Zoals een groene Ferrari heiligschennis is en een Alpine in geen enkele tint zo goed tot zijn recht komt als in het metallicblauw, zo zijn sommige kleuren onlosmakelijk verbonden aan merken. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Wij namen een duikje in de geschiedenisboeken op zoek naar het antwoord.

Van Bleu Alpine tot Rosso Alfa, het zijn kleuren die zelfs door hun namen meteen doen denken aan een bepaalde autofabrikant. Nog sprekender zijn echter tinten zoals Bleu de France, British Racing Green en Rosso Corsa — want de meest iconische kleuren dateren terug naar de racerij van wel 100 jaar geleden.

Blauwe Fransen

De geschiedenis van merkgebonden kleuren begint namelijk bij de Gordon Bennett Cup van het jaar 1900, de eerste internationale autorace die gehouden werd tussen landen in plaats van tussen individuen. De regels waren simpel: elk deelnemend team mocht tot drie piloten inschakelen die allemaal de nationaliteit van het betreffende land moesten dragen, en alle onderdelen van hun auto’s moesten in dat land gemaakt zijn.

Image
Bugatti Chiron Pur Sport 2021

Om de teams gemakkelijk van elkaar te kunnen onderscheiden werden de auto’s per land in een bepaalde kleur geschilderd. Duitsland kreeg wit toegewezen, de VS moest in het rood rijden, Franse auto’s werden blauw geschilderd en ons eigenste Belgenland nam deel in een gele auto. Daar ontstond dus voor het eerst een link tussen kleur en land — al is die vandaag enkel voor de Franse auto’s nog herkenbaar.

British Racing Green

Jaar na jaar namen er meer landen deel aan de Gordon Bennett Cup, en telkens moesten er nieuwe kleuren gekozen worden voor die teams. Voor Groot-Brittanië was dat aanvankelijk in 1902 olijfgroen, waarmee ze meteen de race wonnen. Het jaar nadien vond de wedstrijd echter plaats in Ierland en als gebaar naar de Ieren toe werden de Britse wagens geschilderd in het Shamrock Green van de Ierse vlag. Die kleur zou later uitgroeien tot het bekende British Racing Green.

Image
Bentley Bentayga British Racing Green

Op de link tussen Italiaanse wagens en de kleur rood was het wachten tot 1907, wanneer een rode Fiat voor het eerst de Grand Prix van Peking naar Parijs won. De winnaar van die race was zelfs zo ‘Italiaans’ dat hij een omweg van zo’n 700 kilometer nam om te dineren in zijn favoriete restaurant. Later, in de jaren ’30, was het Duitse team dan weer zo ‘Duits’ dat het zijn witte kleur zelf veranderde in zilver, naar verluidt omdat het dan de stalen carrosserie van de auto’s onbeschilderd kon laten voor extra gewichtsbesparing…

Merken en kleuren

Heel wat van die nationale kleuren associëren we vandaag nog steeds onbewust met automerken. Zo is het geen toeval dat een Alfa Romeo of Ferrari rood hoort te zijn, Bugatti, Alpine en zelfs Peugeot hun auto’s vaak voorstellen in het blauw, heel wat conceptcars van Mercedes zilver zijn en je bijna elke Britse auto het liefste ziet in British Racing Green. Zelfs op een klassieke Land Rover hoort trouwens een groene laklaag, maar dat ligt er dan weer aan dat er tijdens zijn ontwikkeling net na Weredloorlog 2 enorme overschotten aan militaire groene verf bleken te zijn.

Image
Renault Megane RS Trophy Liquid Yellow

Tegenwoordig worden de meeste auto’s echter in honderden verschillende tinten aangeboden, en het is niet altijd de meest traditionele die de mooiste blijkt te zijn. Denk maar aan het inmiddels iconisch geworden Guards Red van Porsche of Renaults Liquid Yellow waarin tegenwoordig de RS-modellen gepresenteerd worden.

Welke kleur vinden jullie het beste bij een bepaald merk of model passen?

Reactie toevoegen

Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.

Inloggen

Uitlaat

Dacia viert LPG-succes, maar is het ook een aanrader?

Dacia is één van de weinige constructeurs die ‘af fabriek’ een LPG-optie biedt op het volledige gamma. Met meer dan 1 miljoen verkochte modellen sinds 2010 (feest!) houdt het merk ook resoluut vast aan dat aanbod. Maar moet je het ook overwegen?

avatar
door William Meerschaut
5 dagen geleden

Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

avatar
door William Meerschaut
9 dagen geleden

Busjesfans: 7 nieuwigheden van IAA bedrijfswagensalon die je moet gezien hebben! (2024)

Momenteel nog op het busjessalon in Hannover, binnenkort in je binnenspiegel op het linkse rijvak van de snelweg! Dit zijn de belangrijkste nieuwe bestelwagens vanop de IAA.

avatar
door Joram Van Acker
11 dagen geleden

Dieselalternatief? Dit verbruikt een zelfopladende hybride tijdens een langere rit

Diesel is dood, leve de benzine… Of liever: de hybride, want die wordt vaak aangeduid als dé manier om een dieselverbruik te halen zonder dat ‘sap van de duivel’ te verstoken. Wat gebeurt er echter wanneer je zo’n zelfopladende hybride blootstelt aan een langere rit? Wij zochten het uit met de Toyota Corolla Cross 1.8 Hybrid.

avatar
door Joram Van Acker
15 dagen geleden

Opinie: Vlaanderen, stop met het pesten van weggebruikers

Op voorwaarde beticht te worden van gratuit volksmennerij, moet mij toch iets van het hart, 'o dierbaar Vlaanderen. Want het pestgedrag jegens de weggebruiker heeft de voorbije jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Genoeg is genoeg.

avatar
door Yves Wouters
24 dagen geleden

Interview Frank Van Gool, Febiac: “We zijn voorstander van belasting op autogebruik in plaats van bezit.”

Sinds 1 juli heeft Febiac, de overkoepelende federatie van automerken, een nieuwe CEO. Frank Van Gool start als voormalige topman van Renta (federatie van voertuigenverhuurders) en als gedelegeerd bestuurder van Mobia (de koepelorganisatie van de sectorfederaties FEBIAC, Renta en TRAXIO) met een pak automotive bagage aan zijn nieuwe opdracht. Autofans peilde naar zijn visie en opinies, en kreeg duidelijke antwoorden.

avatar
door William Meerschaut
26 dagen geleden

Groep Gregoir diversifieert, voegt lifestyle toe naast de verkoop van auto’s, en heeft daar goede redenen voor

Het lijkt misschien een *fait divers*, maar als een gevestigde groep als Gregoir zich niet langer exclusief focust op de verkoop van wagens en motoren, dan is daar een goede reden voor. Wij gingen vragen stellen aan CEO Hervé Gregoir, die ons ontving in zijn nieuw aangekocht kasteel. En laat dat meteen de kapstok zijn van zijn nieuwe business.

avatar
door William Meerschaut
27 dagen geleden

Opinie: Zit er dan toch leven in Smart?

Ik moet iets bekennen. Sinds de heropstanding van ‘het nieuwe Smart’ met de ‘hastag 1’ (wie verzint zo’n naam ook?), was ik niet bepaald omvergeblazen door het design en de filosofie van de nieuwe modellen. Maar die mening ga ik nu bijstellen.

avatar
door William Meerschaut
30 dagen geleden

Tweedehands - De goedkoopste Polestar 1 vind je gewoon in… België

Zeven. Meer aanbiedingen vind je niet terug in Europa als je de gekende websites afschuimt naar een gebruikte Polestar 1 (althans toch op het moment dat we deze lijnen schrijven). Met prijzen tot 175.000 euro komen ze ook niet goedkoop. Maar de meest bereikbare Polestar 1 vind je terug bij Van Mossel in Antwerpen, voor een bedrag dat al een pak aantrekkelijker wordt.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden

Opinie: Tesla kijkt tegen een steeds groter wordend probleem aan… Elon Musk

Hoewel de inschrijvingscijfers in ons land nog positief zijn [(dank u, Vlaamse EV-premie)](https://autofans.be/nieuws/advies/53644-de-vlaamse-ev-premie-er-dit-zijn-de-voorwaarden-en-de-aanvraagprocedure-2024), heeft Tesla het wereldwijd moeilijk om haar ambitieuze doelstellingen te bereiken. Het merk krijgt bovendien steeds meer te lijden onder de strapatsen van eigenaar Elon Musk, die niet bepaald bekend staat om zijn smetteloos en onkreukbaar imago.

avatar
door William Meerschaut
1 maand geleden