Lockdown: Help, mijn auto moet op bandenwissel!

Lockdown Corona bandenwissel auto platte band

UPDATE NOVEMBER 2020
Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat onze samenleving zo goed als tot stilstand is gekomen. Maar wat als je net een bandenwissel in had gepland? Of wat als je plots met een platte band staat? Autofans zocht het voor je uit.

UPDATE MET INGANG NOVEMBER 2020 ONDERAAN

De periode van maart tot mei staat gekend als een bandenwisselperiode. Want vaak wisselen auto-eigenaars dan van winter- naar zomerband. Met het Corona-virus is het echter geen vanzelfsprekendheid om even langs de garage te gaan. Wat moet je dus juist doen? We vroegen het na.

Verder op de winterband

Het simpelste antwoord spreekt voor zich: Blijf thuis als je kan, punt. Bandencentrales en garages beseffen ook dat er de komende weken geen toestroom van bandenwissels zal zijn. Waardoor ze je niets kwalijk zullen nemen als je besluit een afspraak af te zeggen. Nu goed, mag je de komende maanden überhaupt nog verder rijden met je winterband? In principe is dat geen probleem. Want je kan zelfs tijdens de zomermaanden verder rijden met winterbanden. Alleen zullen die sneller slijten en minder goede prestaties neerzetten dan een zomerband. Niet ideaal maar in een worst case scénario niet onoverkomelijk.

Lockdown Corona bandenwissel auto platte band

kale of platte banden

Maar wat als mijn banden bijna geen profiel meer hebben? In dat geval wordt wel aangeraden om je banden te wisselen. Je bandencentrale en garagist mag dat zelfs wettelijk nog doen, achter gesloten deuren. Omdat dit gezien wordt als een urgente zaak. Weet wel; niet alle garages en bandcentrales zijn nog open. Waardoor het wel eens rondbellen kan worden.

Hetzelfde kan gezegd worden over een platte band. Na telefonisch contact mag je daarmee langsgaan bij de garage of bandcentrale, zolang de "gesloten-deuren-regel" gerespecteerd wordt. Gezellig een koffie drinken terwijl je wacht zit er dus niet in.

UPDATE (22/04/2020)

Het nationaal crisiscentrum heeft via een update laten weten dat het vervangen van banden voortaan ook gezien wordt als een dringende reparatie. Daardoor mogen bandencentrales terug de deuren open doen en ook garages mogen terug zonder grijze zone banden wisselen. Toch zijn er enkele belangrijke regels. Zo mag dit enkel op afspraak en moeten de regels rond social distancing nagekomen worden. Ook een wissel aan huis is mogelijk maar wederom enkel op afspraak en de social distancing in acht genomen.


UPDATE (2/11/2020)

Ons land gaat in een tweede lockdown. Net in de periode waar zomerbanden worden ingewisseld tegen winterbanden. Dat blijft nog steeds mogelijk, zo laten merken en bandencentrales weten. Een bandenwissel valt immers onder een onderhoud, en dat is nog gewoon toegelaten. Hou wel rekening met preventieve maatregelen en strengere coronavoorschriften.


Heb je nog autogerelateerde vragen? Hieronder vind je een lijst van vaak gestelde vragen waar we vakkundig een antwoord op geven:

Help, mijn auto moet op onderhoud!
Help, mijn auto moet naar de keuring!
Help, wat met mijn rijexamen?

Help, hoe ontsmet ik mijn auto?

Auteur: Auteur: Autofans
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws