Lockdown: Help, mijn auto moet naar de keuring!

Lockdown Corona Keuring Verzekering Ongeval

UPDATE Het Corona-virus heeft er voor gezorgd dat onze samenleving zo goed als tot stilstand is gekomen. Maar wat als je de komende weken naar de keuring moest? En hoe zit het met de verzekering van een "ongekeurde auto door overmacht"? Autofans zocht de antwoorden.

UPDATE ONDERAAN

De periodieke autokeuring kan tegenwoordig nog meer dan ooit voor stress zorgen. Want wat als ik mijn auto moet laten keuren maar dit gewoonweg niet kan door de Corona-lockdown in België? We vroegen het na bij de overkoepelende organisatie en gingen ook even ten rade bij politie en verzekering. Want is je auto nog verzekerd als die door overmacht niet gekeurd is?

De keuring

Bij Groep Autoveiligheid (de overkoepelende groep van autokeuringen) zijn ze unaniem: "Alle keuringscentra blijven vanaf 18 maart gesloten tot een nader te bepalen datum". Wat dit juist wil zeggen voor auto's die daardoor te laat zijn voor hun keuring is op dit moment niet duidelijk. In de wandelgangen wordt er gesproken van een verlenging van de keuringsperiode voor je wagen, dit tot een half jaar. Al is dat nog niet officieel. De verdere concrete overgangsmaatregelen worden alvast in de loop van de volgende dagen bekend gemaakt.

Mag ik nog de weg op?

Doordat de keuring-instanties nog geen duidelijk besluit hebben genomen bestaat er veel twijfel. Want kan je een boete krijgen als je met een niet gekeurde auto rondrijdt? We gingen ten rade bij de Federale Politie en kregen het antwoord dat de politie zich, zoals beslist door de Nationale Veiligheidsraad, prioritair zal bezig houden met het handhaven van het samenscholingsverbod. Een vaag antwoord, toegegeven. Lees je tussen de regels door, dan wil de Federale Politie eigenlijk zeggen dat ze zich echt niet bezig gaan houden met het nakijken of je auto nu nog gekeurd is of niet.

Lockdown Corona Keuring Verzekering Ongeval

Wat bij een ongeluk?

Rest tenslotte nog de verzekeringskwestie bij een ongeval. Want wat gebeurt er als je met een niet gekeurde auto (door overmacht) een ongeluk hebt? We vroegen een antwoord bij Assuralia, de Belgische beroepsvereniging van (her)verzekeringsondernemingen en bij een schade-expert. Bij Assuralia wilden ze meteen gezegd hebben dat een verzekering ALTIJD het slachtoffer integraal MOET vergoeden. Alleen kan de verzekering wel overgaan tot terugvordering, als er een oorzakelijk verband tussen het ongeluk en de staat van het voertuig kan aangetoond worden.

In de praktijk volgens de schade-expert: Kan je gewoonweg niet naar de keuring, dan is er geen probleem. Was je afgekeurd (rode kaart) maar liet je wel je auto nog voor de lockdown in orde brengen en kan je dit aantonen via factuur of via de garage, dan is er ook geen reden tot ongerustheid. Is je auto afgekeurd en heb je de mankementen nog niet laten herstellen, dan wordt de kwestie wat complexer. Want dan zal de aard van afkeuring in verband met het ongeluk van belang zijn.

Overdag tegen een auto botsen tijdens een parkeermanoeuvre en afgekeurd zijn op je koplampen, daar zal weinig vuil aan de lucht zijn. Was er echter iets mis met je remmen en bots je op een voorligger, dan wordt het verhaal een stuk moeilijker. Hoe dan ook raadt de schade-expert aan dat als er iets belangrijk mis is met je auto (staat van banden, remmen, sturing,...) je langs de garage gaat, ongeacht de staat van je keuring. Garages mogen ook tijdens deze lockdown wettelijk zulke urgente reparaties uitvoeren.


UPDATE (25/03/2020)

Vanaf vandaag kunnen bedrijfsvoertuigen (+3,5 ton) en prioritaire voertuigen opnieuw worden gekeurd. Dat zegt GOCA op zijn website. Je auto laten herkeuren kan ook vanaf vandaag. Belangrijk: de keuringscentra werken uitsluitend op afspraak.

Zijn op dit moment nog steeds niet mogelijk: tweedehandskeuringen, eerste en periodieke keuringen (inclusief oldtimers en bedrijfsvoertuigen tot 3,5 ton), keuringen na een ongeval, homologatiekeuringen en keuringen van landbouwvoertuigen. Meer informatie vind je op de website van GOCA.


UPDATE (20/03/2020)

De Vlaamse overheid heeft in samenspraak met GOCA beslist dat de geldigheid van een keuringsattest voor een personenwagen wordt verlengd met 4 maanden. Daarnaast gaan vanaf woensdag 25 maart de keuringscentra terug open voor bedrijfsvoertuigen, transportvoertuigen, bussen en prioritaire voertuigen.

Ben je in het bezit van een rode kaart, dan gelden er specifieke regels. Voor kleine herstellingen zoals het afstellen van de koplampen, vervangen van de voorruit of details aan het koetswerk volstaat het om dit te laten attesteren door een erkende garage. Waardoor je ook aanspraak maakt op de verlengde termijn van 4 maanden tot herkeuring. Voor zwaardere mankementen zal je evenwel naar de keuring moeten na herstel. Dat mag vanaf 25 maart.


Heb je nog autogerelateerde vragen? Hieronder vind je een lijst van vaak gestelde vragen waar we vakkundig een antwoord op geven:

Help, mijn auto moet op onderhoud!
Help, mijn auto heeft AdBlue nodig!
Help, mijn auto staat in panne!
Help, mijn auto moet op bandenwissel!

Help, hoe ontsmet ik mijn auto?

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 17 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (17)

Plaats een reactie
J L 18:08
afbeelding van J L

Hi Yves

Enig idee wat met verzekeringen die aflopen voor oudere mensen en die terug hun test moeten afleggen? Kunnen zij gedwongen worden deze nu uit te voeren of worden deze logischer wijs uitgesteld naar een lagere datum waarop er minder besmettingsgevaar is?

Yvesw 18:56
afbeelding van Yvesw

We pluizen het uit!

Davy 19:14
afbeelding van Davy

Hoe zit het eigenlijk met een auto keuren voor verkoop, er zijn mensen die zonder wagen zitten en een andere willen inschrijven, maar kunnen niet naar de keuring en zitten dus zonder auto

Yvesw 10:05
afbeelding van Yvesw

Dat is inderdaad momenteel niet mogelijk. :-/

Peter 17:18
afbeelding van Peter

Heb men vorige verkocht , andere gekocht , deze klaargezet om te laten keuren nr lichte vracht , attest voor de keuring in mijn bezit en omgebouwd , rest enkel nog keuring mr ja , is in november 2019 nog wel gekeurd voor verkoop door vorige eigenaar , mag ik hier mee de baan op
Mvg

Ucheihendu 09:38
afbeelding van Ucheihendu

En vanaf woensdag kan dit dus wel terug want ik heb deze wagen wel dringent nodig voor werk

Dirk Pierre 20:02
afbeelding van Dirk Pierre

Ik heb een ongeval gehad en mijn auto is "per totale". Ik wil een occasie kopen bij een handelaar maar die handelaar kan de wagen niet laten keuren. Ik moet alle dagen van de Kempen naar Zaventem voor mijn werk en heb geen auto ! Zonder auto = zonder werk en nu gaat na 27 jaar de R.V.A. mij maandelijks moeten betalen en ga dus ook profiteren.

Raf VAN DUYSE 19:20
afbeelding van Raf VAN DUYSE

Beste, ik heb een bevestigde afspraak voor 03/04/2020. Mijn wagen is een lichte vracht (jaarlijkse controle) - De centra zijn nu dicht, wat nu?

Je s 20:29
afbeelding van Je s

Stel, je auto is verlaagd, heeft getinte ruiten, met andere woorde beetje uitgebouwd, politie houd je tegen, blijft de auto dan aan de kant staan of gaan ze het een keer door de vingers zien?

Viton Ramaj 22:30
afbeelding van Viton Ramaj

beste ik wou vragen wat moet ik doen ik werk zelf in haven dar RIJDEN geen bussen ik heb nieuw auto gekocht maar ik moet naar de keuring wat moet ik doen !!!

Martine Van den Bossche 23:57
afbeelding van Martine Van den Bossche

Is de veiligheid - gezondheid gegarandeerd ivm coronavirus, handschoenen, voldoende efficiënte handgels enz ter beschikking voor personeel. Heb reportage gezien op kanaal oost met massa's auto's-chauffeurs??

Pam 08:43
afbeelding van Pam

Mijn auto moest ten laatste op 8/3 gekeurd worden.
Kan ik vanaf 25/3 naar de autokeuring?

Bruno123 20:45
afbeelding van Bruno123

Beste,
Uw wagen moest reeds gekeurd zijn voor 9 maart, nog voor de lock down, u mag niet meer rijden.

RonaldM 09:12
afbeelding van RonaldM

Hoe zit het met een auto die daags voor de sluiting van de keuringscentra particulier is ingevoerd vanuit NL. Deze heeft maar 2 weken verzekering op chassisnummer en NL kenteken. Na 31 maart loopt dit af. Komen deze voertuigen ook in aanmerking voor de opening op 25 maart?

Jean-Pierre Vansimpsen 19:15
afbeelding van Jean-Pierre Vansimpsen

Ik heb een andere tweedehandsauto en kan hem nu niet laten inschrijven. Ook de handelaars in tweedehandsauto's liggen stil. Een fiets kan ik mij ook niet gaan kopen. Waarom geen uitzondering en een keuring op afspraak en alleen voor deze gevallen

Van steenakker 18:44
afbeelding van Van steenakker

Kunnen ze garanderen dat de mensen van keuring veilig kunnen werken en niemand kunnen besmetten of zelf besmet kunnen geraken!!!!
Denk da het Wa Russische roulette is! Niet?

TANJA HEIJENS 11:04
afbeelding van TANJA HEIJENS

Wat als de wagen niet kon gekeurd worden ( keuring was normaal op 7/3 maar auto was defect eind februari) wegens overmacht?
Ondertussen is de auto hersteld maar dus niet gekeurd...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws