Subaru pakt dit jaar groots uit met haar Solterra, de eerste elektrische SUV van het merk. Solterra was echter niet de eerste EV van het Japanse merk. Nee, dat was deze R1e. Stap even mee in de wacky geschiedenis van een auto die uit had kunnen groeien tot dé oervader van de moderne EV's.
Vraag je het Subaru, dan zijn ze helemaal niet laat op het EV-feestje. Het Japanse merk klopt zichzelf namelijk op de schouders dat het al in 2003 experimenteerde met een elektrische auto. Ver voor Tesla, Nissan of Polestar dat deed. Met de R1e had Subaru daadwerkelijk begin de 21e eeuw plannen om een elektrische auto in productie te nemen. Het verhaal draaide echter iets anders uit...
In da club
Dat elektrische auto's een lange weg hebben afgelegd, dat hoeven we je niet te vertellen. Kijk maar eens naar de Citroën C-Zero van weleer en de Polestar 2 van het heden. Kon je rakkers zoals Nissan Leaf en Renault Zoe zien als Briet Chadasja (zoek dat maar eens op), dan was de Subaru R1e zonder twijfel eentje uit het Oude Testament.
Want in 2003 lagen we niet wakker van EV's. Nee, we sjeesden massaal naar de cinema met onze verlaagde Golf SDI's om 2 Fast 2 Furious te gaan kijken terwijl In da club van 50 Cent uit onze Pioneer-luidsprekers knalde. Ach, we worden er bijna weemoedig van. Bij Subaru waren ze echter doodserieus: het Japanse merk zou de komende jaren een EV op de markt brengen.
Eierschaalvorm
Het autosalon van Tokyo was dan ook dé plaats waar Subaru groot uitpakte met haar EV-ambities. Want plots stond daar naast Tribeca, Legacy en Impreza de R1e, een petieterige stadswagen met een eierschaaldesign. Een elektrische stadswagen. Die toen al gebruik maakte van een lithium-ionbatterij en gezien kon worden als dé oplossing voor emissievrije stedelijke mobiliteit.
Tokyo Electric Power, één van de grootste energiemaatschappijen ter wereld, kreeg interesse in het project en besloot er eveneens haar schouders onder te zetten. Het had de ambitie om samen met Subaru de R1e verder te ontwikkelen en een proefproject op poten zetten. De specs waren voor die tijd trouwens zeker acceptabel. Denk maar aan een accu van 8 kWh, een elektromotor van 54 pk en een verbruik van amper 10 kWh.
Italiaanse belofte
Wat volgde, na een start met geïnteresseerde partners, is een verhaal dat je eerder bij een Italiaans automerk zou verwachten. Zo kondigde Subaru in 2005 aan dat het de R1e in productie zou nemen... maar deed het dat ook nog eens in 2007, 2008 en 2009. Echter kwam de elektrische R1e nooit van de grond. Straffer nog, er kwam in 2005 daadwerkelijk een variant op de markt. Alleen had die R1 (zonder de "e" dus) geen elektromotor maar wel een klassieke verbrandingsmotor aan boord. Beeld je even in dat Tesla een elektrische auto zou voorstellen maar 'm dan in productie zou nemen met een viercilinder turbobenzine.
Of er dan nooit R1e's werden gebouwd? Toch wel. Zo spreken rapporten van een honderdtal exemplaren. 40 van die exemplaren werden gebouwd voor Tokyo Electric Power, 100 andere exemplaren vonden in 2009 hun weg naar Japanse bedrijven die interesse hadden om deel te nemen aan het experiment en ook de stad New York nam 2 R1e's in ontvangst in 2008.
Oud, nieuw of anders?
Alsof de uitrol van de R1e nog niet gek genoeg was, wordt het verhaal nog hallucinanter. Want hoewel er pas vanaf 2008 een "grote" uitrol gebeurde van exemplaren, stelde Subaru in 2007 al een spirituele opvolger voor. Die G4e had 88 pk, kon zo'n 200 kilometer ver met zijn accu en zou niet misstaan naast de Renault Zoe van die tijd. Waarom die G4e nooit het productielicht kreeg te zien? Dat is koffiedik kijken. Al leek het duidelijk dat Subaru tegen 2007 vooral technische knowhow wou opdoen met haar elektrisch avontuurtje.
Een laatste poging werd nog ondernomen door de aandrijflijn van de R1e in de Stella van die periode te dumpen, een compacte stadswagen van het merk die het ook met verbrandingsmotor deed. Uiteindelijk werden er zo'n 170 exemplaren gesleten aan de Japanse overheid en geïnteresseerde vlootbeheerders. Vanaf 2010 zou die Stella EV ook in Europa verkocht gaan worden maar... dat gebeurde uiteindelijk nooit. Hoewel Subaru dus sinds 2003 experimenteerde met een EV, duurde het tot 2022 voor het haar eerste elektrische wagen in serieproductie neemt. En die Solterra, heeft uiteraard geen link met de originele R1e.
Reactie toevoegen
Je moet ingelogd zijn om reactie te plaatsen.
Inloggen