Turkije voert importheffing van 40% op Chinese auto's

Turkije import CHinese auto

Turkije, het langstlopende kandidaat-lid van de Europese Unie, heeft besloten dat het genoeg is met Chinees geïmporteerde auto's. Per juli 2024 krijgen alle auto's die uit China komen een importheffing van maar liefst 40% op de totale waarde van het voertuig.

Nog deze week zal de Europese Unie naar verwachting straffere importtaksen op Chinese auto's kenbaar maken. Een beslissing die ook bij veel Europese merken voor gemor zorgt. Want producenten zoals BMW, Volvo en - bij uitbreiding - Tesla bouwen ook auto's in China om ze hier te verkopen. Turkije - geen lid, wel kandidaat-lid van Europa - gaat echter nog een stap verder.

40% taks!

In 2023 rolde Turkije al een importtaks uit van 40% op elektrische auto's die geïmporteerd werden vanuit China. Per juli 2024 zullen alle auto's die uit China komen, ongeacht de aandrijflijn, een extra taks krijgen van 40% op de totale waarde met een minimumtaks van 6.500 euro. Of anders gezegd: Turkije vraagt net niet de helft van de prijs van een Chinese auto aan taksen.

Turkije import CHinese auto

Om je een idee te geven, zouden we in België hetzelfde idee toepassen, dan zou een MG4 van 32.285 euro plots 41.970 euro gaan kosten. Een Tesla Model 3 Long Range van 49.970 euro? Dat wordt dan 64.961 euro graag! Turkije voert de maatregel naar eigen zeggen in om de lokale economie te beschermen. Momenteel hebben onder andere Fiat, Renault, Toyota, Honda, Hyundai en Mercedes (trucks) een productiesite in Turkije.

Ja, Togg?

Zonder twijfel introduceert Turkije deze maatregel om het nieuwe automerk uit eigen land te beschermen,Togg. Dat werd grotendeels met staatssteun opgericht en brengt de komende jaren een rist elektrische auto's naar de lokale markt. Door de concurrentie prijstechnisch buiten spel te zetten, zetten de producten van Togg zich natuurlijk interessanter in de markt.

Turkije import CHinese auto

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Mike D 12:22
afbeelding van Mike D

"Per juli 2024 zullen ALLE auto's die uit China komen". Dus ook Mercedes, Audi etc... dat gaat nog plezant worden.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws