Rijtest + video: Skoda Enyaq Coupe RS (2022)

Skoda Enyaq Coupe RS rijtest review belgie

De Skoda Enyaq Coupé RS is de grootste, meest krachtige en snelste RS die het Tsjechische merk ooit bouwde. Is het daardoor ook de beste Enyaq die geld kan kopen? We doen de test!

Skoda verbaasde in 2020 vriend, vijand en concerngenoten met de Enyaq. Want toen het Tsjechische merk de kans kreeg om een elektrische platform te delen met Volkswagen en Audi, hadden beide Duitse merken niet door dat Skoda grootse plannen had. Het resultaat was een ruime maar toch zuinige SUV met een warm interieur en een goedkoper prijskaartje dan neven Volkswagen ID.4 en Audi Q4 e-tron. Kortom, de Enyaq werd een graag gezien gast in leasingland. Hoe ga je echter verder na zo'n succesverhaal? Volgens Skoda alvast door de toer van niche op te gaan. Want de Enyaq SUV krijgt een coupé-afgeleide en die komt er desgewenst ook nog eens als 300 pk sterke RS. Kijk, dat moesten we wel eens testen.


CHECK HIER ONZE VIDEO:


Subtiel voorkomen

Het resultaat, met de officiële naam Enyaq Coupé iV RS, is alvast een subtiele verschijning geworden. Het is te zeggen. De upgrade van Enyaq Coupé naar Enyaq Coupé RS zit 'm alvast in de details. Vooraan krijg je een extra plastiek streepje op de voorbumper, langszij krijg je vlak voor de spiegels een RS-logo en achteraan krijg je een doorlopende rode reflector onderaan. Samen met zwarte accenten rondom (van logo's tot raamomlijsting) en specifieke 20-duims velgen (die je kan upgraden naar 21-duims) heb je het gehad.

Skoda Enyaq Coupe RS rijtest review belgie

Of toch niet helemaal, want de Enyaq RS is standaard uitgerust met de lichtgevende grille die je ook kan krijgen op de gewone Enyaq én komt er met de specifieke lakkleur Mamba Green. Al lijkt het dan of je hebt je potige elektrische SUV net in een fluohesje gehesen. Doe dat dus maar niet. Race Blue zoals in onze video hierboven, dat klinkt en ziet er stukken beter uit, toch?

Thuis komen

Over het interieur zijn we op de redactie alvast unaniem. Want dat blijft een plezier om in plaats te nemen. Met warme materialen, een logische ergonomie en knappe afwerking. De sportstoeltjes vooraan ogen indrukwekkend maar zitten stiekem uiterst comfortabel. Het groene stiksel doorheen het interieur zorgt dan weer voor een subtiel streepje sportiviteit. Het infotainment... daar maken we geen woorden meer aan vuil.

Skoda Enyaq Coupe RS rijtest review belgie

Ook meegenomen is de ruimte voor de passagiers. Want hoewel de coupéversie van de Enyaq, verlies je eigenlijk minimaal hoofdruimte. Ook achterin. Skoda zorgde er namelijk voor dat het panoramische glazen dak zeer dun maar wel zeer dik gelaagd is. Zodat er geen nood is aan een gordijntje om het zonlicht buiten te houden. Zo'n systeem steelt namelijk enkele centimeters hoofdruimte. De koffer, die zou dan weer amper 15 liter kleiner zijn dan bij de reguliere Enyaq SUV. Al telt Skoda, om tot aan die 570 liter te komen, enkel de ruimte onder de hoedenplank. En laat zo'n coupé nu vooral net boven die hoedenplank in de koffer snijden.

Snelste, sterkste... zwaarste

De technische formule van de Enyaq RS is geen nobele onbekende. Want ook de Volkswagen ID.5 GTX gebruikt dezelfde aandrijflijn. Het gaat dan over twee elektromotoren, één op elke as, om daardoor 299 pk en 460 Nm koppel naar de vier wielen te sturen. Daarmee is de Enyaq RS meteen de strafste RS die Skoda ooit heeft gemaakt. Want de Octavia RS schopt het tot maar 245 pk. Meer nog, met zijn sprint van 6,5 seconden naar de honderd is het meteen ook de snelste Skoda RS vanuit de startblokken. Want ook hier heeft Octavia RS 6,7 tellen voor nodig.

Skoda Enyaq Coupe RS rijtest review belgie

Tenslotte is het ook... de zwaarste RS die Skoda ooit heeft gemaakt. Met bijna 2.3 ton is deze Enyaq RS maar liefst 700 kilogram zwaarder dan een Octavia RS plug-in! En gewicht, dat is vaak de duivel van sportiviteit. Vraag dat Collin Chapman, de oprichter van Lotus, maar.

Comfort met extra pit

Het resultaat laat zich alvast raden. De initiële punch is er maar die zwakt al vlug af richting de topsnelheid van 180 km/u. Reken daar nog het weinig inspirerend stuurgedrag en de sponzige remmen bij op en je krijgt een auto waarmee je met gemak een inhaalmanoeuvre uitvoert maar waarmee je niet per se de binnenwegen wil gaan verkennen. Dit is gewoon een ruime, grote en comfortabele elektrische SUV met een portie extra pit. De term RS... die zouden we hier zelf niet op durven kleven. Al zeker niet als je kijkt naar wat de concurrentie qua performance weet te leveren.

Skoda Enyaq Coupe RS rijtest review belgie

Want we moeten er niet flauw over doen, een Tesla Model Y Long Range Dual Motor of een instap Kia EV6 (beiden niet per se sportief geïnspireerd) bieden een veel sportievere rit. Het lijkt dus wel of de ingenieurs waren wel heel braaf bij de afstelling van deze Enyaq Coupe RS. Iets dat we ook merkten bij de Volkswagen ID.5 GTX en bij uitbreiding bij de Cupra Born eBoost. Gek, want met de Audi e-tron GT en Porsche Taycan toont de VW Groep dat het de kunde in huis heeft om sportieve elektrische auto's te bouwen. Ergens moet er dus iets fout zijn gegaan in de memo.

Error: Toegevoegde waarde niet gevonden

Die lijn kunnen we doortrekken als we naar de prijs gaan kijken. Want met een basisprijs van zo'n 65.000 euro is deze Enyaq Coupe RS alvast geen koopje. Vink je nog wat opties aan, dan kom je met een prijs van +70.000 euro rechtstreeks in het vaarwater van de Kia EV6 GT en Tesla Model Y Performance terecht. Auto's van een geheel ander kaliber.

Skoda Enyaq Coupe RS rijtest review belgie

En we zijn misschien wat streng maar als de toegevoegde waarde van de RS-versie net wat extra pit is en de mogelijkheid om de accu van 77 kWh netto te snelladen aan 175 kW DC in plaats van 135 kW DC, dan zouden wij toch 13.000 euro besparen en voor de gewone Enyaq SUV gaan met grote accu. Met dat uitgespaarde bedrag kan je al serieus wat energie laden, zelfs in deze tijden.

Conclusie

De Enyaq is een dijk van een EV maar wordt niet beter als Coupé of RS. Wel voegt de Coupé-versie een streepje flair toe en de RS een plukje extra vermogen. Met zijn prijs plaatst deze Enyaq Coupé RS zich echter in gezelschap dat ver boven zijn kunde bokst. Zonde, want zijn looks heeft 'ie wel mee.

Skoda Enyaq Coupe RS rijtest review belgie

Specificaties

Motor

Elektromotor Dual

Vermogen

299pk

Koppel

410 Nm

Aandrijving

vierwiel

Gewicht

2 267 kg

Topsnelheid

180 km/u

0 tot 100 km/u

6.50 sec

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws