Deze elektrische ‘Lotus Elise’ laadt zijn batterij vol in amper 6 minuten (2023)

Nyobolt EV Concept 2023

Elektrische auto’s zijn eigenlijk best fijn om mee te leven, maar hun rijbereik en laadtijd durven geïnteresseerden wel eens afschrikken. Als het echter aan het Britse Nyobolt ligt, komt daar binnenkort een einde aan. Dit is namelijk hun EV Concept, en die laadt zo snel op dat het rijbereik geen punt meer hoeft te zijn.

Lotus wordt binnenkort een zuiver elektrisch merk, maar op een echte stroomsportwagen uit Hethel is het nog wachten tot zeker 2026. Toch zouden we zweren dat we vandaag aankijken tegen een elektrische versie van de Elise — en nee, we hebben er niet zomaar een oude Tesla Roadster voor vanonder het stof gehaald. Het Britse Nyobolt heeft namelijk zijn eerste conceptauto klaar, en die lijkt als twee druppels water op de iconische Lotus… En dat is allesbehalve toeval.

Wel de juiste lader vinden

Zo werd deze Nyobolt EV Concept getekend in samenwerking met Ian Callum en Julian Thomson, en terwijl die eerste vooral bekend staat om zijn Jaguars is die tweede de oorspronkelijke designer van de Elise. Het Britse bedrijf geeft dan ook eerlijk toe dat het wel een dingetje of twee heeft afgekeken van het design van de Lotus, al gaat het hier voor de duidelijkheid niet om een auto op basis van de Elise. De Nyobolt is namelijk breder, langer en lager dan zijn inspiratiebron, maar over exacte specificaties — zoals het vermogen — blijft het stil. Even cryptisch zijn ze over het leeggewicht, dat volgens Nyobolt “dichter bij één ton dan bij twee” ligt. We mogen er dus van uitgaan dat de sportwagen hoogstens 1.499 kilogram op de weegschaal zet, wat niet verkeerd is voor een EV.

Nyovolt EV Concept 2023

Dat heeft de Nyobolt EV Concept deels te danken aan zijn compacte accu. Zo biedt die slechts een capaciteit van 35 kWh, waarmee je zo’n 250 kilometer moet kunnen rijden. Dat is natuurlijk geen enorm rijbereik, maar dat hoeft in dit geval geen probleem te zijn. Nyobolt is namelijk in de eerste plaats een ontwikkelaar van laadtechnologie, en ze beloven dat de accu van hun sportwagen zich helemaal laat volladen in amper 6 minuten. Bovendien zou uit hun tests blijken dat je zo’n snellaadbeurt ook 2.000 keer kan uitvoeren zonder merkbaar verlies van batterijcapaciteit. Hoe dat allemaal komt verklapt Nyobolt voorlopig niet, maar er is wel één voorwaarde om die laadtijd van 6 minuten te halen. Zo zegt de ontwikkelaar dat je er een snellader van 1 mW — of 1.000 kW — voor nodig hebt, en veel succes om er vandaag zo eentje te vinden...

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws