Officieel: Mercedes-Maybach EQS 680 SUV is eerste elektrische Maybach (2023)

Mercedes-Maybach EQS 680 SUV 2023

Juicht, welgestelden van deze wereld, want uw auto van de toekomst is gearriveerd. Mercedes-Maybach heeft namelijk het doek getrokken van zijn allereerste zuiver elektrische creatie, en dat is er eentje op basis van de EQS SUV. Reken dus op flink wat luxe, en dat ligt niet alleen aan die fluisterstille aandrijflijn.

Willens of nillens: de autowereld gaat langzaamaan aan de stekker. Dat geldt ook voor de hoogste regionen van die wereld, waartoe we Mercedes-Maybach gerust mogen rekenen. Zij trakteerden hun gewoonlijke interpretatie op de S-Klasse bijvoorbeeld al op een stekker om zo tot hun eerste plug-inhybride te komen maar zeg nu zelf: wie ligt er anno 2023 nog wakker van plug-inhybrides? Tegenwoordig is het namelijk allemaal zuiver elektrisch wat de klok slaat, dus ook een échte EV mocht niet ontbreken.

Plantaardig gelooide dierenhuid

Die komt er nu in de vorm van de Mercedes-Maybach EQS 680 — en daar eindigt het nog niet — SUV. Want inderdaad: de Maybach-afdeling heeft doodleuk de reguliere EQS overgeslagen, en is zich als eerste gaan buigen over de hoogpotige afgeleide. Daar passen de gewoonlijke relax-stoelen namelijk nog net wat makkelijker in, terwijl je erachter nog 440 liter volume overhoudt voor een paar koffers vol designerkledij. Dan moet je de champagnekoeler echter wel thuislaten, want anders neemt die nog wat bagageruimte weg. Verder bestaat de bekleding van de zetels wel nog uit echt leer, al is het voor de gelegenheid gelooid met uitsluitend diervriendelijke technieken en producten… Geven en nemen, noemen ze dat.

Mercedes-Maybach EQS 680 SUV 2023

Dat hoogwaardige interieur is echter niet de enige aanpassing die deze Maybach-versie meekrijgt, want ook van buitenaf zou je dit bakbeest probleemloos van andere EQS SUV’s moeten kunnen onderscheiden. Zo krijgt de Maybach-versie een imitatiegrille mee met chromen lamelletjes, een beetje zoals we dat al te zien kregen op de neus van de conceptcar twee jaar geleden. Daar voegt de productieversie echter een setje ietwat kitscherige sierelementen in de met Maybach-logootjes aan toe in de voorbumper, net als natuurlijk de verplichte, doorlopende LED-strook. De raamlijsten worden dan weer vervangen door verchroomde exemplaren, en het vermogen wordt naar de baan gebracht langs specifiek voor deze EV ontwikkelde 22-inchvelgen.

Sterker, maar efficiënter

Dat is ook flink wat vermogen, want de kenner merkte al op dat het cijfertje in de naam wat groter is dan dat van de reguliere EQS SUV. Deze 680-variant krijgt dan ook 658 pk en 950 Nm koppel mee in de plaats van de 544 pk en 858 Nm van de EQS 580 SUV, waarmee je loodzware kathedraal naar de 100 km/u dendert in 4,4 seconden. Daarnaast belooft deze Mercedes-Maybach echter toch wat zuiniger te zijn, want zijn voorste elektromotor krijgt hetzelfde ontkoppelingssysteem mee als de EQE SUV. Dat kan die krachtbron volledig buiten spel zetten wanneer er weinig vermogen gevraagd wordt, en mede daardoor belooft Mercedes-Maybach een rijbereik van 600 kilometer.

Mercedes-Maybach EQS 680 SUV 2023

Prijzen geven de Duitsers nog niet mee voor hun Mercedes-Maybach EQS SUV, maar die vallen waarschijnlijk onder de categorie “als je ’t moet vragen, kan je ’t niet betalen”. De auto wordt zij-aan-zij met de reguliere EQS SUV gebouwd in de Amerikaanse fabriek in Tuscaloosa, en maakt zijn debuut vanaf morgen op de Shanghai Auto Show in China. En daarmee hebben we meteen de twee markten gehad waar dit model vermoedelijk het meeste in de smaak zal vallen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws