Vergeten auto #58 : MTX Tatra V8

Vergeten auto : MTX Tatra V8

Je zou het ze niet geven maar begin jaren '90 hadden ze in het oostblok ook supercars. De Tatra MTX is een eerder onbekende wagen die in beperkte oplage werd gebouwd.

Metalex (MTX) is een staalproducent die in de jaren '70, '80 en '90 ook bezig was met het aanpassen en ontwikkelen van nieuwe wagens. Zo is er de Skoda MTX Felicia Roadster, een cabrio op basis van de Skoda met dezelfde naam. In 1991 ging MTX de samenwerking met Tatra aan om zo tot de MTX Tatra V8 te komen. Het werd de snelste Tsjechische auto ooit, met een topsnelheid van 265 km/u.

Vergeten auto : MTX Tatra V8

Voor die snelheid was een dikke V8 verantwoordelijk. De motor was een 3.9 V8, voorzien van 306 pk. De motor was door Tatra ontwikkeld voor hun eigen modellen maar was ook in de MTX Tatra V8 goed voor een 0-100 tijd van slechts 5,6 seconden.

Vergeten auto : MTX Tatra V8

De wagen was ontworpen door Václav Král, een Tsjechische ontwerper die ook voor de Skoda Laurin&Klement concept car zorgde, die had een Cx-waarde van 0,17. De Tsjechen waren destijds erg trots op hun supercar, de wagen won dan ook de jaarlijkse Czech Design Centre award for excellence.

Vergeten auto : MTX Tatra V8

Van de MTX Tatra V8 zijn er uiteindelijk slechts vijf stuks gebouwd. Eentje daarvan staat in het Tsjechisch museum in Lany, drie andere zitten bij privé-verzamelaars in Tsjechië, Duitsland en Italië en de vijfde werd als kit car naar Amerika uitgevoerd. Hij dook op als auto van Kanye West in de film Runaway uit 2010, hieronder te zien. De film werd in een speciale editie toegevoegd aan een CD van Kanye West. Vanaf 01:00 zie je Kanye West in de MTX rijden.

Auteur: Sven
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Vale46 19:38
afbeelding van Vale46

" Cx-waarde van 0,17 "
Hoe kan dat nu? Met de huidige techniek haalt met amper 0,25 voor gewone auto's.
Is het geen typfoutje?

Mesoerrie 20:21
afbeelding van Mesoerrie

Wow, wat een vet apparaat. MTX kende ik totaal niet, en Tatra kende ik eigenlijk alleen door hun camions. Blijkbaar hebben ze nog een interessante autogeschiedenis ook.

Sven 20:24
afbeelding van Sven

Dat is wat ik uit de Tsjechische Wikipedia-tekts opmaak. ik kan er inderdaad weinig extra info over vinden. Al zie je in deze lijst op wikipedia dat Tatra's over het algemeen goed scoorden. http://en.wikipedia.org/wiki/Automobile_drag_coefficient

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws