Vrijdag Fandag: Trabant 601s Universal

In de winter is het wat moeilijker samen te komen en je wagen te laten zien op automeetings. Daarom schotelen wij je elke vrijdag weer een liefhebberswagen voor. Ook dit seizoen hebben we een gevarieerd boeket aan auto's klaarstaan. Vandaag een oerdegelijke Oostblok oldie.

Naam: Gill Van Hoey
Leeftijd: 29
Wagen: Trabant 601s Universal
Eigenaar sinds: 2012
Vorige wagens: Mercedes CLK ‘97, BMW 320CI ‘01, Golf MK3 GTD ‘92, Audi 100 2.0 ‘84, Jetta MK1 1300 ‘83, Hyundai Galloper ‘99, Polo 6N 1.9d & 1.4 ‘95, Seat Ibiza 1.4TDI ‘08, Golf 4 1.4 16v ‘00, Ford Fiesta 1.6TDCI (bedrijfswagen), Ford Focus 1.6TDCI (bedrijfswagen)
Kort: Een brok Oost-Duitse nostalgie, welke een glimlach op het gezicht tovert bij iedereen die hem ziet rijden.

Het verhaal

Geschiedenis
Voor mijn vorige werkgever moest ik af en toe naar Hongarije reizen, en daar zag ik mijn eerste Trabant Universal ( de break dus). Ik had al verschillende Trabant Limo’s gezien maar ik weet niet waarom maar zo'n Universal trok mijn aandacht. Eenmaal in Belgie zocht ik op Ebay naar t-shirts of modelletjes van een Trabant en kwam ik een Universal tegen op een paar kilometer van mijn deur. Origineel was het een Hongaar met de Hongaarse platen er nog op, te bieden vanaf 1 euro. Ik heb een bod gedaan maar het verdween uit mijn gedachten. Vijf dagen later kreeg ik plots een e-mail: U hebt een bieding gewonnen, spreek af met de eigenaar. Mijn eerste reactie was "Oei, hoe krijg ik dit uitgelegd thuis? Zoeken naar een miniatuur en thuiskomen met een wagen op ware grootte."

vfs05-trabant-601s-universal

Gelukkig was mijn vrouw heel begripvol en vervolgens ben ik mijn auto gaan afhalen. De vorige eigenaar was een handelaar in metaal op de rol en wou de motor eigenlijk gebruiken om een grasmachine van te maken, maar het kwam er maar niet van. De Trabant stond naast een Audi A8 W12 en een originele Audi S2, zijn andere speeltjes stonden in zijn huisje aan de Nürburgring. Na een nieuwe hoofdremcilinder kon ik met de Trabant naar de keuring. Nog voor ik mijn nummerplaten toegestuurd kreeg lagen er een lagere bladveer, andere achterveren en velgen klaar om te steken.

Wat zou je anders aanpakken?
Ik zou niet veel anders aanpakken buiten misschien vroeger laten opnieuw lakken en mogelijk de uitlaat.

vfs05-trabant-601s-universal

Waar krijg je een glimlach van?
Als je aan de verkeerslichten staat naast een andere auto. De mensen in de auto zitten dan te kijken, of mensen die stoppen met wandelen om te kijken. Als je dan snel vertrekt verschieten ze toch wat hoe snel de auto uit de startblokken komt.

Waar word je humeurig van?
Ik vind de uitlaat slecht lopen, die loopt echt onder de wagen waardoor je niet zo laag kan zonder heel grote aanpassingen. Momenteel is het al gedeeltelijk opgelost door de uitlaat aan de zijkant.

vfs05-trabant-601s-universal

Kostenplaatje
Alles voor Trabant is nog te verkrijgen, aan heel schappelijke prijzen ook. De enige lopende kost zijn de busjes 2takt olie.

Hamer & beitel
Voorste bladveer -70mm
Achterste veren custom van schroefkit
Ombouw naar schrijfremmen 4x100 van Golf GTI vooraan
Ombouw naar 4x100 trommels
13inch 7j velgen 4x100
Custom uitlaat
Camberstukken vooraan en achteraan
Openluchtfilter
Verstralers

vfs05-trabant-601s-universal

Waarom een Trabant Universal?
Ik kan niet zeggen waarom een Trabant, je moet er gewoon verliefd op worden. Ondanks zijn reputatie is het een heel betrouwbare auto die zelfs aan de kant van de weg kan hersteld worden, mocht er een probleem zijn. Ik ben altijd snel een auto beu maar deze rijd ik nog altijd met een smile na 3 jaar.

Blijver of afschrijver
Blijver, heb zelfs reeds een 2de gekocht die origineel blijft voor rondritten.

vfs05-trabant-601s-universal

Gegevens

Huidige kilometerstand: 67.000
Leeftijd wagen: Bouwjaar 1989
Motor: 0.6 2cilinder tweetakt
Overbrenging: Vierbak manueel aan het stuur
Topsnelheid: 110 km/u
0 tot 100km/u: 24 seconden
Vermogen: 26 pk
Koppel: 54 Nm
Aandrijving: voorwielaandrijving
Gewicht: 615 kg
Gemiddeld verbruik: 7l per 100km
Rijtaks: € 23,16
CO2-uitstoot: Waarschijlijk veel te veel :D

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen", of vul ons formuliertje op de website in.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Rob 15:34
afbeelding van Rob

Een Trabi! Wat leuk zeg.
Het productiefilmpje van de Trabant staat overigens nogal tijd prominent in mijn favorieten lijstje ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=zBsPFI--muo

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws