Zoals de Tesla Pickup: 10 auto's die controverse teweeg brachten

De Tesla Pickup Truck haalt de boekskes nu al een aantal dagen. Zulk een controversieel ontwerp maakt de tongen los natuurlijk. In het verleden gebeurde dat wel eens vaker, al zijn we ons daar niet altijd meer van bewust. Daarom lijsten we wat wagens op die de wereld lieten praten bij of na hun lancering.

Tucker Torpedo

Toen de wereld op apegapen lag na WOII was er Preston Tucker, een ondernemer die wilde innoveren. Een nokkenasloze motor was de bedoeling voor de aandrijving van deze gestroomlijnde sedan. Uiteindelijk deed hij het met een 5.5 liter V8 met 166 pk, afkomstig uit een helikopter. Er werden slechts 50 exemplaren van dit model gebouwd, waarna het merk naar de geschiedenisboeken verdween.

tucker-torpedo-sedan

BMW 7 Reeks E65

bmw-7-series-e65-bangle

Toen Chris Bangle het stuur van de designafdeling overnam bij BMW, was dit zijn eerste creatie, voorbode van een nieuwe designreeks bij BMW. Meteen splijtte hij het landschap in twee met zijn Bangle Butt. Ofwel was je voor ofwel radicaal tegen. Het design werd bij de facelift afgezwakt en ook bij andere modellen trachtte BMW het design lichter te maken.


VW Phaeton

vw-phaeton-piech

Volkswagens grote baas Ferdinand Piëch had altijd grootse plannen. Net als de heropleving van Bugatti was de geboorte van een luxesedan voor het volk er eentje van. De Phaeton kon worden uitgerust met een 6.0 W12 maar bleef ook dan nog een Volkswagen, ongeacht hoe luxueus ze er mee uitpakten in de glazen fabriek met parketvloer in Dresden. De fabriek wordt nu gebruikt voor de productie van de ID.3, de Phaetons vind je tegenwoordig voor een habbekrats op de tweedehandsmarkt.


Porsche Cayenne

porsche-cayenne-first-generation

In dezelfde periode als bovenstaande Phaeton kwam Porsche met een SUV. De Porsche-puristen schreeuwden moord en brand, de bedrijfsleiders wreven zich in de handen. De Cayenne was de eerste atypische Porsche in jaren maar zorgde er wel mee voor dat het merk aan een bloeiende periode begon. Ohja, achteraf duwde Porsche er ook nog een diesel in. Waren er nog heilige huisjes te verbranden?


GM EV1

gm-ev1

General Motors waagde zich begin jaren 90 aan een proefproject met elektrische auto's. De EV1 was een gestroomlijnde auto aangedreven door een elektromotor. GM besloot de wagens niet te verkopen maar sloot een contract af met de gebruikers. Daarin stond dat de wagens na gebruik konden worden teruggenomen door GM. Dat gebeurde ook en na de proefperiode vernietigde General Motors de EV1, op een paar exemplaren na.


Nissan Murano CrossCabrio

nissan-murano-crosscabriolet

Nissan staat bekend om speciallekes. De Cube, om er maar eentje te noemen. Maar recenter ook de Murano CrossCabrio. Een SUV combineren met een cabrio. What could possibly go wrong? Ook de Range Rover Evoque kreeg later een cabrio-afgeleide maar ook die werd weer afgevoerd.


Fiat Multipla

fiat-multipla-prefacelift

Geen lijstje over speciale auto's, of de Multipla staat ertussen. Ook hier heb je voor- en tegenstanders, zelfs op onze redactie. Argumenten voor de Multipla zijn de zes stoelen op twee rijen, de compacte afmetingen en de grote glaspartijen. Tegenargumenten zijn dan weer het design, alsof er twee auto's in elkaar gebouwd zijn. De facelift kon daar weinig aan veranderen, integendeel.


Ford Pinto

De Ford Pinto was een hatchback uit de jaren 70. Het controversiële was niet zozeer de look van de wagen, wel de manier waarop Ford omging met problemen die rezen. Vanwege een foute opstelling van de brandstoftank kon die exploderen en ontbranden bij een aanrijding langs achteren. Ford besloot een kosten-baten analyse te maken en besloot uiteindelijk dat de kosten voor het aanpassen niet opwogen tegen de kosten voor eventuele rechtszaken van slachtoffers.


Porsche Taycan Turbo

porsche-taycan-turbo-2019

Een Turbo-benaming op een elektrische wagen? Dat is dan het laatste heilige huisje dat Porsche omver geworpen heeft met deze Taycan Turbo. De Turbo-geschiedenis heeft het gewonnen tegen de drang om alles "Performance" te gaan noemen.


Aston Martin Bulldog

De Bulldog is misschien wel de spirituele voorganger van de Tesla Pickup Truck. Zijn vormen leken als met de liniaal getrokken, strak en helemaal anders dan wat je van een jaren 70 auto zou verwachten. De Bulldog wilde graag de snelste productiewagen van dat moment worden. Oorspronkelijk was een productie van 25 stuks gepland maar vanwege een te hoog kostenplaatje werd na 1 stuk de handdoek in de ring gegooid.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws