Porsche Taycan-leveringen kelderen in eerste helft 2024: moeten we ons zorgen maken?

Porsche verkoopcijfers 2024

Porsche heeft zijn verkoopcijfers voor de eerste helft van het jaar gedeeld en het is eens géén goed-nieuwsshow. Zo leverde het merk minder auto’s dan dezelfde periode vorig jaar en vooral één uitschieter valt op: de Taycan. Die ging met meer dan 50 procent achteruit… Maar dat is misschien niet helemaal onlogisch.

Het zijn tumultueuze tijden in autoland. Zo voerde de Europese Unie pas nog een resem nieuwe veiligheidsvereisten in en die zijn zo ingrijpend, dat sommige merken bepaalde van hun modellen moeten laten vallen. Kijk maar naar Porsche, dat niet alleen zijn 718 Cayman en Boxster uit de handel moest halen maar ook de Macan met verbrandingsmotoren liet uitdoven… Maar dat is niet de enige reden waarom hun verkoopcijfers plots een flinke duik nemen.

“Zie je wel, niemand wil nog EV’s”

In de afgelopen zes maanden heeft Porsche namelijk 155.945 auto’s geleverd en jawel: dat is eens minder dan dezelfde periode een jaar terug. Toen gingen er nog 167.354 stuks over de toonbank dus ze kijken in Stuttgart aan tegen een daling van 7 procent. Die daling steekt Porsche vooral op een minder vlotte verkoop in China omwille van economische strubbelingen, al levert een kijkje in de cijfers per model even interessante inzichten op. Zo blijft de Cayenne de populairste Porsche goed voor 54.587 stuks — 16 procent méér dan dezelfde periode vorig jaar — terwijl er ook 28.212 Porsches 911 de deur uit gingen, een stijging van 8 procent. Anderzijds zag de Panamera zijn verkopen echter dalen met 25 procent maar het grootste drama is voor de Taycan: die werd amper 8.838 keer geleverd, de volle 51 procent minder dan in de eerste helft van vorig jaar.

Porsche verkoopcijfers 2024

“Zie je wel, niemand wil nog EV’s”, horen we je nu al denken maar die daling valt misschien niet compléét aan verminderde interesse in elektrische auto’s toe te schrijven. Porsche trakteerde zijn Taycan namelijk begin dit jaar op een facelift dus het is logisch dat er even een gat zat tussen de leveringen van de oude en die van de nieuwe. Daarnaast is die Taycan sinds kort ook niet meer alleen, want Porsche onthulde eveneens begin dit jaar zijn elektrische Macan. Een SUV zijnde zou die dus wel eens flink wat van de verkopen van de Taycan kunnen gaan afsnoepen en inderdaad: hoewel de eerste Macan EV’s pas in de tweede helft van dit jaar geleverd worden, meldt Porsche dat er alvast flink wat vraag naar de nieuwkomer is.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws