Officieel: Renault Mégane R.S. Ultime is de laatste R.S. (2023)

Renault Megane RS Ultime

De Renault Mégane R.S. is aan zijn uitzwaaiperiode begonnen, want deze R.S. Ultime is het laatste model dat als RenaultSport door het leven zal gaan. Toekomstige sportmodellen zullen een Alpine-badge krijgen en vermoedelijk enkel nog een elektromotor onder de kap hebben.

Bijna exact 20 jaar na de eerste generatie stelt Renault nu de allerlaatste Mégane R.S. voor. Hierna is het aan Alpine om sportieve versies van de Renault-modellen te creëren, maar een hot hatch met benzinemotor zit er waarschijnlijk niet meer in. Deze vierde generatie Mégane komt uit 2016 en loopt dus op zijn laatste benen, terwijl zijn elektrische opvolger - de Mégane E-Tech - al op de markt is. Het spreekt dus voor zich dat een sportievere Alpine-versie gebaseerd zal zijn op deze elektrische Mégane. In de tussentijd worden we zoet gehouden met deze Mégane R.S. Ultime.

Compleet uitgerust

De Mégane R.S. Ultime is een beperkte reeks gebaseerd op de Trophy, met een oplage van 1.976 exemplaren - een verwijzing naar het oprichtingsjaar van Renault Sport. Qua design onderscheidt de Ultime zich met een unieke matzwarte bestickering en meer zwarte details dan op de gewone Mégane R.S. Trophy. Je kan hem in vier kleuren krijgen (Sirius Yellow, Pearl White, Star Black of Tonic Orange) en op elk exemplaar vind je de handtekening van Laurent Hurgon, de testpiloot van Renault Sport die onder meer het Nürburgringrecord voor voorwielaandrijvers brak met de Mégane R.S. Trophy-R.

Aan boord is de uitrusting compleet, met Recaro-kuipzetels bekleed in Alcantara, een genummerd serieplaatje aan de versnellingspook, een Bose-audiosysteem, digitale tellers, R.S. Monitor-telemetrie, adaptive cruise control en een 360°-camera. De optielijst is beperkt tot een head-up display, een zonnedak en een autohoes op maat. De techniek is onveranderd gebleven ten opzichte van de gewone Renault Mégane R.S. Trophy: een 1,8 liter-viercilinder turbo van 300 pk en 420 Nm, gekoppeld aan een EDC-automaat waarmee de Mégane R.S. Ultime in 5,7 seconden van 0 naar 100 km/u sprint. De Ultime is geschoeid met Bridgestone Potenza S007-semislicks op 19-duims velgen. Een prijs is er nog niet, het model wordt in wereldpremière voorgesteld op het Tokyo Auto Salon op 13 januari - en dus niet op het Autosalon van Brussel. Jammer!

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
FLP 13:02
afbeelding van FLP

Helaas is RenaultSport al lang niet meer wat het geweest is, vind ik. Bij de laatste Clio RS werd er alleen een automatische bak aangeboden, en de Megane RS werd een 5-deurs.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws