De Ford Puma heeft een elektrische versie — inderdaad: beter laat dan nooit. De compacte SUV is namelijk met verbrandingsmotoren al ruim vijf jaar op de markt, dus is deze Puma Gen-E dan niks meer dan een verplicht nummertje? Of is dit preciés het soort EV dat we nodig hebben? Spoiler alert: het is dat laatste.
Pros
- Dynamisch rijgedrag
- Bijzonder laag verbruik
- Competitief geprijsd
Cons
- Te weinig fysieke knoppen
- Beperkte beenruimte achterin
- Stiekem vijf jaar oud
Wat is dit?
Dit is de nieuwe Ford Puma Gen-E en dat lees je goed: hier staat niet e-Puma of — stel je voor — Puma Mach-E. Ford stampt een nagelnieuwe naam uit de grond voor zijn elektrische crossover en die naam moet doen denken aan de aanduiding van verschillende generaties mensen, zoals Gen X, Gen Y of tegenwoordig Gen Z. De Puma Gen-E wil met andere woorden een nieuwe generatie elektrische rijders inspireren, maar wat verwacht die generatie dan precies?
Hetzelfde, maar dan 15 procent efficiënter
Gewoon, een Puma. Zo ziet deze elektrische versie er op het eerste gezicht uit als het zoveelste exemplaar van Fords populaire crossover, maar dan wel een gefacelift exemplaar. De Puma werd afgelopen jaar namelijk al vernieuwd waarbij hij onder andere een nieuw lichtsignatuur kreeg, en dat zien we dus ook op deze Gen-E terug. Het belangrijkste onderscheid lijkt dan weer de gesloten grille, maar dat is stiekem niet het enige verschil met de Puma op verbranding.

De Gen-E heeft bijvoorbeeld ook zijn eigen voorbumper en die zit er niet zomaar, want hij helpt de stroomlijn een handje. Zo zitten er aan weerszijden sleuven die de lucht over de voorwielen leiden, en die wielen zelf hebben ook vlakkere en dus meer aerodynamische designs. Verder is ook de achterspoiler subtiel anders want terwijl die bij de gewone Puma naar boven wijst, is hij bij het elektrische exemplaar naar beneden gericht… En al die beetjes helpen wel degelijk, want samen zorgen ze ervoor dat deze Puma Gen-E een 15 procent verminderde luchtweerstand laat optekenen.
Puma ST-power
Het doel mag duidelijk zijn: deze elektrische Puma mikt op efficiëntie. Dat merk je ook aan zijn aandrijflijn maar voor je ‘m afschrijft als de Prius onder de EV’s, blijf nog even bij ons. Op de vooras vind je namelijk een elektromotortje met toch maar mooi 168 pk en 290 Nm koppel. Daarmee laat de Gen-E stiekem de sportieve Puma ST achter zich, of toch qua pure cijfers. Aangezien de elektrische Puma namelijk een kleine 200 kilogram meer weegt dan zo’n ST, snelt hij met zijn 8 seconden toch een dikke halve seconde trager naar de 100 km/u.

Het interessantste cijfertje geeft echter de accucapaciteit weer, want die accu is amper 43 kWh klein. Daarmee heeft de Puma Gen-E dus precies hetzelfde batterijpakket als een Ford e-Tourneo Courier maar dat neemt niet weg dat die accu kleiner is dan die van een Renault 5 en zelfs kleiner is dan die van zowat elke concurrent uit de Stellantis-stal — jawel: de lager gepositioneerde Citroën ë-C3 en Fiat Grande Panda-e incluis… Dus euh, waar zijn die ingenieurs bij Ford dan eigenlijk al die jaren mee bezig geweest?
De voordelen van een kleine batterij
We zeiden het daarnet al: met efficiëntie dus. Zo belooft Ford toch een WLTP-rijbereik van 376 kilometer uit dat petieterige batterijtje waardoor de Puma Gen-E een theoretisch verbruik laat optekenen van amper 13,1 kWh/100 km. Die accu heeft trouwens nog een voordeel want doordat die zo klein is, heb je maar een snellaadvermogen van 100 kW nodig om ‘m verrassend vlot vol te pompen. Wat dacht je bijvoorbeeld van 10 naar 80 procent laadtoestand in amper 23 minuten — of toch wanneer je de accu vooraf goed op temperatuur laat komen want jawel: preconditioneren kan de Puma Gen-E ook.

Dat snellaadvermogen konden we tijdens onze korte testrit nog niet aftoetsen maar één ding hielden we onderweg wel nauwlettend in het oog: het verbruik. Al die theoretische efficiëntie moet namelijk ook in de praktijk werken en weet je wat: dat doet ze ook. Na een gevarieerde rit van zo’n 150 kilometer strandde ons verbruik mooi tussen de 13 en de 14 kWh, al moet gezegd dat onze test wel plaatsvond in temperaturen rond de 18 graden. Hoe de Puma Gen-E zich dus zal gedragen in de winter op een Belgische snelweg, weten we niet… Maar iets zegt ons dat het stukken beter zal zijn dan de tweemotorige giga-EV van je buurman.
Comfortabel én sportief
Dat is trouwens niet het enige waar deze Ford beter in is dan heel wat andere EV’s. Zo is de reguliere Puma al een plezante auto maar geloof het of niet: deze elektrische aandrijflijn maakt hem nog leuker. De Gen-E hangt goed aan ’t gas met zijn 168 pk’tjes maar waar wij pas écht een staande ovatie voor willen geven, is de balans van zijn chassis. Je zou namelijk denken dat 200 extra kilo’s aan gewicht zijn tol moeten eisen maar toch blijft de elektrische Puma lichtvoetig en scherp sturen.

En toch slaagt de elektrische Puma erin om tegelijk ook comfortabel te blijven. Zo heeft Ford tijdens het ontwikkelen van de ophanging gemikt op de Titanium-versie van de reguliere crossover, die in tegenstelling tot een ST of ST-Line de nadruk legt op gemak. Voeg daar wat extra gewicht aan toe en de Gen-E wordt wel iéts minder comfortabel dan zo’n mildhybride Titanium, maar het is absoluut niet zo erg als bij sommige andere tot EV omgebouwde verbranders.
Knietjes omhoog
Daarnaast ontkracht de Puma Gen-E ook nog eens de mythe dat zo’n tot EV omgebouwde verbranders compromissen moeten sluiten qua binnenruimte, of toch ongeveer. Zo is de koffer net ruimer met zijn 523 liter — en dat cijfer lees je niet verkeerd, geen enkele B-segment SUV doet ‘m dat na. Nu zitten een groot deel van die liters wel verstopt onder de koffervloer, in een enorm stuk extra opbergruimte dat een afvoerdop heeft zodat je het kan uitwassen. Ford doopt die extra opbergruimte hier trouwens GigaBox in plaats van de gewoonlijke MegaBox omdat de Gen-E er nog meer plek biedt dan de reguliere Puma… O ja, en dan heb je voorin ook nog eens een frunk!

We zeiden hierboven echter al “of toch ongeveer” want niet overal krijg je méér ruimte. Door de plaatsing van de accu is de vloer voor de achterbank namelijk wat naar boven gekomen en daardoor zit je er als volwassene met de knietjes onnatuurlijk hoog in de lucht… En nu we toch even aan het klagen zijn: we vonden ook niet altijd even goed onze weg in het infotainmentsysteem want de Puma Gen-E heeft amper nog fysieke knoppen. Dat laatste kunnen we echter zeggen over elke Puma sinds de facelift en het moet gezegd: de materiaalkwaliteit in het interieur is er door die facelift wel op vooruit gegaan.
Competitief geprijsd
Je merkt het al: wij zijn best onder de indruk van deze Puma Gen-E maar zouden we dat ook zijn als we ‘m moeten betalen? Even kijken: Ford vraagt er minstens 35.490 euro voor en jawel: dat is een dikke 6.000 euro meer dan de basis-Puma op benzine. Je kijkt dus aan tegen een flinke meerprijs, al hoort daar wel de voetnoot bij dat de elektrische Puma aanzienlijk krachtiger is dan zo’n mildhybride en natuurlijk ook meteen over een automaat beschikt. Bovendien heeft de Gen-E ook een net iets uitgebreidere standaarduitrusting met bijvoorbeeld 17-inchvelgen en in de hoogte regelbare voorstoelen.

Combineren we dat dus met zijn formaat en zijn rijbereik, dan lijken de grootste concurrenten voor deze Ford dus de elektrische B-segmenters van Stellantis te zijn. Op dat vlak is de Puma Gen-E bijzonder competitief geprijsd want zet je hem naast een Fiat 600e, een Jeep Avenger, een Peugeot e-2008 of een Opel Mokka, dan schelen hun prijzen tegenwoordig telkens maar een paar honderd tot hier en daar eens een duizendtal euro. De Ford is wel aanzienlijk goedkoper dan de Alfa Romeo Junior waar hij qua rijplezier misschien nog het dichtste bij in de buurt komt.
Conclusie
Ford heeft eindelijk een elektrische crossover in het populairste segment. Die is ook nog eens goed uitgerust, leuk om mee te rijden én betaalbaar. Dat laatste dankt hij onrechtstreeks aan zijn efficiëntie want daardoor haalt hij een respectabel rijbereik uit een compacte accu… Dus wat is er nu de toekomst: deze stiekem vijf jaar oude ombouw-EV of al die veel te krachtige, zescijferige technologieslagschepen?
Specificaties
Motor | Elektromotor |
---|---|
Vermogen | 168 pk |
Koppel | 290 Nm |
Overbrenging | Automaat (vaste verhouding) |
Aandrijving | voorwiel |
Gewicht | 1 563 kg |
Topsnelheid | 160 km/u |
Prijs basismodel | € 35 490 |
0 tot 100 km/u | 8.00 sec |
Min. kofferinhoud | 523 L |
Max. kofferinhoud | 1 283 L |
Rijtaks | 0 |
Meer EV’s in de gratis EV-Gids
Wil je het complete marktoverzicht van alle EV’s ontdekken? Klik dan door naar de Autofans EV-Gids 2024 of blader hieronder meteen door het magazine!
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen