Autonieuws: Varia

Saab vindt Chinese productiepartner

Saab maakt vandaag bekend een niet bindende intentieverklaring te hebben ondertekend met het Chinese bedrijf Youngman. Maar laat ons even alles op een rij zetten, zodat iedereen het begrijpt. Op 16 mei maakt Saab bekend een MOU (memorandum of understanding) te hebben ondertekend met Pang Da, China's grootste distributienetwerk met goed 1.100 dealers wereldwijd. Die MOU bestond uit twee delen. Een 50/50 distributie joint venture (DJV) en een productie joint venture (MJV).

Er was overeen gekomen dat Saab ongeveer 50% van die productie joint venture in handen zou krijgen. Pang Da en een toen nog onbekende partner zouden de overige aandelen krijgen. Youngman is die onbekende partner en de aandelen van de productie joint venture zijn bij deze ook meteen verdeeld. 45% voor Saab, 45% voor Youngman en 10% voor Pang Da. De verdeling voor de distributie joint venture is de volgende: 33% voor Youngman, 34% voor Pang Da en 33% voor Saab zelf.

In het memorandum dat Pang Da en Saab op 16 mei ondertekenden werd afgesproken dat Pang Da een aandeel van 24% in Saab kon kopen voor 65 miljoen euro. Maar nu Youngman er als nieuwe aandeelhouder is bijgekomen, wordt dat bedrag verhoogd naar 109 miljoen euro. De prijs per aandeel blijft 4,19 euro en Pang Da krijgt het recht twee bestuursleden aan te duiden in de Spykergroep. Youngman zelf krijgt 29,9 procent van de aandelen, zij betaalden daar 136 miljoen euro voor.

Ondanks dit goede nieuws is nog lang niet alles opgelost. Saab moet dit akkoord nog laten goedkeuren door alle overheden en instanties, en die zorgden eerder al voor een hoop problemen. Momenteel ligt de productie in de fabrieken ook nog steeds stil.

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen