Autonieuws: Concept cars

Deze Skoda Enyaq RS-racewagen heeft één groot probleem

Skoda heeft zich nog eens uitgeleefd met zijn Enyaq, en dat mag je deze keer wel heel serieus nemen. Op basis van de sportievere RS-versie hebben ze namelijk deze RS Race gebouwd, een Enyaq die helemaal klaar is voor de competitie… Zolang die competitie niet te snel gaat, wel te verstaan.

Vraag je ’t aan Skoda, dan is hun Enyaq voor alles goed. Zo bewezen de Tsjechen eerder al eens dat hij de ideale basis vormt voor een compacte camper, terwijl de elektrische SUV in hun handen ook het record voor de langste drift op ijs wist te strikken… Maar deed die laatste stunt je ook afvragen hoe zo’n Enyaq eigenlijk zou presteren als volwaardige racewagen? Wel, dan ben je blijkbaar niet alleen.

Tegenstanders razen je voorbij

Maak namelijk kennis met de Skoda Enyaq RS Race en dat is, je raadt het al, een versie die helemaal werd klaargestoomd voor het circuit. Dat valt er meteen ook aan te zien want de Enyaq Coupé RS in kwestie werd de volle 7 centimeter verlaagd en voorzien van een setje sportdempers. Bovendien werd de spoorbreedte vooraan met 7,2 en achteraan zelfs met 11,6 centimeter verbreed en het koetswerk kreeg ook flink uitgeklopte wielkasten om het geheel te doen passen. Een setje stoere stickers en een gigaspoiler maken het visuele plaatje af terwijl panelen uit koolstofcomposiet, zijruiten uit plastic en een verwijderde achterbank het gewicht met ruim 300 kilogram doen dalen. Je kan de Tsjechen er dus niet van beschuldigen geen moeite gedaan te hebben… Tot je de aandrijflijn bekijkt.

Image
Skoda Enyaq RS Race 2024

Die wordt gewoon overgenomen uit de standaard Enyaq RS, al valt over 340 pk zelfs in een racewagen amper te klagen. Combineer dat met die gewichtsbesparingen en deze RS Race gaat naar de 100 km/u in 4,6 seconden terwijl de standaard-RS daar 5,5 seconden over doet. Wat er nadien gebeurt is echter het probleem, want ook de gewoonlijke topsnelheid blijft behouden. Daardoor haal je op de rechte stukken hoogstens 180 km/u terwijl je tegenstanders je voorbij razen… Maar goed: veel tegenstanders zal deze Enyaq RS Race niet zien want het blijft gewoon bij een eenmalig experimentje.

 

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen