De Vlaamse EV-premie is er: dit zijn de voorwaarden en de aanvraagprocedure (2024)

Vlaamse EV-premie aanvragen 2024

Het is zover: het online loket waarlangs je de Vlaamse EV-premie kan aanvragen, is geopend. Gedurende 2024 kan je er aanspraak maken op een terugbetaling van tot 5.000 euro bij aankoop van een elektrische auto. Hier vind je alles over de voorwaarden en de aanvraagprocedure.

Wacht je al even op het ideale moment om een elektrische auto aan te schaffen? Dan is dat moment misschien wel gekomen, want in 2024 geeft de Vlaamse Overheid een duwtje in de rug. Dan is er namelijk een nieuwe EV-premie, waarbij je tot 5.000 euro teruggestort kunt krijgen bij aankoop van een nieuwe of gebruikte elektrische auto. Let echter op, want niet alle EV’s komen in aanmerking.

Voorwaarden voor nieuwe EV’s

Zo verschillen de voorwaarden en het bedrag van de premie naargelang je een nieuwe of een gebruikte EV koopt. Om met de nieuwe auto’s te beginnen, moet je rekening houden met een maximale aankoopprijs van 40.000 euro. Die 40.000 euro omvat alles van de BTW tot zelfs de opties van de auto dus kom je met wat extra uitrusting uit boven dat bedrag, dan kom je niet meer in aanmerking. Kortingen worden wel weer meegeteld, waardoor ook sommige auto’s van meer dan 40.000 euro in bepaalde omstandigheden binnen de grenzen van de premie kunnen vallen. Wij verzamelden alvast even alle EV’s met een basisprijs van minder dan 40.000 euro.

Vlaamse EV-premie aanvragen 2023

Vind je voor die maximumprijs dus de elektrische auto van je dromen, dan betaalt de Vlaamse Overheid je een deel van de aankoopprijs terug. Hierbij gaat het om een vast bedrag van 5.000 euro in het geval van nieuwe EV's. Deze terugbetaling geldt voor elektrische auto's die ingeschreven worden in 2024 en voorlopig is dat het enige jaar waarin de premie met zekerheid zal gelden. Eerder was er sprake van een looptijd van drie jaar waarbij je in 2025 tot 4.000 euro en in 2026 tot 3.000 euro terug zou krijgen maar of het budget toereikend is om er na 2024 mee verder te gaan, beslist de Vlaamse Overheid later nog.

Voorwaarden voor tweedehands EV’s

Naast nieuwe EV’s komen ook tweedehands exemplaren in aanmerking. Ook daar geldt de maximumprijs van 40.000 euro, al komt daar wel een extra voorwaarde bij. Zo mag de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto niet meer geweest zijn dan 60.000 euro inclusief BTW dus auto’s die ten tijde van hun eerste inschrijving duurder waren dan dat, vallen buiten de premie. Daarnaast komen ook enkel gebruikte EV’s in aanmerking die worden aangekocht bij een officiële handelaar. Je hebt namelijk een aankoopbewijs nodig waarop de prijs vermeld staat om aanspraak te kunnen maken op de premie.

Vlaamse EV-premie aanvragen 2023

Het bedrag dat de Vlaamse Overheid uitbetaalt, ligt wat lager wanneer het om een tweedehandsauto gaat. Zo mag je rekenen op een storting van 3.000 euro als je de EV inschrijft in 2024. Ook hier is het nog niet zeker of deze premie nadien verlengd zal worden. Indien dat wel gebeurt, zou het bedrag van de terugbetaling voor tweedehandsauto's zakken met 500 euro per jaar zodat je 2.500 euro terugkrijgt in 2025 en 2.000 euro in 2026.

Aanmelden voor de EV-premie

Om aanspraak te maken op de EV-premie, dient een koper zich aan te melden via een webapplicatie van de Vlaamse Overheid. Dit moet in eerste instantie gebeuren binnen de 90 dagen na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst. Nadien heb je ook nog eens 90 dagen de tijd na de inschrijving van de auto om de nodige bewijsstukken, zoals het inschrijvingsbewijs, door te geven. De webapplicatie is actief sinds 12 februari 2024 maar iedereen die zijn elektrische auto voor die datum al aangekocht had, krijgt vanaf dan eveneens 90 dagen de tijd om die aan te melden.

Vlaamse EV-premie aanvragen 2023

Daarnaast zijn er nog een aantal extra voorwaarden van tel. Zo wordt de premie maar één keer per persoon uitgereikt, ongeacht hoeveel EV’s die koopt gedurende de looptijd. Daarnaast mag de inschrijvingsdatum van de auto ten vroegste in 2024 vallen, maar daarbinnen worden ook exemplaren die werden aangekocht of besteld vanaf 25 september 2023 aanvaard. Verder komen naast zuiver elektrische auto’s ook auto’s met een elektrische aandrijving die gebruik maakt van een brandstofcel op waterstof in aanmerking, zolang ze maar onder de voertuigcategorieën ‘M1’ (personenvervoer), ‘N1’ (goederenvervoer tot 3,5 ton) of ‘L7e-C’ (zware micro-stadswagens) vallen.

Wat met ondernemingen?

Naast voor particulieren is de EV-premie ook geldig voor VZW’s en aanbieders van deelmobiliteit. Daar zijn de bedragen van de premie hetzelfde als voor particulieren, tenzij het om grote bedrijven gaat. Die definieert de Vlaamse Overheid doorgaans als bedrijven met meer dan 250 werknemers, en dan wordt de premie bij aankoop van een nieuwe EV beperkt tot 3.000 euro.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Rudy 09:39
afbeelding van Rudy

Beste, vallen taxivoertuigen ook onder deze regel ?, bezoldigd personenvervoer toch deelvervoer ! voor een deelwagen is ook niet kostenloos !

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws