Geen vierwielaandrijving op BMW M5

BMW M5 krijgt geen vierwielaandrijving

Als het van Friedrich Nitschke hoofd van de M-afdeling van BMW af hangt krijgt de huidige generatie reguliere M modellen geen vierwielaandrijving. "Als klanten een vierwielaangedreven product van ons willen, moeten ze maar een X5 M of X6 M bestellen", aldus Nitschke in een openhartig interview met Car & Driver.

Daarmee wordt eindelijk ook de speculaties over een vierwielaangedreven variant van de huidige M5 uitgesloten. Audi biedt al jaren 4WD aan op de RS6 en Mercedes is ook overgestapt op vierwielaandrijving met hun nieuwe E63 AMG. BMW gaat niet meteen meestappen in het verhaal.

"We hebben het met onze klanten besproken en er kwam boven water dat zij zeer blij zijn met achterwielaandrijving.", aldus Nitschke, "Klanten die per se een wagen met vierwielaandrijving willen, opteren voor een X5 M of een X6 M. Voor onze huidige generatie M modellen (M3/ M5/ M6) staat er geen 4WD op de planning. Natuurlijk zullen we er nog eens goed over nadenken met de nieuwe generatie M5. Maar dat zal nog enkele jaren duren."

BMW M5 krijgt geen vierwielaandrijving

Geen oorlogje nul naar honderd met de concurrent

BMW is vooral bezorgd dat de handeling van hun wagens onder vierwielaandrijving zullen lijden. Nitschke vertelde daar het volgende over:
"We zijn overtuigd dat het een serieuze impact zal hebben op de dynamische handeling. Een systeem dat de vier wielen aandrijft brengt toch gemakkelijk 60 tot 90 kg aan extra gewicht mee en zorgt voor een verlies van precieze sturing. Als we die route zouden volgen zou de competitie tussen merken (lees: Audi/ BMW/ Mercedes) eindigen bij de 0 naar 100 tijd van wagens. Een route die we niet willen volgen."

BMW M3

Geen unieke motoren meer

De huidige M3 heeft een V8 motor speciaal ontworpen door de M-divisie van BMW. Toekomstige modellen krijgen motoren die meer gebaseerd zijn op "standaard" BMW motoren.

"Onze toekomstige motoren zullen dichter bij motoren van BMW AG liggen. Al zullen ze wel geoptimaliseerd worden voor de specifieke noden van onze M klanten. Uiteindelijk kunnen we dan nog altijd spreken van 'exclusieve' motoren," zegt Nitschke. "Onze V8 motor kan gemakkelijk 7000 tpm draaien en er is nog veel ruimte over."

BMW heeft momenteel enkele driecilinder motoren die er zitten aan te komen. Nitschke ziet veel potentieel in deze motoren:
"De driecilinder motor is een aantrekkelijke motor. Het is mogelijk om 185 tot 200 pk te halen uit elke liter van deze motor. Wij hebben 1.5 l aan driecilinder. Zo'n motor, die trouwens klinkt als een zescilinder, kan zo'n 310 pk hebben. En dan zitten we nog niet eens aan de limiet."

BMW M6

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws