Tesla Full Self-Driving komt héél binnenkort naar Europa, belooft Musk

Tesla FSD Europa 2024

Vind jij de Autopilot-functie van je Tesla maar magertjes? Dat ligt eraan dat die in Europa maar beperkt het stuur mag overnemen, terwijl Tesla’s in pakweg de VS al een stuk uitgebreider autonoom kunnen rijden. Daar moet binnenkort echter verandering in komen… Al héél binnenkort, als we Elon Musk mogen geloven.

Wie Tesla zegt, zegt zelfrijdend toch? Wel, niet helemaal. Ooit waren de Amerikanen wel bij de eersten om semi-autonome rijhulp aan te bieden in hun auto’s maar inmiddels zijn andere constructeurs flink bijgebeend — en hebben die Tesla in een aantal gevallen zelfs achter zich gelaten. Dat laatste geldt met name in ons eigenste Europa, waar Tesla geen goedkeuring gekregen heeft om de volledige functionaliteit van zijn Full Self-Driving-systeem open te stellen voor zijn klanten… Of tenminste: nog geen goedkleuring.

alle handenvrije toeters en autonome bellen

Op X — je weet wel, het voormalige Twitter — heeft Tesla-topman Elon Musk namelijk een tijdlijn gedeeld die de aankomende softwareontwikkelingen in kaart brengt. Daar staan een aantal zaken in die ons niet aangaan — zoals automatisch parkeren voor de Cybertruck — en een aantal zaken die wij leken niet begrijpen — zoals v12.5.2 voor de AI3-computer, stel je voor — maar één voorspelling gaat wél met onze aandacht lopen. Zo verklapt Tesla dat het in het eerste kwartaal van 2025 zijn Full Self-Driving-systeem naar Europa brengt, en dan hebben ze het niet over de beperkte Full Self-Driving die je nu al in de Tesla-configurator kan vinden maar wel over die met alle handenvrije toeters en autonome bellen erbij.

Nu staat daar tussen haakjes wel een belangrijke voorwaarde bij: de introductie van de complete Full Self-Driving is nog in afwachting van wettelijke goedkeuring. Hier in de EU gebeurt het namelijk maar heel zelden dat zo’n autonoom rijhulpsysteem competent genoeg bevonden wordt om openlijk gebruikt te mogen worden, maar het gebeurt wel. Zo mogen bepaalde Mercedessen en BMW’s al helemaal autonoom rijden in Duitsland onder bepaalde omstandigheden, terwijl Ford pas nog als eerste de goedkeuring kreeg op onze Belgische wegen. Vervoegt Tesla straks eindelijk dat rijtje? We zullen het zien: afspraak begin volgend jaar.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws