Lamborghini introduceert 4-dagen werkweek voor arbeiders

Lamborghini 4 dagen werkweek

Lamborghini heeft een historische deal met vakbonden gesloten. Zo introduceert het Italiaanse sportwagenmerk voor zijn arbeiders een 4-dagen werkweek, hogere lonen, meer voordelen en de aantrek van 500 nieuwe werkkrachten. Lamborghini gaat er prat op dat het geen impact zal hebben op de winst én dat werknemers beter en gelukkiger zullen werken.

Het gaat Lamborghini voor de wind, want het Italiaanse sportwagenmerk rijgt de verkooprecords aan mekaar en rijft de winst binnen. Het merk wil dan ook zijn werknemers bedanken door een historische deal te sluiten met de vakbond. Een deal die werknemers gelukkiger moet maken, zonder dat het een impact heeft op de winst van het bedrijf.

Minder werken voor meer geld

Centraal in de deal staat natuurlijk de introductie van de 4-dagen werkweek voor de arbeiders van het Italiaanse merk. Al moet je dat met een kleine korrel zout nemen. Werknemers die twee ploegen draaien ("vroege" en "late") zullen een 5-dagen werkweek alterneren met een 4-dagen werkweek. Goed voor 22 minder gewerkte dagen per jaar. Wie in drie ploegen werkt (met dus ook een nachtshift) zal na een 5-dagen werkweek twee weken 4 dagen moeten werken. Goed voor 31 dagen minder gewerkt op een jaar.

Lamborghini 4 dagen werkweek

Wie trouwens denkt dat die 22 of 31 dagen "extra vrij" per jaar gepaard gaan met een lager inkomen, is er aan voor de moeite. Niet enkel behouden de werknemers hun loon, ze krijgen de komende periode zowaar nog loonopslag én betere bonussen. Omdat Lambo toch al bezig was geeft het deze maand ook nog eens een bonus van 1.000 euro aan al zijn werknemers. Gewoon, zomaar.

Harder werken in minder tijd en minder ziekte

Waarom Lamborghini plots met deze nieuwe arbeidsvoorwaarden op de proppen komt? Zonder twijfel door de druk van vakbonden. Want de winst die Lamborghini elk jaar opstrijkt zorgde voor wat wrevel onder de arbeiders. Daarenboven is het niet gezegd dat Lamborghini hier een serieuze toegeving doet. Eerdere tests met de 4-dagen werkweek in andere bedrijven tonen aan dat werknemers harder werken in minder tijd en dat er minder ziektedagen worden genomen. Jep, ook wij zijn jaloers...

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws