Lockdown: Help, mijn auto moet op onderhoud!

Lockdown Corona Auto onderhoud garage

UPDATE NOVEMBER 2020 Het coronavirus heeft er voor gezorgd dat onze samenleving zo goed als tot stilstand is gekomen. Maar wat als je nu net met je auto op onderhoud moet? Autofans zocht het voor je uit.

UPDATE MET INGANG NOVEMBER 2020 ONDERAAN

Je moet het maar voor hebben, net in deze tijden van een lockdown de waarschuwing op je dashboard krijgen dat je best even langs de garage gaat. Of ook: je wou net een afspraak bij je garage maken voor het jaarlijks onderhoud. Wat kan en mag je nu juist doen? We lijsten het voor je op:

Stel je onderhoud uit... maar blijf realistisch

De autosector is alvast unaniem; blijf thuis als je kan, dat geldt ook voor een garagebezoek. Kan je het dus uitstellen, doe het dan ook. Maar wat als je onderhoud bijvoorbeeld binnen 100 kilometer moet gebeuren? Geen paniek, je hebt nog marge. Dat laten ze bijvoorbeeld ook bij concessie Toyota Valck weten:

"In de uiterste gevallen kan je tot 5.000 kilometer over je onderhoudsmoment gaan. Al raden we aan om het te beperken tot 1.500 tot 2.500 kilometer." Oorzaak daarachter is garantie. Of zoals ze het bij Toyota Valck zeggen: "Autoconstructeurs durven moeilijk doen over onderdelen die stuk gaan binnen de garantieperiode als je je niet hebt gehouden aan de onderhoudsnormen. Hoe lager het aantal kilometers dat je over je onderhoudsmoment gaat, hoe beter dat valt te verantwoorden aan de constructeur, al zeker in deze Corona-tijden."

Lockdown Corona Auto onderhoud garage

Daarenboven is het van primair belang dat je zelf nakijkt of je olie- en koelvloeistofpeil nog op punt is. Die kan je indien nodig gerust bijvullen door gekochte vloeistoffen aan een tankstation. Zorg er wel voor dat je de juiste vloeistoffen koopt! Bij twijfel kan je best eens bellen naar je concessiehouder. Die zal je met plezier verder helpen.

Bel

Wat ons meteen bij het tweede punt brengt: Bij twijfel, bel! Je garagist/ concessiehouder zal altijd samen met jou kijken wat de beste oplossing is. Daarenboven mag de garagist zelf oordelen of je auto best binnenkomt. Daarvoor neemt die zelf de nodige maatregelen in acht. Bij Mercedes België laten ze weten dat al het werk uitgevoerd zal worden achter gesloten deuren. Hetzelfde horen we bij andere garages. Op die manier is er zo weinig mogelijk contact tussen personen.


UPDATE (2/11/2020)

Ons land gaat in een tweede lockdown. In tegenstelling tot dit voorjaar blijft onderhoud van je auto nu wel gewoon mogelijk. "Een dringende herstelling aan je auto mag je niet laten aanslepen", klinkt het bij de merken. "Het onderhoud van je auto is essentieel voor je veiligheid als je je toch moet verplaatsen." Maak tijdig een afspraak bij je garage en informeer naar eventuele preventieve maatregelen en strengere coronavoorschriften.


Heb je nog autogerelateerde vragen? Hieronder vind je een lijst van vaak gestelde vragen waar we vakkundig een antwoord op geven:

Help, mijn auto moet op bandenwissel!

Help, mijn auto moet naar de keuring!

Help, wat met mijn rijexamen?

Help, hoe ontsmet ik mijn auto?

Auteur: Auteur: Autofans
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Van acker 16:38
afbeelding van Van acker

Kan ik mijn nieuwe wagen afhalen tijdens de lockdown?

Adriaan 10:16
afbeelding van Adriaan

Gelukkig doe ik mijn klein onderhoud zelf :)

Luc Schepers 12:52
afbeelding van Luc Schepers

Mag een trekhaak geplaatst worden tijdens de lockdown? De garage zegt dat het kan, een trekhaakspecialist zegt dat het niet kan.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws