtje bij kan geven.

Suzuki S-Cross rijtest review 2022 autofans

Dat pittige motorblok combineert Suzuki met een comfortabele en neutrale ophanging. De S-Cross reageert gedwee op je stuurvragen en de automaat spart voortreffelijk samen met de motor voorin. Onder gewone belasting schakelt de versnellingsbak zo soepel en is de benzinemotor zo stil dat je al een stethoscoop nodig hebt om te horen (of voelen) wanneer er nu juist werd geschakeld. We durven zelfs stellen dat deze combinatie de vaak complexere (en duurdere) automaten met dubbele koppeling van Duitse merken overtreft. Tenslotte nog een punt voor het kamp van de S-Cross: zijn gemeten verbruik van 6.5 l/100 km is meer dan acceptabel voor een auto van dit kaliber.

Blijf bescheiden

We zeiden het net al: "van dit kaliber". In welk segment valt deze S-Cross nu? Wel, dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Qua dimensies valt hij namelijk los tussen het B-segment (lees: Renault Captur) en C-segment (lees: Nissan Qashqai). Qua interieur- en kofferruimte (430 liter) neemt hij het eerder op tegen de grote jongens, qua buitenafmetingen en prijs vaart hij eerder tussen de kleinere rakkers. Al hangt daar een grote maar aan vast. Want de hoogste GLX-uitvoering die wij reden met optionele lakkleur en automaat liet zijn prijs opdrijven richting de 30.000 euro. Daarmee schiet hij zijn doel natuurlijk voorbij als betaalbare alternatief voor de Europese inzendingen.

Suzuki S-Cross rijtest review 2022 autofans

De truc bestaat er dan ook in om het bij de twee lagere uitrustingsniveaus te houden. Die genieten evengoed van een riante standaarduitrusting en krijgen eveneens die voortreffelijke aandrijflijn mee. Naar wat voor prijzen je dan kijkt? De S-Cross heeft een startprijs van net geen 20.000 euro, en je betaalt 25.699 euro voor de GL+ uitvoering. Als je dan weet dat je bij Suzuki altijd wel een interessante korting kan afdingen...

Conclusie

Je koopt geen Suzuki S-Cross om een statement te maken bij je buren. Je koopt een S-Cross omdat je de komende jaren zorgeloos wilt kunnen rondrijden. De mechaniek is ijzersterk, het rijgedrag uitermate aangenaam en de styling een stuk hedendaagser. Gewoon niet met je nagels over de harde plastics gaan in het interieur...

Suzuki S-Cross rijtest review 2022 autofans

Specificaties

Motor

1.4 turbobenzine, vier-in-lijn

Vermogen

129pk

Koppel

245 Nm

Overbrenging

6-traps automaat

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 195 kg

Topsnelheid

195 km/u

0 tot 100 km/u

9.50 sec

Gemiddeld testverbruik

6.50 L/100km

Min. kofferinhoud

430 L

Max. kofferinhoud

1 230 L

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Leo Bols 15:17
afbeelding van Leo Bols

Sinds een maand rij ik met een nieuwe Suzuki s-cross en heb er ondertussen 2.000 km erop zitten. (Mijn vorige wagen was een Ford Kuga 2.0 diesel. Na 9 jaar en 299.919 km ingeruild) mijn S-cross is handgeschakeld. Hij bevalt me enorm goed. Een zeer vlotte wagen in het verkeer en hij rijdt zuinig. 5,8 l is zeker niet veel en 50% rij ik snelweg. Comfortabele zit, Heel goed uitgerust en vooral ook de adaptive cruise control werkt heerlijk. In het begin even wennen aan de vele lampjes en knoppen, maar het automatisme komt snel. Eenvoudig gezegd, ik ben heel tevreden.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws