Rijtest + video: Volvo XC40 Recharge P8 AWD (2021)

Rijtest: Volvo XC40 Recharge 2021

Er is geen enkel ander klassiek merk dat zijn elektrische toekomst zo in de kijker zet als Volvo. Maar hoe zit het met het eerste elektrische product van de Zweden? Wij leenden de sleutels van de Volvo XC40 Recharge om dat te ontdekken.

In Zweden hebben ze al langer de knoop doorgehakt dat de toekomst alleen nog elektrisch mag zijn. Tegen 2030 moet de laatste verbrandingsmotor verdwenen zijn, maar nu druppelen de eerste volledig elektrische modellen stilaan door tot in de catalogus. De nieuwe C40 is daar een voorbeeld van natuurlijk, maar ook de XC40 heeft naast verbrandingsmotoren en plug-inhybrides elektrische versies.


Check hier onze video:


Discrete verschillen

Het is een van de voordelen van het CMA-platform dat onder de compacte SUV huist, de Common Modular Architecture. Dat platform is intussen een van de meest gebezigde basissen binnen de Volvo-groep geworden: het doet niet alleen dienst onder deze XC40, maar ook onder de Lynk & Co 01 en de Polestar 2. En laat ons voor we verder gaan het publieke geheim nog eens verklappen: deze Volvo XC40 Recharge deelt niet alleen zijn platform, maar ook zijn volledige aandrijflijn met de Polestar 2.

Aan de buitenkant zie je daar alleszins niets van. Met 4,43 meter is deze Recharge even lang als de XC40-modellen met verbrandingsmotoren, alleen is door de plaatsing van het batterijpakket en de nodige aanpassingen aan de ophanging de bodemvrijheid een fractie minder hoog. De grootste visuele weggevers die aangeven dat deze XC40 de volledig elektrische versie is, zijn een discreet ‘Recharge’-opschrift op de C-stijl en vooral het dichtgewerkte radiatorrooster vooraan.

Rijtest: Volvo XC40 Recharge 2021

Startknoploos starten

Ook binnenin houdt de Recharge de verschillen subtiel. De startknop verdwijnt – starten doe je door de rem in te drukken en het pookje in ‘D’ te duwen – en het infotainment draait volledig op een Android-besturingssysteem, net als in de Polestar 2. Navigeren doe je dus met Google Maps, en met de regelmaat van de klok lanceren de Zweden een of andere over-the-air-update voor het systeem. De afwerkingskwaliteit is – op enkele details na, zoals de afdekking van de plek waar normaal de startknop zit – aanvaardbaar, en vergelijkbaar met wat je in een Polestar 2 zou krijgen.

Aan de binnenruimte heeft Volvo niets veranderd. Voor de passagiers tenminste, want het CMA-platform moet nog steeds een transmissietunnel kunnen herbergen, en dat krijgt deze Recharge niet weggewerkt. De kofferruimte achteraan verliest door de batterij een kleine 40 liter: de XC40 Recharge herbergt nog 414 liter, maar vult dat vooraan aan met een ‘frunk’ van 31 liter. Die open je niet met de afstandsbediening, maar via de klassieke hendel onderaan het dashboard.

Rijtest: Volvo XC40 Recharge 2021

Hallo Polestar?

Zoals gezegd deelt de Volvo XC40 Recharge P8 AWD zijn aandrijflijn met de Polestar 2. Het batterijpakket heeft dus een brutocapaciteit van 78 kWh, waarvan er netto 75 kWh overblijft. Een elektromotor op de vooras van 204 pk (150 kW) en 330 Nm wordt gecopy-pastet naar de achteras, waardoor het systeemvermogen uitkomt op 408 pk (300 kW) en 660 Nm. Meteen de krachtigste XC40 die Volvo ooit gebouwd heeft.

Je profiteert natuurlijk optimaal van het instantkoppel om in 4,9 seconden naar 100 km/u te schieten en door te stomen naar de begrensde topsnelheid van 180 km/u. En op papier moet je op een volle batterijlading 400 tot 418 kilometer ver geraken, afhankelijk van de aankleding van je XC40 Recharge. Nadien laad je met de boordlader op aan 11 kW, of aan de snellader aan 150 kW. Geen slechte cijfers, maar ook geen uitblinkers.

Rijtest: Volvo XC40 Recharge 2021

Op de weegschaal

Dat klinkt allemaal dus prima en snel genoeg, maar in de praktijk heeft deze Volvo last van hetzelfde kwaaltje als de Polestar 2: een batterijpakket dat de nodige extra kilo’s toevoegt, die het platform niet kan wegwerken doordat het niet specifiek voor een EV ontwikkeld is. Daardoor zet deze Recharge bijna 2,2 ton droog op de weegschaal, en voor een SUV uit het C-segment is dat bijzonder veel.

Die extra batterijkilo’s laten zich gelukkig niet al te veel voelen in de ophanging – zolang je niet voor de grootste velgen gaat – al is bij lagere snelheden het verschil met een klassieke XC40 wel degelijk merkbaar. Bij hogere snelheden vindt deze Recharge makkelijker zijn balans, en gelukkig heeft Volvo hier geen Polestar Engineered-versie met Öhlins-dempers van gemaakt. Deze XC40 mikt sowieso veel meer op comfort dan de Polestar 2.

Rijtest: Volvo XC40 Recharge 2021

Toch maar één motor?

De grootste weerslag van die batterijkilo’s merk je eigenlijk vooral in het verbruik. Een stilaan oud zeer bij elektrische SUV’s, zeker als ze tot EV werden omgebouwd en niet specifiek als dusdanig werden ontwikkeld. Wij haalden bijvoorbeeld een gemiddeld verbruik van 25,2 kWh met een mooie mix van snelweg, secundaire wegen en stadsverkeer, en met een soepele maar rustige rijstijl. In de praktijk kwam ons rijbereik daardoor eerder uit op 300 kilometer.

Het moet wel gezegd: Volvo heeft intussen een Single Motor-versie van zijn XC40 Recharge aan de catalogus toegevoegd, die net als de Polestar 2 één enkele elektromotor van 231 pk (170 kW) en 330 Nm op de voorwielen gebruikt. Een stroomverbruiker minder in combinatie met een batterij die nipt kleiner is (69 kWh) zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de Single Motor ook in deze XC40 Recharge de interessantste versie van de twee wordt.

Rijtest: Volvo XC40 Recharge 2021

Prijzen

In de tussentijd heeft Volvo de prijzen van zijn elektrische XC40 Recharge-modellen herschikt. Daardoor betaal je vandaag net geen 58.000 euro voor de versie met twee elektromotoren en hoef je in de uitvoering Plus nadien amper nog in de optielijst te zijn. Ook een warmtepomp is meteen standaard. Wil je elektrische zetels, adaptieve ledkoplampen, een Harman/Kardon-geluidsinstallatie enzovoort, dan wijk je uit naar de versie Ultimate, en betaal je iets meer dan 62.000 euro. Daarmee blijft de XC40 Recharge boven de prijzen van de Polestar 2, maar betaal je bij die laatste wel nog bij voor zaken die de Volvo standaard aanbiedt.

De instapprijs van de elektrische Volvo XC40 Recharge met één elektromotor ligt een stuk lager: 48.050 euro. De Zweden rijden die weliswaar buiten in een basisuitvoering Core, waardoor je de warmtepomp, zetel- en stuurverwarming en uitgebreide rijhulp niet standaard meekrijgt. Ga je hier ook even bij Polestar kijken, dan is de Volvo net iets minder duur.

Conclusie

Met de XC40 Recharge kan Volvo snel meespelen in het segment van de elektrische SUV’s. Die snelheid zorgt ervoor dat het eindresultaat niet zo efficiënt is als wanneer de Zweden van nul af aan een elektrisch model konden beginnen, maar maakt wel dat de Recharge zijn populaire looks blijft behouden, en die combineert met een ontspannen werkingsstilte en een standaarduitrusting die je in dit segment gerust royaal mag noemen. De interne strijd tussen deze Volvo XC40 Recharge en de Polestar 2? Die wordt er alleen maar interessanter op.

Specificaties

Motor

2 elektromotoren: vooraan + achteraan

Vermogen

408pk

Koppel

660 Nm

Overbrenging

Automaat (vaste overbrengingsverhouding)

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

2 188 kg

Topsnelheid

180 km/u

Prijs basismodel

€ 57 900.00

0 tot 100 km/u

4.90 sec

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws